V posledních několika letech se neustále řeší, co udělat jinak, aby se tolik neplýtvalo potravinami. Především obchodní řetězce vyhodí i několik tun jídla, které by se dalo ještě zpracovat. Tomu se Potravinová banka v Praze společně s Tescem rozhodla říct stop. Ze škaredé a nevyužité zeleniny a ovoce vytváří Zbytkoládu, která má další využití a může někomu vykouzlit úsměv na tváři.
„Děláme buď zavařeniny, nebo kompoty, tak aby nezůstaly žádné zbytky. Je důležité, aby se ta zelenina a ovoce spotřebovala a přinášela další užitek. Proto tomu říkáme Zbytkoláda, že to je vlastně výrobek ze zbytků, které by se jinak staly odpadem,“ vysvětluje Věra Doušová, předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky.
Za jeden den zaměstnanci potravinové banky včetně předsedkyně Věry Doušové společnými silami zpracují i 700 kg ovoce a zeleniny. Všechny sklenice mají nálepku „Zbytkoláda“ a k její přípravě se používají především rodinné recepty. Díky tomuto konceptu si tak zákazníci mohou vychutnat skvělé domácí marmelády, kompoty nebo čalamády z několika druhů ovoce a zeleniny.
Již od roku 2013 s pražskými a středočeskými potravinovými bankami spolupracuje přes 150 prodejen Tesco. „Velmi vítáme tuto aktivitu se Zbytkoládou, kdy ovoci, zelenině a dalším potravinám dáváme další šanci,“ uvádí Václav Koukolíček, tiskový mluvčí obchodního řetězce Tesco. Potravinové přebytky tak jdou do správných rukou a výrobky pak udělají radost dalším lidem.
Autor: Petra Sasínová
V souvislosti s využitím jídla, které by se vyhodilo, existuje v České republice zákon o darování potravin do potravinových bank. Více si o tomto zákonu můžete přečíst ZDE.