Spadla Anička do kafíčka radí lidem, kam zajít na dobrou kávu

Za instagramovým účtem „Spadla Anička do kafíčka“ stojí dvě mladé slečny, Aničky, které rády chodí po pražských kavárnách a podnicích, aby potom mohly světu sdělit jejich pohled na ně. Díky jejich práci se můžete snadněji rozhodnout, jakou kavárnu navštívit. Ke každé kavárně pak přidají pár řádků ohodnocení, jejich osobní názor, či dokonce krátkou historku, která se jim na daném místě přihodila. Lidé potom diskutují o dané kavárně a přidávají vlastní zkušenosti. Co je pro „pražské kavárenské průvodkyně“ důležité při hodnocení kavárny? Jak tyto začínající blogerky vidí sociální síť Instagram a dokážou na něm psát negativní recenze? To, a ještě více se dozvíte v rozhovoru s Aničkami.

Zdroj: instagram.com

Začněme tím, čím se zabýváte – kávou. Je pro vás důležitá příjemná lokalita, nebo se dá najít dobrá kavárna v zapadlé, či nevzhledné uličce?

Vůbec nám nevadí, na jakém místě kavárna je. Důležitý je pro nás interiér. Jednou jsme podnikly dobrodružnou výpravu na Palmovku, kde jsme navštívily Visitinn, který je oproti svému šedivému okolí náhlou oázou. To samé Alf&Bet, který je také dost zapadlý.

Záleží vám na tom, zda má kavárna široký výběr káv, včetně filtrované?

Nezáleží. Často si v kavárně ani kafe nedáváme. Nejsme žádní kávoví maniaci a nevyznáme se v ní natolik, abychom se jí odvážily hodnotit. Navíc s kávou vždy skončíme u flatwhitu, filtru, popřípadě espresso tonicu, záleží, co je zrovna v nabídce.

Referujete i mimopražské podniky?

Ano, poslední dobou dost často. Nějak jsme s jarem dostaly chuť na výlety, takže teď máme čerstvé tipy na kavárny v Brně, Plzni, nebo Brandýse. Moc nás baví takhle jezdit, okukovat architekturu, poznávat kavárny a poflakovat se. A plánujeme v tom pokračovat!

A jakou kavárnu mimo Prahu byste čtenářům doporučily navštívit? Třeba právě v Brně?

No, brněnskou kavárnu jsme navštívily zatím jen jednu. Byl to Skog, který budeme brzy přidávat na profil. Ten má teď v Nuslích pražskou sestřičku Typiku, kterou moc doporučujeme.

Je podle vás Instagram pouze místo na přidávání fotek, nebo již přerostl v něco víc?

Rozhodně. My na Instagramu koumáme, do jaké kavárny půjdeme příště, taky trochu okukujeme, jak to dělají ostatní food blogeři. Vlastně, nebýt Instagramu, současná městská a kavárenská kultura by vypadala úplně jinak. U nás se to postupně stalo životním stylem. Když třeba někam jedeme, automaticky začneme koumat, co tam mají za kavárny a zda mají otevřeno. U nás se to také pojí s prohlížením architektury, interiérů a zájmem o urbanismus.

Zdroj: instagram.com

Nebojíte se na Instagramu psát o kavárnách negativně?

Trochu ano. Člověk má potom pocit zodpovědnosti. Nerady bychom třeba poškodily špatnou recenzí kavárnu, která si to nezaslouží, jenom proto, že nám zrovna ten den nesedla. A také většinou chodíme do kaváren, které máme předem vytipované – právě to je ona velká výhoda Instagramu. Kavárnám, které nejsou dle našeho gusta, se prostě vyhneme.

Považujete se za influencerky?

No, to je zapeklitá otázka. Každý člověk je sice do jisté míry influencer, ale myslíme si, že většina lidí si pod tím slovem představí spíš lidi s obrovským dosahem na sociálních sítích, mnohem větším, než máme my. Ale kdo ví, třeba se tam dostaneme. Prakticky vzato ale asi jsme influencerky, jenom se tak moc necítíme.

A právě jako začínající influencerky, dostaly jste již zpětnou vazbu od nějakých návštěvníků kaváren, které jste doporučily?

Dostáváme je poměrně často přímo do komentářů pod příspěvkem. Občas dokonce máme zpětnou vazbu od kavárny samotné. Lidé se nás taky ptají na různé tipy. Občas se i objeví fotka na Instagramu s hashtagem #spadlaanickadokaficka. Tohle je vlastně pro nás ta největší odměna.

Zkuste vybrat jednu kavárnu s nejoriginálnějším konceptem, nebo prostředím.

Obáváme se, že to není možné. Posuzovat kavárny jenom dle originality je podle nás škoda. A také vybírat jen jednu, když všude je tolik úžasných kaváren. Ale výborné jsou například Café Letka, Depo 2015, nebo třeba Hlína…

Chtěly byste na závěr vzkázat něco našim čtenářům? 

Vzkázaly bychom jim, že jestli navštíví kavárnu na základě našeho tipu, tak ať nás rozhodne označí, a použijí hashtag #spadlaanickadokaficka. A taky rády uvítáme tipy na jejich oblíbené kavárny, které třeba neznáme.

Autor: Magdaléna Kramperová


I my pro vás máme dobrý tip na jeden pražský podnik. Je jím kavárna AdAstra, která zaměstnává handicapované lidi a přináší jim spoustu radosti. Více si o jejím fungování můžete přečíst ZDE.


Příspěvek vytvořen 830

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy