Již posedmé se linula Horním a Dolním náměstím v Olomouci vůně Olomouckých tvarůžků, sýra typického pro hanácký region, který znají i za hranicemi naší země. Kuchaři a stánkaři připravili tuto výrazně vonící potravinu na mnoho rozličných způsobů. V kombinaci s bohatým doprovodným programem to byla skvělá možnost, jak strávit prosluněný víkend.
Slunečné počasí nebylo to jediné, co vytáhlo v sobotu 12. dubna ven obyvatele hanácké metropole, a nejen je. Už při příchodu na Horní náměstí byl slyšet čilý ruch. Již zdálky bylo patrné, že něco přilákalo velké davy lidí, kteří si do ulic vyrazili užít teplý víkendový den. Konal se totiž 7. ročník Tvarůžkového festivalu, jenž se od svého založení rychle stal jednou z nejočekávanějších akcí pořádaných v krásné kulise olomouckého historického centra. Zájem byl opravdu velký, o čemž svědčily dlouhé fronty u stánků nabízejících kromě hanácké sýrové pochoutky i další potraviny a zboží.
Tvarůžky na mnoho způsobů
Základní podoba Olomouckých tvarůžků je ve formě sýrových koleček z odstředěného mléka, díky kterému mají nízký obsah tuku. Čím jsou tvarůžky žlutější, tím jsou vyzrálejší a mnoho lidí je má takto raději. V podnikové prodejně firmy A.W. na Horním náměstí i v mnoha stáncích se v průběhu festivalu nabízely kromě klasických tvarůžků také kousky s různými příchutěmi nebo ve tvaru tyčinek. V okolí radnice byly postaveny restaurační stánky, kde si se sýrem, jenž mimochodem obsahuje více bílkovin než kuřecí nebo krůtí prsa, opravdu vyhráli a připravili z něj rozličné pokrmy. V nabídce byly burgery, krokety, zákusky, lívance sladké i slané, bagety, panini nebo klobásy, to vše s olomouckými tvarůžky, které svou lehce pikantní chutí zvýrazní každé jídlo.
Osobně se mi nejvíc zamlouval tvarůžkový tatarák, k němuž ve stánku Rožnovského pivovaru nabízeli i černé pivo, které je jednou z jejich specialit. „Naše černé pivo se vyznačuje karamelovým nádechem a dnes se ho tu načepovalo už celkem dost. Lidé rádi vyzkouší něco, co nepijí každý den,“ prozradila obsluha stánku. Ke štědré porci tataráku nesměly chybět dva malé krajíce opečeného chleba. Já sice nejsem úplně tvarůžkový fanoušek, ale v této podobě jsem si je skutečně vychutnal. Samozřejmě, že odér a výrazná chuť zůstávají i v případě téhle úpravy, ale přidáním dalších komponentů, jako například sladké papriky, cibule nebo kmínu, přece jen lehce ustupují do pozadí. Kromě Rožnovského pivovaru se na festivalu objevili také pivní stánky z Velké Bystřice či Náměště na Hané.
Na festivalu samozřejmě nesměl chybět ani bohatý doprovodný program. Na hlavním pódiu vystoupilo několik zástupců z oblasti gastronomie, Roman Paulus například ukázal, jakými různými způsoby se dají tvarůžky zpracovat. Vaření posléze vystřídala cimbálová muzika, kterou doplnila skupinka několika lidí oděných do bohatých hanáckých krojů. Bylo hezké sledovat, jak se i v dnešní době dodržují tradice v oblékání se na tyto velké akce.
Jak se tvarůžky vyrábějí? Návštěvníci si to mohli vyzkoušet
Výroba tvarůžků je složitý a dlouhý proces, zejména kvůli dlouhému zrání. Ti, kteří zavítali ke stánku Muzea tvarůžků sídlícího v Lošticích u Olomouce, si zrod těchto sýrů mohli alespoň v menší formě vyzkoušet. Asi nejvíc lákalo zvědavce to, jak sýry získávají svůj kulatý tvar. „Základem je zpracovaný tvaroh, který se zformuje do malého dřevného lisu. V něm se posléze hmota slisovala do kolečka, která se dávají zrát zhruba po dobu čtyř týdnů. Zdatná klapačka, jak se profese nazývá, zvládla za směnu vyrobit až devět tisíc tvarůžků,“ popsala proces Daniela Pilchová z loštického muzea. „Tato hmota je pouze upravená pro účel vyzkoušet si to, ty pravé tvarůžky můžete ochutnat vedle,“ dodala Pilchová a ukázala na talíř se žlutě zabarvenými kolečky, jež rychle zmizely u zvědavých návštěvníků stánku, kteří si na chvíli vyzkoušeli výrobu tohoto sýru.
Bylo toho mnoho, co se dalo zažít na festivalu věnovanému výrobku, kterého se za jediný víkend prodá v různých variantách přes šest tun. Každý si zde přišel na své, zvlášť program na Dolním náměstí byl kulturně bohatý. Na pódiu vystupoval třeba do hanáckých krojů oděný dětský soubor s hudebním vystoupením. Dospělí mohli zahnat žízeň u stánků malých a řemeslných pivovarů, které se předháněly v nabídkách zlatavého moku různých stupňů a příchutí. Mě v rozmanité nabídce zaujala višňová jedenáctka s lehce nasládlou chutí. Nejen na tvarůžky si letos našlo cestu rekordních třiadvacet tisíc návštěvníků, což je důkazem usilovné práce pořadatelů vytvořit gastronomický festival, jenž může konkurovat i jiným akcím podobného typu.
Autor: Petr Martínek
Pokud byste rádi objevovali gastronomické bohatství Olomouce také mimo Tvarůžkový festival, mohou vám být inspirací například naše dva články o místních kavárnách (první a druhý díl).
Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet
Foto: Daniel Schulz, Petr Martínek