Nastává Hodina pravdy. Iniciativa pomáhá pracovníkům vysokých škol

Už zítra se na náměstí Jana Palacha v Praze sejde na stovky studentů a akademiků z humanitních oborů vysokých škol. Společně chtějí bojovat za lepší finanční podmínky pro filozofické a sociálně-vědní fakulty po celé republice. Podfinancováním vysokých škol se zabývá iniciativa Hodina pravdy, která se snaží situaci zlepšit. Právě na její popud se zítřejší akce uskuteční.

Za důstojné financování vysokého školství! Tak zní hlavní motto hnutí, které už přes rok upozorňuje na špatné finanční podmínky pracovníků nejen humanitních oborů vysokých škol. Hodina pravdy usiluje o důstojné finanční ohodnocení pracovníků vysokých škol, jehož se jim dlouhodobě nedostává.

Podzim minulého roku ukázal závažnost situace vysokoškolského financování. Česká konference rektorů a Rada vysokých škol totiž zveřejnily zprávu, podle které v rozpočtu chybí až 12 miliard korun. Celkové výdaje na vysoké školy od roku 2009 klesly o 17 %. V reakci na prohlubující se krizi tak Vysokoškolský odborový svaz spolu s Hodinou pravdy vyhlásil celorepublikovou výstražnou stávku, která se konala v říjnu loňského roku. Ministr školství Bek po protestech slíbil pomoc ve výši 800 milionů korun, tyto peníze však zatím žádná instituce neobdržela.

„Situace se nezlepšila a vysoké školství se propadá hlouběji a hlouběji. Je čím dál tím více podfinancováno a naše požadavky zůstaly až na detaily oslyšeny,“  říká Jan Stejskal, předseda Asociace děkanů filozofických fakult.

Pokud zaměstnanci vysoké školy přímo neopustí, pak běžně musí shánět práci i mimo univerzitu. „Problém, který jsme řešili v uplynulém roce, se rozšířil napříč celým vysokým školstvím. Už se netýká jenom fakult humanitního a sociálně-vědného směru, týká se všech typů vysokých škol,“  upozorňuje Stejskal.

Nejen humanitní, ale i přírodovědné obory strádají

Od roku 2024 se pod záštitu Hodiny pravdy přidaly také lékařské, přírodovědné i technické obory, ze kterých zaměstnanci rovněž odcházejí za lepšími platy mimo univerzity. Zbývající pracovníci jsou přetíženi, což omezuje jejich schopnost provádět výzkumy.

„Všichni máme nějakou práci bokem, já teď dělám v pojišťovně a zpracovávám formuláře. Tlak společnosti, ale i univerzity, abychom měli vědecké výsledky, je enormní,“  říká Markéta Muczková, doktorandka religionistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Problém vnímá i její kolegyně z přírodovědecké fakulty, Michaela Vojtěchovská. „Pokud si chcete zachovat balanc mezi prací a osobním životem, vede to často k prodloužení doktorského studia. To znamená, že po čtyřech letech přijdete o doktorské stipendium a musíte se o to více hojit mimo své výzkumné téma. Říkám si, kde by mohla česká věda být, pokud by se adekvátně financovala,“  podotýká Vojtěchovská.

Vysoké školy nechtějí studenty držet jako rukojmí, stále doufají v civilní jednání

Málokdo si umí představit komplikace, ke kterým kritická situace spěje. Vedení univerzit nejčastěji mluví o odkladu semestru, opakovaně se ale v debatách objevuje i možnost nevydávání diplomů. Jinými slovy dochází ke kolapsu systému, jak trefně nazvala Hodina pravdy svou nadcházející protestní akci.

Na té se bude podílet s podporou Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Vysokoškolského odborového svazu, Asociace děkanů teologických fakult, DAMU, Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a desítek jednotlivců z technických, přírodovědných, lékařských, filozofických i uměleckých vysokých škol.

Zabránit kolapsu systému se příznivci iniciativy pokusí na Palachově náměstí od 16 hodin. Po úvodních proslovech plánují pochod kolem Úřadu vlády a Ministerstva financí až k budově Ministerstva školství, kde organizátoři předají vládě své požadavky.

Autor: Johana Snášelová


K protestům iniciativy Hodina se vyjádřil i současný prezident Petr Pavel během své návštěvy Olomouckého kraje. Přečtěte si více také o jeho debatě na Filozofické fakultě Univerzity Palackého.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroje: hodinapravdy.cz

Foto: Hodina pravdy (Facebook)

Příspěvek vytvořen 26

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy