Podzimní recepty aneb hrušky nasladko i naslano

Podzim se neodvratně blíží, dny se pomalu krátí a listy na stromech začínají měnit své barvy. S příchodem podzimu zraje také sezonní ovoce a zelenina. Na talíři tak nesmí chybět houby, dýně či červená řepa. Ve světě ovoce zase převládají švestky, jablka či hrušky. A právě hrušky jsme si vybrali jako inspiraci pro dnešní recepty. Jejich využití v kuchyni je opravdu nekonečné, a navíc obsahují řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Byla by tedy škoda nepřipravit si z hrušek něco dobrého na zahřátí.

Pečený čaj

Pokud mluvíme o něčem na zahřátí, pečený čaj je na tuto příležitost jako dělaný.  Jedná se o starý recept, který dělávaly už naše babičky. V dnešní době jeho obliba opět roste, a není výjimkou, když nejen v zimní sezoně nejdeme pečený čaj také na menu v kavárně či restauraci. My vám přinášíme, recept, jak si poctivý pečený čaj udělat doma.

Suroviny

2 kg       Hrušek
1            Cukr krupice
2            Balíčky vanilkový cukr
1 ks       Citron
1 ks       Skořice
10 ks     Hřebíček
1 ks       Badyán

Příprava tohoto receptu je velice jednoduchá. Nejdříve hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky. Připravené ovoce přendáme do pekáčku, přidáme nakrájený citron a zasypeme cukrem. Vše dáme péct do předehřáté trouby na 220 stupňů na 45 minut. Během pečení ovoce několikrát zamícháme. Když jsou hrušky dostatečně propečené, připravíme si sklenice a ještě horkou směs do nich přendáme. Skleničky zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto připravený čaj můžete bez problému skladovat až rok. Z mých zkušenosti ale vím, že z police zmizí dříve než skončí zima.

Čokoládovo-hruškové muffiny

Čokoláda, hrušky a karamel? Zaručená kombinace, kterou nelze nemilovat. My jsme tyto nebeské ingredience spojili v osvědčeném receptu. Čokoládové muffiny s hruškovým karamelem jsou vyzkoušená klasika, kterou překvapíte každou návštěvu a věřte, že bez receptu nebudou chtít odejít.

Suroviny:

Muffiny
180 g        Hladké mouky
250 g        Cukru
1 ČL          Prášku do pečiva
2 PL          Kakaa
120 g        Čokolády (min. 65%)
200 g        Mléka
100 g        Másla
2 ks           Vejce

Karamel
200 g       Cukru krupice
250 g       Smetany ke šlehání
1 ks         Očistěná hruška

Tento recept začneme přípravou hruškového karamelu, jelikož hrušky musí v karamelu zůstat nejlépe přes noc, aby se chutě všech ingrediencí důkladně propojily. Připravte si hrnec s těžkým dnem, aby se karamel nemohl snadno připálit. Na mírném plameni nechte postupně rozpouštět cukr. Tento krok většinou trvá déle, je tedy zapotřebí veliká dávka trpělivosti. Do teplého karamelu začneme pomalu přilévat ohřátou smetanu. Poté důkladně zamícháme, aby se vytvořila krémová konzistence. Do vlažného karamelu dáme plátky oloupaných hrušek a společně necháme přes noc odležet.

Oba druhy cukru vyšleháme s máslem do bílé pěny, v další misce si smícháme zbylé sypké ingredience. Do poslední nádoby naloupeme čokoládu, kterou přelijeme teplým mlékem a směs spolu mícháme, dokud se čokoláda plně nerozpustí. Poté začneme jednotlivé suroviny spojovat. Do vyšlehané pěny přidáme postupně obě vajíčka a směs sypkých ingrediencí. Pečlivě zamícháme, aby se vytvořilo jednotné těsto. Na závěr přidáme rozehřátou čokoládu a znovu lehce promícháme. Těstem naplníme muffinové košíčky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 20 minut.  Vychladlé muffiny naplníme hruškovým karamelem a ozdobíme plátky ovoce.

Hrušková Panna cotta

Panna cotta je italská klasika, která si našla své milovníky po celém světě. Nejčastěji ji potkáme v kombinaci s lesním ovocem, my jsme se tento tradiční recept rozhodli převléknout do podzimního kabátu. A věřte, že hruškové povidla dodaly tomuto tradičnímu dezertu úplně jiný nádech. Pokud se v nebojíte v gastronomii trochu experimentovat, tato netradiční kombinace určitě stojí za vyzkoušení.

