Štědrý večer klepe na vrátka, rozhodla jsem se s vámi tedy podělit o jedno z mých nejoblíbenějších jídel, kterým je smažený kapr s bramborovým salátem. Je mi jasné, že s tímto receptem jsem neobjevila Ameriku, ale přeci jen, každý si tento vánoční pokrm připravuje trochu jinak. Možná vás tímto článkem přesvědčím, že mámin bramborový salát je ten nejlepší, co jste kdy jedli, a možná vás jen uklidním, že předvánoční shon zažívá opravdu každá rodina.
Zajímalo by mě, jak vypadá ten „poklidný“ čas vánoční v jiných domácnostech. Zdali doopravdy všechny hospodyně mají napečeno pět kilo vánočního cukroví, uklizenou celou domácnost, zabalené dárky, stromeček nazdobený a kapra namočeného v mléku. Pokud to u vás doma opravdu takto vypadá, asi někde není něco v pořádku, protože u nás je Štědrý den jeden velký frmol.
Den předem táta zabíjí kapra (párkrát za sebou jsme měli amura, protože má sušší maso, ale při poslední Štědrovečerní večeři mi toho omastku nějak chybělo). Když jsem byla malá a ztěží jsem dosáhla na kliku ode dveří, zabíjela jsem kapra s tátou.
Pamatuji si, že se nejdříve muselo vylovit rybu z vany, to bylo o nervy, protože sami víte, jak je ryba kluzká. Potom ji položil na prkénko, přikryl utěrkou a bum! paličkou na maso po její hlavě. Takto ji párkrát klepnul a ryba naposledy vydechla. Potom ji odřízl hlavu, ježkovy oči, to byla komedie! Ta ryba zničehonic vstala z mrtvých a začala sebou tak ošívat, že jsme jí mnohdy museli nahánět po celém sklepu. No, a potom jí kuchal. Říkal mi, že je velmi důležité, aby se nám nevylil žlučník, protože potom bychom měli celé maso zahořklé. Nakrájený kapr se pak naložil do mléka a dal přes noc do ledničky odpočívat. Tento krok je velmi důležitý, jinak vám kapr bude smrdět rybinou.
Ze sklepa jsem přešla do kuchyně, kde už mamka připravovala zeleninu na salát. Bramborový salát je také lepší udělat den dopředu, protože se potom více rozleží a má na druhý den lepší chuť. Mamka do salátu nedává vejce, jablka, nebo, chraň Bůh, nějakou šunku či špek. Je mi jasné, že sto lidí, sto chutí, ale to by mi pohlo žlučí, kdyby mi někdo do bramborového salátu nakrájel šunku s vejcem.
Náš Štědrý den je divoký. Od rána člověk létá po domě s utěrkou a vysavačem v ruce, potom je třeba ozdobit stromeček a při jedné práci zametat všechny ty ozdoby, které jsme po cestě na větvičku stihli rozbít. V kuchyni to vypadá jak po výbuchu, tam se ve velké parádě smaží ryby a vaří polévky (my děláme jak rybí, tak hrachovou). Potom ještě nesmíme zapomenout na další Štědrovečerní chod, kterým je zelí s bramborem. K tomu všemu je třeba zatelefonovat všem známým a popřát jim veselé Vánoce a šťastný nový rok.
Sotva se člověk vzpamatuje už se na obloze objevuje první hvězda. Prarodiče sedí netrpělivě u slavnostního stolu a hledí na prázdné talíře. Tak člověk běží tryskou do koupelny, aby se trochu zkulturnil, a následně se nějak dokoulí ke svátečnímu stolu.
Začínáme modlitbou, potom se rozdělujeme opatkem. Ten oplatek se namáčí v medu a jednou se nám stalo, že táta přinesl nějaký domácí med od svého kamaráda, přesně určený k této slavnostní večeři, a když se ho mamka snažila otevřít, vyklouzl jí z ruky a bylo vymalováno. Potom jíme polévku, brambory se zelím a rybu se salátem. Pamatuji si, že kdysi jsme jako poslední tečku jídávali krupičku, ale už se pomalu od této tradice upouštíme, což je trochu škoda. Hallelujah, máme po večeři!
Děti jsou nervózní, protože se chtějí podívat na dárky, ale děda má na talíři ještě celého kapra a pečlivě vybírá kostičku po kostičce. Když všichni dojí, pomodlíme se a děti se rozběhnou ke stromečku celé natěšené, co jim letos Ježíšek nadělil.
I tak se večer nejvíce těším na mši svatou – tam se člověk potká s polovinou vesnice. Na některých je vidět nový šál, na jiných zase nové boty. Někteří mají co dělat, aby ustáli ty necelé dvě hodiny, protože jsou tak přejedení, že sotva lapají po dechu. Po mši svaté člověk dojde domů, a znova nahlíží do ledničky, co by tak ještě spolkl.
No, a takový je ten náš Štědrý večer – celý den člověk postí, aby viděl zlaté prasátko, uklízí, vaří, běhá po domě jak splašený. Večer si dá pořádně do nosu a s vypláznutým jazykem padne do postele.
Mámin bramborový salát
Co musíte mít po ruce:
- 1,5 kg brambor (ideálně domácích, anebo typu A),
- 400 g mrkve,
- 150 g petržele,
- 150 g celeru,
- 300 g nakládaných okurek,
- 80 g cibule,
- 130 g hrášku,
- 380 g bílého jogurtu,
- 7 velkých lžic majonézy,
- 2 dcl láku z okurek,
- 16 g soli,
- Pepř podle chuti.
Začínáme:
- Nejdříve si v jednom hrnci dáme vařit brambory a v druhém mrkev, petržel a celer. Vše vaříme ve slupce.
- Mezitím si nakrájíme cibuli a okurky na kostičky.
- Když už se nám zelenina uvaří, slijeme vodu a dáme zeleninu chladit za okno.
- Máme chvíli pro sebe – nastal čas dát si panáka.
- Oloupeme všechnu zeleninu a nakrojíme ji na kostičky.
- Všechno vyklopíme do velkého lavoru a přidáme jogurt, majonézu, hrášek, vodu z okurek, sůl a pepř.
- Hotový salát dáme přes noc odpočinout někam do chládku s nadějí, že nám ráno v lavoru něco zbyde.
- Dobrou chuť!
Tátův smažený kapr
Co musíte mít po ruce:
- nakrajeného kapra nebo amura,
- strouhanku,
- mouku,
- sůl,
- pepř,
- olej,
- vejce.
Začínáme:
- Ve velkém hrnci porádně rozpálíme olej, pamatujte na jednu radu, ryba musí plavat, proto z olejem nešetřete.
- Naporcovaného kapra, který nám přes noc odpočíval naložený v mléce, osolíme a opepříme.
- Následně obalíme klasicky v trojobalu.
- Obalené podkovy dáme do rozpáleného oleje a smažíme tak dlouho, dokud ryba nechytne zlatou barvu.
- A máme hotovo. Kapra podáváme za tepla, ale chutná dobře taky jako večerní svačinka přímo s ledničky.
- Dobrou chuť!
Přeji vám všem, aby letos váš Štědrý den byl o něco poklidnější, nikdo se nedusil rybí kostí a všichni jste se potkali u jednoho stolu.
Autor: Izabela Waclawková
Pokud byste si chtěli letošní Vánoce obzvláštnit i něčím jiným, než je nový recept na kapra s bramborovým salátem, přečtěte si článek o starých vánočních zvycích.
Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás podpořit? Zavítejte na náš Patreon! Prostřednictvím drobné částky nás můžete měsíčně i jednorázově podpořit a pomoci nám dále se rozvíjet.
Foto: erecepty.eu, Markéta Pavleje, www.irozhlas.cz, www.idnes.cz, pexels.com