Podzim na talíři aneb dýňové recepty, které se hodí pro každou příležitost

Podzim je už v plném proudu. A stejně jako v minulých letech přišla s podzimem také dýňová sezóna.  Ani my nezůstáváme pozadu a přinášíme vám nové originální dýňové recepty, které si vás zaručeně získají. Většina z nich je velice jednoduchá na přípravu. Přitom jsou však tyto pokrmy velice dobré a také zdravé. Dýně totiž obsahuje tělu mnoho prospěšných látek a vitamínů, které se v podzimním období budou více než hodit.

Dýňová roláda s karamelem

Piškotová roláda patří mezi jeden z nejtradičnějších českých receptů. Co byste ale říkali na její podzimní variantu? Pokud se řadíte mezi milovníky dýně, je tento recept pro vás jako dělaný.

Těsto
120g                   Hladké mouky
180g                   Cukru
4                          Vejce
20ml                   Oleje
1 bal                    Vanilkového cukru
1 ČL                    Prášek do pečení
                            Skořice
                            Perníkové koření

Krém
250 g                  Mascarpone
250 g                  Tučný tvaroh
50 g                    Cukr
1 bal                    Vanilkový cukr

                                                                                             Na dokončení
                                                                                        Tekutý karamel
                                                                                        Vlašské ořechy

Jak jsem již uvedla na začátku, tento recept není nijak složitý. Jako první začněme s přípravou korpusu. Vejce vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny. Ve vedlejší míse si smícháme dýňové pyré s olejem a do třetí nádoby prosejeme mouku s kypřícím práškem. Do vyšlehaných vajíček přidáme obě směsi a opatrně zamícháme tak, aby v těstu nebyly žádné hrudky, ale zároveň zůstalo nadýchané. Takto připravené těsto přendáme na plech s pečícím papírem a rozetřeme po celé délce plochy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 20 minut. Upečenou roládu vytáhneme a ještě teplou ji zatočíme. Zabalený korpus necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. V misce vyšleháme mascarpone s tvarohem a oběma cukry. Dáme do lednice a necháme vychladnout.  Korpus rozbalíme, opatrně z něj sundáme pečící papír. Po celé ploše potřeme nejdříve karamelem a poté tvarohovým krémem. Krému nedáváme zbytečně moc, abychom roládu mohli zabalit. Roládu ozdobíme karamelem, nasekanými ořechy a zbylým krémem. Můžeme podávat.

Dýňové křupky

Tyto slané sušenky jsou perfektní příklad zdravých slaných křupek. Perfektně se hodí na oslavu, k filmu či jako malá svačina. Jejich příprava vám přitom nezabere více než dvacet minut.

Ingredience:
250 g                   Hladká mouka
50 g                     Oleje
50 g                     Dýňového pyré
½ ČL                    Prášku do pečení
½ ČL                    Sůl
½ ČL                    Pepř
½ ČL                    Tymián /jiné bylinky

Na dokončení
Hrubozrnná sůl
Tymián / Rozmarýn

Do mísy spolu prosejeme mouku se solí a s kypřícím práškem, poté přisypeme bylinky. Do směsi dále přidáme na kousky nakrájené máslo a dýňové pyré. Ingredience společně pečlivě zpracujeme, dokud nám nevznikne jednotné  těsto. To zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout nejlépe přes noc. Druhý den těsto rozválíme, potřeme olivovým olejem a posypeme tymiánem (nebo jinými bylinky), slunečnicovými semínky a solí.  Rozválené těsto rozkrájíme na malé čtverečky, které přendáme na plech. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 20 minut. Tento typ těsta se velice rád připaluje, proto během pečení sušenky pečlivě kontrolujte. Upečené slané sušenky necháme vychladnout a můžeme začít mlsat.

Dýňová Quesadilla

Quesadilly se řadí mezi typické mexické jídlo. I v České republice si však tento pokrm získal  mnoho příznivců. A není divu. Tyto zapečené tortilly jsou opravdu božské. Tortilly můžeme naplnit prakticky čímkoli. Mezi klasické ingredience patří sýr, zelenina a maso. My jsme jako náplň tematicky zvolili dýni a rozhodně jsme neudělali krok vedle.

Ingredience:
2 kusy                              Celozrnné tortilly
200 g                                Uvařená dýně
2 bal (200 g)                    Mozzarella
1 bal                                  Baby špenát
3 PL                                  Majonéza
3 PL                                  Jogurt
                                          Sůl
                                          Pepř
                                          Tymián
                                          Olej

Ani v tomto receptu vám příprava nezabere více než dvacet minut. Na pánvi si rozpálíme trošku oleje. Uvařenou dýni nakrájíme na hranolky, vložíme na rozpálenou pánev a opečeme za všech stran. Mezi tím si připravíme jednoduchý dip. V misce smícháme jogurt s majonézou. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme oblíbené bylinky. Pokud máme rádi, můžeme přidat také špetku chilli. Mozzarellu nakrájíme na plátky. Na další pánvi si z obou stran nasucho opečeme tortillu. Poté pánev stáhneme z horké plotýnky a začneme tvořit quesadilly. Na půlku tortilly rozetřeme trochu jogurtového dipu, přidáme sýr, opečenou dýni a trochu baby špenátu. Tortillu opatrně přeložíme napůl, vrátíme zpátky na teplou plotýnku a z obou stran znovu opečeme. To aby quesadilly byly správně křupavé.  Podáváme ještě teplé s hranolkami či salátem.

Dýňový cheesecake

Cheesecake patří mezi nejoblíbenější dezerty, a to nejenom v USA. My jsme tentokrát sezónní ovoce vyměnili za dýně. Na první pohled možná zvláštní kombinace, ale na ten druhý? Originální chuť, která vás nadchne. Věřte, že po tomhle netradičním podzimním koláči se jenom zapráší.

Korpus
200 g                    Máslové sušenky
50 g                      Vlašské ořechy
50 g                      Rozpuštěné máslo
10 g                      Karamel

Tvarohová náplň
150 g                    Dýňové pyré
400 g                    Smetanový sýr
50 g                      Třtinový cukr
3                            Vejce
20 g                      Vanilkový cukr
50 g                      Med
                             Kůra citronu
                             Med
                             Bramborový škrob
                             Perníkové koření

Začneme přípravou korpusu. Do mixeru nasypeme máslové sušenky a ořechy. Společně rozmixujeme. Poté přendáme do mísy, přilejeme tekuté máslo a karamel. Zapracujeme a vytvoříme konzistentní těsto. To přeneseme do kulaté formy, pečlivě ho rozprostřeme po celém dnu. Vytvoříme také okraj cheesecaku, který bude vysoký přibližně dva centimetry.

Nyní se pustíme do přípravy náplně. Do jedné mísy dáme smetanový sýr, oba cukry a vejce. Zamícháme dohromady. Přidáme dýňové pyré, veškeré koření a znovu zamícháme. Nyní si odebereme dvě lžíce dýňového krému, který pečlivě smícháme se škrobem tak, aby nám zmizely všechny případné hrudky. Rozšlehaný škrob přidáme ke zbytku krému a znovu zamícháme.  Dýňovou směs poté nalijeme na připravený korpus a vše dáme společně do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů přibližně 50 minut. Poté necháme vychladnout. Cheesecake ozdobíme sušenkami Lotus a vlašskými či pekanovými ořechy.

Dýňový Mac and Cheese

I v tomto případě se jedná o klasický americký recept. Náš dýňový Mac and Cheese je ale mnohem zdravější, než jeho klasická americká varianta.  Dýně receptu přidá neobvyklou chuť i texturu.  Zkrátka je to ideální pokrm pro všechny, kteří chtějí vařit zdravě a přitom chutně.

Ingredience:
200 g                  Těstoviny
250 g                   Dýňového pyré
1 bal                     Smetana na vaření
50 g                     Parmazán
125 g                   Mozzarella
                             Strouhanka
                             Sůl
                             Pepř

Nejdříve si uvaříme těstoviny. Dále nastrouháme všechny sýry do jedné misky, přidáme dýňové pyré  a nastrouhaný česnek. Podle potřeby rozředíme směs smetanou a dochutíme. Tuto směs smícháme s uvařenými těstovinami a přendáme na předem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček. Po celém povrchu posypeme nastrouhaným parmazánem. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 20 minut.

Autor: Lucie Brožová


K podzimu rozhodně patří také hrušky. Co si z nich připravit nějaké lahodné dezerty? Várku sladkých, ale i slaných receptů z hrušek si pro vás připravila naše redaktorka Lucka již v jednom z předchozích článků.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroje: Apetitonline.cz, bbc.co.uk, vikendovepeceni.cz
Foto: Lucie Brožová, wallpaper.dog

Příspěvek vytvořen 36

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy