„Funkční obaly na pečivo pro svět bez igelitu“ – tohle motto patří malé začínající rodinné firmě z Beskyd s názvem Wrap Up. Firmu založily sestry Darja Blahutová a Lea Pajurková Duží, které usilují o snížení igelitových sáčků v obchodech. Nahradit by je měly právě jejich bavlněné obaly, které udrží pečivo déle čerstvé.
Wrap Up vznikl už v roce 2017, ale největší pozornosti se mu dostalo letos v lednu, díky internetovým testům různých obalů na pečiva. Zájem zákazníků, který článek s testy vyvolal, shodil webovou stránku pod náporem objednávek.
Původně se mělo podle Darji jednat o alternativu plastových krabiček na svačinu do školy. Lea se toho okamžitě chytla, protože jí vadilo nadměrné používání igelitových sáčků a taky to, že musela spoustu pečiva vyhazovat kvůli rychlému plesnivění.
Důležitou věcí u wrapáčků, jak tomu dnes již zákaznici říkají, byl materiál a jeho provedení. Pytlík je z bavlny a uzavírá se na šňůrky. Vnitřek je tvořený nánosovou textilní membránou z polyuretanu, který je odolný proti plísním a atestován SZÚ (Státní zdravotní ústav). Obal je navíc dvouvrstvý, takže jím prochází vzduch pouze částečně, a právě díky tomu v něm pečivo nevysychá a netvrdne tak rychle.
Pytlíčky se šijí v Česku a pracují na nich i chráněné dílny. Pečivo se do nich umisťuje vychladlé a suché. Po použití stačí pytlík vytřepat od drobků, otřít vlhkým hadříkem, případně dát vyprat a opětovně použít. Ušetří se tak nespočet igelitových sáčků a vyhozeného pečiva. Bonusem je i design v podobě puntíků, kytek nebo motýlů.
Firma Wrap Up své produkty prodává na internetu (www.wrapup.cz) a dováží i do obchůdků se zdravou výživou. Pytlíky se nabízí v různých velikostech od nejmenší (S), střední (M) až po největší (L) a nezapomněli ani na protáhlé pytlíky na bagety (B). Ceny se pohybují v rozmezí od 280 do 345 Kč. Nově se dají pořídit i v kamenné prodejně u náměstí ve Frýdku-Místku.
Autor: Markéta Štefková
FOTO: wrapup.cz, idnes.cz