Dobrý velikonoční recepty

Co by to bylo za svátky bez tradičních pochoutek? K Velikonocům neodmyslitelně patří několik dobrot, na které jsme si pro vás připravili recepty. Klasický mazanec vylepšíme tvarohem, velikonočního beránka uděláme jednoduše podle hrnkového receptu a na závěr vám představíme tradiční regionální recept na šoldru, která je typická pro slezskou velikonoční kuchyni. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, tak hurá do kuchyně s našimi velikonočními tipy.

Tvarohový mazanec s mandlemi připraven na pečení

TVAROHOVÝ MAZANEC BEZ KYNUTÍ

Mazanec je odvozen od slova pomazání. Hospodyně pekly mazanec na Bílou sobotu, aby jej mohly vzít s sebou v neděli do kostela, kde jej posvětil kněz (tedy dal mu svaté pomazání). Nejstarší recepty této tradiční pochoutky pocházejí již z 16. století. Dříve se dělávaly sladké kynuté bochánky, které oslavovaly bohyni jara. Později po přijetí křesťanství tento zvyk přetrval a bochánky sypané mandlemi rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem. Taktéž se zachoval zvyk udělat před pečením do mazance kříž symbolizující, že jde o Boží dar. Naříznutí má ale i praktický důvod, jelikož by vám díky němu neměl mazanec prasknout.

Ingredience na těsto:

140 g másla

120 g cukru krystal

1 vejce

250 g polotučného tvarohu v alobale (jedna kostka)

Tvarohový mazanec bez kynutí

500 g hladké mouky

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

špetka soli

citronová kůra + šťáva z jednoho citronu

2 lžíce rumu

rozinky namočené v rumu (množství dle chuti)

Ingredience na potření:

1 vejce

1 hrst mandlových lupínků

Postup:

Máslo vyšleháme s cukrem krystal a vanilkovým cukrem, přidáme vejce, tvaroh, kůru a šťávu z citronu. Dále dodáme dvě lžíce rumu, zpracujeme mouku s kypřicím práškem a solí. Nakonec přimícháme rozinky, těsto nesmí lepit. Na plech vytvarujeme mazanec, potřeme ho vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 170 °C po dobu 50 minut.


Dříve se beránek nejčastěji pekl z kynutého nebo piškotového těsta

VELIKONOČNÍ HRNKOVÝ BERÁNEK

Stejně jako mazanec se i beránek na Boží hod světí v kostele. Posvěceným pokrmům se totiž přisuzovala ochranná, léčivá a plodivá síla. Právě beránek, který se obětoval za spásu světa, je jeden z nejstarších a  nejčastějších symbolů Ježíše Krista. V židovském náboženství beránek představuje Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé pojídají na Velikonoce beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta.

Ingredience:

1 špetka soli

2 vejce

1 hrnek mléka

1 sáček vanilkového cukru

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

½ hrnku oleje

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1 špetka citronové kůry

Postup:

Nejprve vyšleháme vejce společně s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry. Dále postupně přidáváme mléko, mouku s práškem do pečiva a troškou soli, až skončíme olejem. Směs vylijeme do předem vymazané a vysypané formy beránka a pečeme při 200 °C po dobu 50 minut.


Šoldra je typický slezský velikonoční pokrm. Je také známá jako plecovník, pecynek nebo muřin

VELIKONOČNÍ ŠOLDRA

Pokud jste ještě o šoldře nikdy neslyšeli, jedná se o chlebový pokrm plněný uzeným masem a klobáskami. Šoldra je typická pro slezský region, kde ji lidé připravuji během Velikonoc. Můžete se s ní setkat pod různými jmény, jako je například plecovník, pecynek nebo muřin.

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky

2 kostky droždí

lžička soli

5 dkg cukru

1,5 dcl oleje

½ l vývaru (z uzeného masa bez tuku)

1 kostka 100% tuku Lukana

kabanos

zapékací klobása

uzené maso

Postup:

Den před pečením si uvaříme uzené maso, polévku necháme zchladit a sebereme z ní tuk. Droždí necháme vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vlijeme do mouky, přidáme sůl, olej a těsto necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na dvě půlky a každou rozválíme. Na každou půlku nastrouháme ½ Lukany, těsto přeložíme a znovu válíme. Vyválenou půlku těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryjeme uzeným masem, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryjeme druhou půlkou rozváleného těsta. Necháme je ještě chvíli kynout a nakonec potřeme vajíčkem. Nakonec dáme péct v pekáči na 200 °C a těsto hlídáme.

Těsto se může dělat i v domácí pekárně, ale v tom případě se musí snížit množství droždí.

Autor: Šárka Mazurková


S Velikonocemi se kromě pečení dobrot pojí i spoustu jiných tradic, mezi které určitě nepatří pouze všem známé pondělní koledování. Seznámit se s nimi můžete v našem loňském článku, který pro vás sepsala naše redaktorka Tereza.


Zdroj: e-region.cz , kojetinskamouka.cz,

Foto: Šárka Mazurková, Andrea Janíčková, toprecepty.cz, imnam.cz

Příspěvek vytvořen 46

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy