Už žádné odpadky po kávě. Studenti z Prahy přišli s projektem Jedlý kelímek

Lukáš Kuřík 7. 5. 2021

Vypij a sněz – tak zní motto projektu Jedlý kelímek, který si v poslední době získává stále větší popularitu. Stojí za ním dva mladí studenti z Prahy – Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk –, ale především také mnoho úsilí dostat tento produkt na český trh. Jejich Jedlý kelímek má být nejen dezertem ke kávě, ale především ekologickým řešením, které nahradí jednorázové plastové a papírové kelímky na nápoje.

Problém plastových obalů na jedno použití rezonuje v naší společnosti stále hlasitěji. Jednorázový obal často poslouží jen několik málo minut, ale naši krajinu může hyzdit dlouhé roky. „Stačí vyrazit třeba do lesa. Je šílené, kolik odpadu tam najdeme. Tak krátkou dobu nám poslouží, a tak dlouho oxidují na naší planetě, “ říká Zuzana Zvěřová, spoluzakladatelka Jedlého kelímku. Právě tyto pohnutky daly popud ke vniku tohoto nápadu. „Prvotním impulzem bylo, že jsme chodili o přestávkách na kafe a začali jsme si všímat, kolik plastového i papírového odpadu po nás vždycky zbylo,“ vypráví Zuzana Zvěřová o chvíli, kdy si problém začala uvědomovat.

Motivovat ostatní, aby si i oni více všímali odpadu, který po nich zůstane, nemusí být jednoduché. „Napadlo nás, že největší motivací pro lidi je často jídlo, zároveň si plno lidí bere ke kávě i sušenku,“ popisuje Zvěřová. V důsledku toho se zrodil kelímek, který jednak poslouží k uchování nápoje, jednak je i vhodný k jídlu.

Vyrobit však kelímek s těmito dvěma vlastnostmi nebylo zpočátku vůbec jednoduché. „Dlouho jsme pracovali na tom, jak by to mohlo fungovat. Ze začátku jsme zkoušeli různá těsta – palačinkové, bábovkové, na cukroví – a přidávali jsme všechno možné, co by tam podle nás nemělo chybět. Vyzkoušeli jsme i různé druhy mouky – pšeničnou, kukuřičnou či ovesné otruby,“ vzpomínají oba na nelehké začátky. „Nestačili jsme na to sami, tak jsme požádali ČVUT, aby nám pomohli vylepšit stroje, zároveň i výzkumný ústav potravinářského průmyslu nám pomáhal s receptem.“

Výsledkem je nízkokalorický kelímek z otrub, pšeničné mouky a cukru s objemem 110 mililitrů, do kterého se kromě espressa vejde i macchiato či lungo. Posloužit může i na dezert nebo zmrzlinu.

Po zkonzumování obsahu, může přijít na řadu i obal. „Naší přidanou hodnotou je nejen ekologické hledisko, ale kelímek zároveň poslouží jako svačinka. Když si chcete koupit sladké ke kávě, taky za to musíte zaplatit obvykle víc než deset korun,“ říká Zvěřová. Pokud by se ale někdo rozhodl kelímek vyhodit, přírodu to nijak nezatíží. Buď by posloužil jako potrava pro zvěř, nebo se během několika dnů rozložil.

Za zmínku stojí též technické parametry Jedlého kelímku. Nápoj má udržet až 12 hodin, aniž by protekl, a křupavý má zůstat 40 minut.

Oba zakladatelé Jedlého kelímku už mají jasné plány do budoucna. Některé z nich iniciují i samotní zákazníci. „Lidé se nás ptali, jestli existuje nějaká bezlepková varianta. Na té jsme začali spolupracovat s výzkumným potravinářským ústavem. Doufáme, že zhruba v září bychom mohli začít vyrábět novou variantu bez lepku,“ říká Zvěřová. Zároveň by se v podobném časovém horizontu mohli začít vyrábět kelímky nejrůznějších příchutí. „Rádi bychom klientům nabídli i různé příchutě, třeba vanilkovou, perníkovou nebo vánoční příchuť svařáku,“ doplňuje Miroslav Myrončuk a dodává, že na výběr bude i několik velikostí kelímku a v příštím roce možná dojde i na speciální slaný kelímek na pivo.

Šance setkat se s kelímkem v některé z kaváren se stále zvyšuje, protože síť provozoven, které ho nabízí, stále roste, v posledních týdnech téměř exponenciálně. „Z počátku jsme obvykle prodali kolem tisícovky kelímků za měsíc, teď jsme jich za měsíc prodali dvanáct tisíc,“ uzavírá Zuzana Zvěřová. Z tohoto faktu se může radovat především životní prostředí.

Autor: Lukáš Kuřík


Třídíte odpad? A vyznáte se ve všech recyklačních smybolch? Pokud ne, článek naší redaktorky Terky Vaňkové vám zajisté pomůže.


Foto: FB Jedlý kelímek, Novinky.cz