Dobrý vánoční recepty I. – Vánoční polévka

Dobrý Zprávy

Rok se s rokem sešel a já vám opět přináším speciál třech vánočních receptů. Tentokrát ale naslano! Tradiční štědrovečerní záležitostí je obvykle rybí polévka. Někdo ji připravuje obdobně jako bramboračku zahuštěnou zápražkou, jiní volí variantu založenou na výrazné chuti kořenové zeleniny orestované na másle. Druhá varianta vždy vyhrála i u mých chuťových buněk, a to proto, že pozřít kapra je pro mne od jisté doby neřešitelný úkol. A jelikož právě výše zmíněná kořenová zelenina krásně přehluší rybí chuť, nemám s touto polévkou jediný problém. Doma však připravuji jen její čistě zeleninovou variantu bez ryby a o recept na ni bych se s vámi dnes chtěla podělit.

VÁNOČNÍ POLÉVKA VOŇAVÁ PO MÁSLE

Na polévku budeme potřebovat (záměrně neuvádím množství jednotlivých surovin; zeleninu dávám přibližně ve stejném množství od každého druhu, kromě cibule; tuk pak podle potřeby):

  • cibuli
  • mrkev
  • petržel (kořen)
  • celer (bulvu)
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř celý, nové koření, bobkový list
  • čerstvou petrželovou nať na dochucení i ozdobení
  • vodu

Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme. V hrnci si rozehřejeme dostatečné množství másla (není potřeba se ho vůbec bát dát trošku víc) s kapkou oleje.  Cibuli nadrobno nasekáme a necháme na másle zesklovatět. Přidáme pár kuliček nového koření, celého pepře a pár kousků bobkového listu.  Koření necháme společně rozvonět. Dále přisypeme nastrouhanou zeleninu a restujeme dozlatova. Osolíme a zalijeme vodou. Necháme provařit. Do polévky na závěr přidáme nakrájenou petrželovou nať. Polévku můžeme i trošku zahustit zápražkou, ale není to nutnost. Tohle je pro mě ta pravá vůně Vánoc.

Autorka textu i fotografií: Simona Koubová

Další recepty autorky můžete najít na: https://blognejenojidle.wixsite.com/domu