Suroviny:

Panna Cotta
500 ml      Smetany ke šlehání
70 g           Cukru krupice
1                 Vanilkový lusk
3                 Plátky želatiny

Hruškové povidla
500 g        Hrušek
100 g        Cukru
30 ml        Rumu
1                Lžička skořice
                  Karamel dle chuti
                  Špetka soli

Začneme přípravou Panna cotty. Nejprve si namočíme plátky želatiny do studené vody. Želatina ve vodě nabobtná a změkne. Do hrnce s těžkým dnem dáme všechny zbylé ingredience a celou směs zahřejeme pod bod varu. Poté smetanovou směs odstavíme a pečlivě do ní zamícháme nabobtnalou želatinu. Když je veškerá želatina rozpuštěná,  přelejeme smetanový krém do připravených skleniček a necháme ztuhnout nejlépe přes noc.

Nyní si připravíme hruškové povidla. Hrušky oloupeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do připraveného pekáčku s pokličkou a zasypeme cukrem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů přibližně na 90 minut. Za tuto dobu směs několikrát zamícháme. Přibližně v půlce pečení přidáme do směsi také všechny zbylé ingredience. Až budou hrušky dostatečně měkké, pekáč  vyndáme z trouby a povidla ještě jednou dochutíme například přidáním karamelu či koření. Vychladá povidla dáme na připravenou Panna cottu a můžeme podávat. Uvidíte, že tato netradiční kombinace stála za vyzkoušení.

Chilli-hruškové chutney

Zatím jsme hrušky využili pouze na sladko. V tomto receptu vás ale přesvědčíme, že i tak netradiční kombinace jako chilli a hrušky jde skvěle dohromady. Příprava domácího chutney je velice jednoduchá, svou chutí ale bez problému překoná i ty zakoupené v obchodu.

Suroviny:

200 g                 Oloupaných a očištěných hrušek
1 ks                    Paprika
1 ks                    Rajče
1 ks                    Cibule
2 stroužky        Česneku
1 lžička             Chilli (množství záleží na vás)
1 PL                   Másla
                           Zázvor
                           Skořice
                           Pepř
                           Sůl

Nakrájenou cibulku necháme na pánvi zesklovatět. Poté přidáme papriku, hrušky a rajčata – vše nakrájené na malé kostičky. Směs zamícháme, přidáme stroužky česneku a lehce podlijeme. Když se odpaří dostatečné množství vody, přidáme koření dle chuti a důkladně promícháme. Poté stáhneme z plamene, necháme vychladnout a máme hotovo. Chutney můžete podávat na mnoho různých způsobů – ať už k masu, hranolkům nebo jako my k domácím chipsům.

Hruškový perník

Když slyším slovo perník, vybaví se mi dvě věci – sladké dětství a město Pardubice. Perník je s naší zemí neodmyslitelně spjat už několik desetiletí, možná i staletí. Jelikož tento moučník připravuji velice často, rozhodla jsem se vyzkoušet také jeho zdravější obměny. Ze všech mi nejvíce zachutnala právě varianta s hruškami a vlašskými ořechy. Tento dezert je velice vláčný a svou chutí může konkurovat klasickému perníku.

Suroviny:

500 g        Oloupaných a očištěných hrušek
350 g        Polohrubé mouky
200 g        Cukru krupice
150 g        Bílého jogurtu
150 g        Rozpuštěného a vychladlého másla
3 ks          Vejce
50 g          Vlašských ořechů
50 g          Rozinek
1 ks          Kypřící prášek do perníku
                 Perníkové koření
                 Zázvor
                 Skořice

Krém
250 g        Mascarpone
50 g          Medu
1 ks          Vanilkový cukr

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Poté nastrouháme očištěné hrušky. V jedné nádobě vyšleháme vejce s cukrem do bílé pěny a ve druhé si smícháme všechny zbylé sypké ingredience. Do vyšlehaných vajíček přidáme jogurt a lehce promícháme. Poté postupně přisypáváme sypkou směs a vše znovu důkladně zamícháme. Nakonec do těsta přidáme nastrouhané hrušky, rozinky a nahrubo nakrájené vlašské ořechy. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy čtvercového tvaru a dáme péct do trouby na 40 minut. Poté necháme hruškový perník vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Mascarpone vyšleháme s medem a cukrem. Připraveným  krémem zdobíme vychladlý perník. Já jsem ještě každý kousek dezertu ozdobila plátky hrušky a vlašským ořechem.

Autor: Lucie Brožová


Jak si kromě pečení sladkých dobrot můžete ještě zpříjemnit podzim? Pár dalších tipů najdete v našem článku.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroj: apetitonline.cz, vikendovepeceni.cz, fresh.iprima.cz
Foto: Lucie Brožová

Příspěvek vytvořen 36

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy