Říká se o nás, že jsme národ zahrádkářů. Na zahrádce trávíme prakticky celý rok. Období jara a léta je neodmyslitelně spojené s úrodou ovoce a zeleniny. Proto vám dnes přinášíme inspiraci na letní ovocné dezerty, ve kterých hrají hlavní roli jahody a třešně. Ty právě v tuto dobu mají svou hlavní sezonu. Představíme vám recepty pečené i nepečené, tradičně české i zahraniční. To vše najdete v dnešním článku, který je plný neodolatelných sladkých dobrot.
Třešňové košíčky
Ingredience
Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 40 g mandlové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
Třešňový krém:
- 200 g mascarpone
- 150 ml smetana ke šlehání
- 1 lžíce třešňové marmelády
- 2 lžíce moučkového cukru
- přírodní barvivo (není povinné)
Jako první začneme s přípravou těsta. Do misky dáme všechny sypké ingredience a přidáme na malé kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí robotu suroviny spojíme, směs by měla mít strukturu drobenky. Poté přidáme vajíčko. Ve chvíli, kdy se ingredience propojí, přendáme těsto na pomoučenou pracovní plochu a zapracujeme znovu. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
Nyní je čas na přípravu třešňového krému. Smetanu s mascarpone a cukrem vyšleháme. Pokud bude krém příliš tekutý, můžeme do směsi přidat jeden pytlíček ztužovače, tak nám krém bude hezky držet. Poté postupně přidáme třešňovou marmeládu a malé množství barviva. Vše důkladně promícháme. Hotový krém dáme alespoň na hodinu do lednice.
Odpočinutým těstem naplníme formu na košíčky a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme přibližně patnáct minut. Poté necháme zchladnout. Krém přendáme do sáčku se zdobící špičkou a vychladlé košíčky jím naplníme. Nakonec ozdobíme každý košíček třešní a můžeme podávat.
TIP: Pokud chceme zvýraznit třešňovou chuť, můžeme košíčky nejprve potřít třešňovou marmeládou a až poté naplnit krémem.
Schwarzwaldský dort ve skleničce
Ingredience
Korpus:
- 120 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 30 g kakaa
- 50 g oleje
- 5 vajec
- špetka soli
Třešňová náplň:
- 2 hrnky třešní/višní
- 150 ml červeného vína
- 2 lžíce třešňové marmelády
- 70 g cukru
- skořice
Krém:
- 200 g smetany ke šlehání
- 50 g mascarpone
- 40 g moučkového cukru
Nejdříve si upečeme kakaové piškotové těsto. Vejce důkladně vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté opatrně přidáme olej. Na závěr ručně vmícháme mouku s kakaem a špetkou soli. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme obě náplně. Začneme třešňovou. Vypeckované třešně dáme na pánev, zalijeme vínem, přidáme cukr, skořici a na závěr škrob rozmíchaný ve 100 ml vody. Celou směs přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Veškeré ingredience na krém dáme do mísy a společně vyšleháme. Musí vzniknout hladký nadýchaný krém.
Když máme všechny části vychladlé můžeme začít se skládáním samotného dezertu. Z korpusu si vyřízneme kolečka o stejném průměru, jako je dno sklenice. Vyříznutý korpus dáme do skleničky a navrstvíme na něho dvě lžíce vyšlehané smetany. Poté přidáme třešňovou náplň. Dezert ozdobíme nakrájenou čokoládou a třešní. Takto připravený ho necháme minimálně dvě hodiny odpočinout v lednici.
Jahodové tiramisu
Ingredience
- 400 g cukrářských piškotů
- 120 g moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany na šlehání
- 500 g nakrájených jahod
- 200 ml silné kávy
- 30 ml amaretto-mandlového likéru
- kakao na dokončení
Toto tiramisu se perfektně hodí pro horké letní dny. Jahody celý dezert odlehčí a krém neobsahuje žádné žloutky, nemusíme se tedy bát, že by se v horkém letním dnu zkazil.
Příprava u tohoto dezertu je téměř totožná jako u toho tradičního. Nejdříve si připravíme silnou kávu, kterou necháme zchladnout. Dále si připravíme krém. Smetanu vyšleháme s cukrem a opatrně smícháme s mascarpone.
Také si připravíme libovolnou nádobu čtvercového tvaru a začneme skládat piškoty. Každý piškot namočíme z obou stran ve vychladlé kávě s amarettem a postupně skládáme na dno. Když máme celé dno zaplněné, přijdou na řadu jahody. Nakrájené jahody vytvoří další vrstvu tiramisu, na ně rozetřeme krém z mascarpone a na ten znovu klademe plátky jahod. Nyní vrstvíme znovu piškoty namočené v kávě. Na závěr natřeme krém z mascarpone a celý dezert poprášíme kakaem. Jahodové tiramisu dáme odpočinout do lednice, nejlépe do druhého dne.
Želatina s jahodami
Ingredience
Korpus:
- 6 vajec
- 150 g hladké mouky
- 180 g cukru
- 50 g oleje
- citronová kůra
Krém:
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Želatina:
- 3 balení želatiny v prášku
- 600 ml vody
- 4 lžíce cukru
I nyní začínáme s přípravou korpusu. Vejce důkladně vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté opatrně přidáme olej. Následně ručně vmícháme mouku se špetkou soli. Připravené těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. A pečeme na 180 °C přibližně dvacet minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
Příprava krému je velice jednoduchá. Změklé máslo důkladně vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Poté přidáme lžíci rumu a také důkladně promícháme. Na vychladlý korpus namažeme máslový krém a položíme jahody. Dle návodu na obalu si připravíme želatinu, kterou opatrně nalejeme na korpus s jahodami, počkáme až želatina zatuhne a můžeme servírovat.
Třešňový koláč
Ingredience
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 4 lžíce vody
- vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
Třešňová náplň:
- 2 hrnky třešní
- ½ hrnku cukru
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžičky mandlového extraktu
- 2 lžíce třešňové marmelády
- 2 lžíce rumu
Dokončení:
- mandlové lupínky
- vajíčko
Do misky dáme mouku, cukr, citronovou kůru a lehce promícháme. Poté přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí robotu zpracujeme směs, která by měla mít stejnou strukturu jako drobenka. Na závěr přidáme vodu a krátce zapracujeme. Po tom, co se nám ingredience spojí, přendáme těsto na pomoučenou pracovní plochu a znovu zpracujeme. Takto připravené těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně dvě hodiny odpočinout.
Vypeckované třešně dáme na pánev a zalijeme trochou vody. Poté je necháme pět minut vařit. Zamícháme cukr, skořici, mandlový extrakt a dvě lžíce rumu. Na závěr přilijeme škrob rozmíchaný ve vodě. Celou směs přivedeme k varu a čekáme, až zhoustne. Když má náplň správnou konzistenci stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout.
Těsto si rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu necháme na ozdobení a ze zbylých dvou vyválíme plát, který by měl mít šířku přibližně půl centimetru. Formu vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní rozválené těsto tak, aby se kolem celého obvodu vytvořil okraj. Následně plníme vychladlou náplní a ze zbylé třetiny těsta připravíme mřížkovaný motiv, kterým ozdobíme vršek koláče. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně padesát minut.
Autor: Lucie Brožová
Ačkoli už je to nějaká chvíle, kdy tu byl Valentýn, radost můžete udělat nejbližším i teď a třeba vám inspirací budou valentýnské recepty, o kterých jsme psali v nedávném článku.
Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás podpořit? Zavítejte na náš Patreon! Prostřednictvím drobné částky nás můžete měsíčně i jednorázově podpořit a pomoci nám dále se rozvíjet.
Zdroj: fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, albert.cz,
Foto: Lucie Brožová