Jednoduché a originální: Dobrý tipy na silvestrovské pochoutky

Je to tady zas a znova: krásné vánoční období následované Silvestrem. Poslední den letošního roku se neodvratně blíží a s ním i pořádná oslava. Ať už slavíte se svými přáteli, rodinou či kolegy, vždy se hodí něco dobrého na zub. Proto jsme si pro vás připravili pět neobyčejných receptů, kterým jen tak neodoláte. Jejich příprava je přitom velice snadná, a tak vám zbyde čas i na trochu odpočinku, než samotná oslava nového roku vypukne.

KŘUPAVÉ MINI PLACIČKY

Finger food je na akcích ta nejlepší věc, kterou můžete ochutnat. Od každého trochu, a přitom vám zbyde ještě místo na dezert. V tomto receptu vám představíme dýňové mini bramboráčky. Právě dýně přinese pokrmu originální chuť a krásnou barvu. Bramboráčky se skvěle hodí k česnekovému dipu, v této kombinaci placičky zmizí ze stolu dříve, než řeknete švec.

Ingredience:

  • 500 g nastrouhané dýně,
  • 2  vajíčka,
  • 3–4 lžíce hladké mouky,
  • 1 lžíce bramborového škrobu,
  • česnek,
  • majoránka,
  • sůl a pepř,
  • tuk na smažení,
  • koření podle chuti.

Jako první si dýni nastrouháme nahrubo. Když máme dýni připravenou, přidáme vajíčka, namletý česnek, škrob, mouku a oblíbené koření. V pánvičce si rozhřejeme tuk, já použila Ghí, a jednotlivé mini-bramboráčky smažíme dozlatova. Následně je opatrně přendáme z pánvičky na připravený papírový ubrousek a je hotovo. Bramboráčky jsou výborné teplé i za studena, ve většině případů ale zmizí dříve, než stihnou vychladnout.

PIKANTNÍ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

A co se zbylými dýňovými semínky? I na toto jsme mysleli! Dýňová semínka se řadí mezi super potravinu, a tak by byla škoda je vyhodit. Máme zde pro vás připravený recept, ve kterém právě semínka hrají hlavní roli, a navíc je to originální změna oproti klasickým brambůrkům. Pokud nebudete mít po ruce zrovna dýňová semínka, nevadí, můžete je nahradit třeba slunečnicovými, výborně poslouží také jakékoliv oříšky.

Ingredience:

  • dýňová semínka (z jedné dýně, či jedno balení),
  • 5 lžic cukru,
  • ½ lžičky soli,
  • ¼  lžičky kmínu,
  • ¼ lžičky chilli,
  • ¼ lžičky skořice,
  • ¼ lžičky zázvoru,
  • pepř,
  • olivový olej na smažení.

Nejdříve si připravíme směs s kořením: do mističky dáme tři lžíce cukru, sůl, pepř a koření podle receptu. Jestli preferujete více pálivé, s chilli a zázvorem nemusíte šetřit, naopak pokud máte raději méně ostré chutě, chilli můžete nahradit sladkou paprikou. Variacím se meze nekladou. Připravená dýňová semínka si opražíme na olivovém oleji a po dvou až třech minutách přidáme zbylé dvě lžíce cukru, který necháme na pánvičce zkaramelizovat. Doporučuji nechat pouze mírný plamen, aby karamel nezhořkl. Když máme všechna semínka obalená karamelem, stáhneme z teplé plotýnky a přidáme připravenou směs. Vše důkladně promícháme, necháme vychladnout a můžeme začít mlsat.

DOMÁCÍ KREKRY S TYMINÁNEM

Jsou tak jednoduché, a přitom tak výborné. Hotovo máte za pár minut a stejně tak dlouho bude trvat, než zmizí ze stolu. Řeč je o domácích slaných sušenkách, které můžete připravit v mnoha obměnách, ale vždy budou stejně dobré. Já si pro tento rok vybrala tymián, další zaručená klasika je například rozmarýn, kmín či obyčejná mořská sůl, pro odvážnější jedince mohu doporučit krekry s levandulí či s kari.

Ingredience:

  • 200 gramů hladké mouky,
  • 70 gramů másla,
  • 1 lžíce olivového oleje + na potření,
  • 1 lžička soli,
  • 4 lžíce ledové vody,
  • ½  lžička pepře,
  • ½  lžičky kypřícího prášku,
  • tymián (nebo jakékoliv jiné koření).

Jak jsem již zmínila, příprava je velice jednoduchá. Do misky si přes sítko prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, přidáme půl lžičky soli a pepř a vše důkladně promícháme. Na kostičky nakrájené máslo spojíme s moukou a vytvoříme něco jako drobenku. V této fázi přidáme po lžičkách studenou vodu dle potřeby. Hotové těsto přendáme na pomoučenou plochu a pomocí válečku vyválíme na co nejtenčí plát.  Ten potřeme olivovým olejem a posypeme solí a tymiánem. Bylinky přitlačíme do těsta válečkem a můžeme začít vykrajovat. Jednotlivé sušenky potom klademe na pečicí papír a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů, pečeme patnáct až dvacet minut. Hotové sušenky by měly mít zlatavou barvu, a hlavně musí pořádně křupat. Na plechu je necháme vyhladnout a můžeme podávat.

BRUSCHETTA ALL POMODORO

Chybí vám dlouhé teplé večery a slunečná Itálie? Pojďme si obojí připomenout výbornými italskými bruschettami, které nás do slunné Itálie přenesou alespoň na talíři. Navíc se skvěle kombinují s proseccem či italským bílým vínem. Tedy pro silvestrovskou oslavu recept jako dělaný.

Ingerence:

  • 1 bageta (může být i starší),
  • rajčata v plechovce,
  • cibule,
  • olivový olej,
  • česnek,
  • bazalka,
  • sůl a pepř,
  • čerstvá cherry rajčata.

Nejprve si nakrájíme cibulku najemno. Na pánvičce rozehřejeme lžíci olivového oleje a přidáme cibulku, kterou necháme zesklovatět, poté přidáme česnek a společně opékáme asi jednu minutu. Nyní přichází čas na rajčata: do pánvičky dáme celou plechovku a za občasného míchání počkáme, dokud se neodpaří přebytečná voda. Nakonec směs dochutíme bazalkou, solí a pepřem. Na druhé pánvičce si nasucho opečeme bagetu, ještě teplou ji potřeme olivovým olejem a necháme zchladnout. Po pár minutách vrstvíme na připravené bagety směs. Dozdobíme čerstvými rajčaty a bazalkou. A je to tady, Itálii máte u vás doma za pár minut.

SLADKÁ TEČKA NA KONEC

Jak uzavřít symbolicky rok 2021 a přivítat rok 2022? Není nic lepšího než originální novoroční cupcaky. Tyto mini dortíčky potěší každého milovníka sladkého. Kombinace šampaňského a bílé čokolády je zaručená výhra, musíme si přeci ten Nový rok pořádně osladit.

Ingredience:

Těsto:

  • 120 g hladké mouky,
  • ½  lžičky kypřícího prášku,
  • citronová kůra,
  • 50g másla,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 70 g cukru krupice,
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce jogurtu,
  • 20 ml sektu.

Krém:

  • 70 g bílé čokolády,
  • 150 g šlehačky,
  • 100 g  mascarpone,
  • 30 ml sektu.

Ozdoba:

  • 30 gramů bílé čokolády,
  • 20 gramů tmavé čokolády.

Na přípravu těsta použijeme dvě misky. V jedné smícháme mouku s kypřícím práškem a citronovou kůrou. Do druhé dáme máslo, oba cukry a vymícháme do bílé pěny, poté přidáme vajíčko, lžíci jogurtu a sekt a znovu vše promícháme. Nakonec spojíme obě směsi dohromady a těstem plníme formičky na muffiny. Dáváme do předem vyhřátě trouby na 180 stupňů a pečeme 20 až 25 minut. Upečené cupcaky necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

Bílou čokoládu rozpustíme a za občasného míchání necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté do čokolády přidáme mascarpone a sekt. V druhé misce vyšleháme šlehačku a pomocí stěrky spojíme se zbylými ingrediencemi. Takto připravený krém dáme do sáčku se špičkou a vychladlé cupcaky ozdobíme.

Pomocí lžičky si z rozehřáté bílé čokolády připravíme kolečka, která dáme ztuhnout do mrazáku. Čísla z tmavé čokolády nakreslíme párátkem. Čokoládová kolečka zapíchneme do krému na cupcaky. Tyto originální mini dortíčky krásně ozdobí novoroční stůl.

Autor: Lucie Brožová


Pokud je jedním z vašich novoročních přání začíst jíst zdravěji, určitě si nezapomeňte přečíst rozhovor s nutriční terapeutkou, který vás v tomto rozhodnutí jistě podpoří a dodá potřebnou motivaci. 


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás podpořit? Zavítejte na náš Patreon! Prostřednictvím drobné částky nás můžete měsíčně i jednorázově podpořit a pomoci nám dále se rozvíjet.


Zdroj: albert.cz, apetitonline.cz, fresh.iprima.cz

Foto: Lucie Brožová

Příspěvek vytvořen 36

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy