Zachraň jídlo skóruje v boji proti plýtvání

Andrea Mašíčková 25. 11. 2022

Organizaci Zachraň jídlo se od poloviny letošního března podařilo dovézt charitám přes deset tisíc porcí hotových jídel, které by jinak skončily v koši. Místo toho se dostaly na stůl přímo klientům azylových domů a nouzových ubytoven. Až třetina všeho jídla na světě se podle OSN vyhodí. Plýtvání je přitom jedním z vlivů působících na klimatickou krizi. Kdo proti zbytečnému vyhazování bojuje a jak ho může každý z nás pomocí chytrého telefonu omezit?

Zachraň jídlo funguje od roku 2013 a za 9 let svého působení se stalo součástí či iniciátorem řady projektů, včetně Zachraň oběd. „Propojujeme dárce a příjemce vařeného jídla, které by se jinak vyhodilo,“ píší na svém webu.

Zachraň jídlo spojuje závodní jídelny, rychlé občerstvení nebo restaurace s pražskými charitami a azylovými domy. V praxi to znamená, že porce jídel, které podnikům zbyly a musely by se vyhodit, putují dál a nepřichází vniveč.

Vedle pomoci potřebným Zachraň jídlo navíc snižuje výdaje charit, které díky tomuto projektu ušetří peníze za nákup potravin, šetří energii vloženou do zhotovení jídel, zabraňuje zbytečnému plýtvání a chrání životní prostředí. Jednotlivé porce jsou přímo klientům dováženy kurýrní službou DoDo či Dáme jídlo ve vratných REkrabičkách. Lidem v nouzi se tak jídlo dostává zcela zdarma, čerstvé a ve vratném obalu.

Podniky, které by se chtěly zapojit, se můžou přihlásit na stránkách Zachraň oběd, a pokud chcete pomoct a žádnou restauraci nevlastníte, můžete přispět zde nebo organizaci podpořit zakoupením zboží z jejich e-shopu. Ve všech případech se díky vám rodí na svět další dobrý skutek.

Co Češi a plýtvání jídlem?

Až třetina všeho jídla na světě se podle OSN vyhodí. Jedná se při tom o 1,3 miliardy tun jídla. To je množství, které by dokázalo nakrmit 3 miliardy lidí. V závodních jídelnách a rychlém občerstvení se podle výzkumu Redukce plýtvání potravin ve veřejném stravování, na kterém se Zachraň jídlo podílela, vyhodí 27 000 tun jídla ročně. Ačkoliv Češi nepatří k největším plýtvačům světa, podle průzkumů na jednu osobu připadá 81 kilogramů vyhozeného jídla za rok.

Tým Zachraň jídlo se snaží informovat veřejnost o problému plýtvání a přinášet rady a tipy, jak ho omezit. Od poloviny března letošního roku spolupracuje s gastro podniky a už se podařilo zachránit přes 10 000 porcí hotových jídel.

Přestaňme plýtvat  

Nejen Zachraň jídlo se snaží v boji proti plýtvání angažovat. OSN v roce 2020 vyhlásila Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, který připadá na 29. září. Cílem je šířit větší povědomí o plýtvání, které zanechává stopu v životním prostředí, peněženkách a přispívá k sociálním problémům ve světě. Plýtvání je jedním z vlivů působících na klimatickou krizi.

Se změnou může začít každý sám a to za použití svého telefonu. Stačí si stáhnout aplikaci Nesnězeno. Ta každý den přidává nabídku podniků, které nestihly prodat své produkty, a nabízí je uživatelům v nejbližším okolí za zvýhodněnou cenu. Uživatel si pak jednoduše v aplikaci vybranou pochoutku objedná, zaplatí a vyzvedne.

„S aplikací Nesnězeno jsme začali spolupracovat před rokem, rokem a půl, abychom mohli zachránit výrobky, co nám ještě zůstaly,“ říká Michaela Berecová ze Štrůdlárny v Olomouci. „Ačkoliv jsme toho do nabídky moc nedávali, protože nám moc porcí nezbývalo, to, co jsme tam dali, se udalo,“ upřesňuje a dodává, že spolupráce s aplikací dává smysl a pomáhá dobré věci.

Autor: Andrea Mašíčková


O projektu Nesnězeno už jsme psali. Tento projekt si můžete přečíst v článku ZDE.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroje: cc.cz, zachranjidlo.cz, zachranobed.cz, osn.cz, obnovitelne.cz 

Foto: zachranjidlo, Zachraň jídlo, App Store