REPORTÁŽ: Ochutnat český gin, poctivou whisky a kus historie se dá i nedaleko Olomouce

Když člověk shání lahvinku kvalitního ginu nebo whisky, pravděpodobně by sáhl po produktu ze západu, třeba z britských ostrovů. Samotného mě tedy příjemně překvapilo, že se o výrobu právě takových destilátů na vysoké úrovni stará palírna v samém srdci Hané s názvem TŌSH Distillery. Když jsem se dozvěděl, že je v nabídce jejich webu i exkurze s degustací, nemohl jsem odolat a do Těšetic jsem se vydal okoštovat české lihoviny osobně. 

Trochu frustrován svou neznalostí Těšetic a nízkou venkovní teplotou se vydávám od zastávky autobusu směrem k nedalekému lihovaru. Vzhledem k informacím, které jsem načerpal domácí přípravou, jsem čekal že se přede mnou ze tmy vynoří oprýskaná stará a děsivě vyhlížející lihovar. K mému příjemnému zjištění tomu tak vůbec není a udiven hezkým zevnějškem budovy zkouším zatáhnout za kliku hlavního vstupu. Uvnitř mě vítá skupinka postarších turistů v dobrém rozmaru s panem lihovarníkem, kteří už tam na mě v teple příjemné společenské místnosti čekají.

Jenom sundám bundu, už se mi nese panáček s chutným aperitivem Bruno na přivítanou a trocha vody. Následně usedám mezi ostatní hosty exkurze a hned se začíná pan lihovarník rozpovídávat o bohaté historii Těšetického lihovaru, která se začíná psát už roku 1582. Tehdy byla lihová výroba součástí tehdy již stojícího pivovaru, který byste tam dnes jen marně hledali. Tvorba destilátů ale i po znárodnění v roce 1948 pokračovala a v jisté formě fungovala až do roku 2002. Poté se 15 let nic nepálilo, až do zprovoznění budovy dnešním majitelem, pod kterým funguje a prosperuje pod názvem TŌSH Distillery. 

Po nabytí potřebných informací začíná prohlídka lihovaru. Řadíme se do místnosti, kde se dějí ta největší kouzla a dva kotle se zde starají o destilaci a jiné výrobní procesy alkoholu. Mnohem více mě ale zajímá sklípek s uskladněnými sudy, do kterého naštěstí vzápětí scházíme. Při vstupu do sklepa je pro nás připravena výstava zdejších produktů, kterým se Těšetický pivovar věnoval ještě v dobách minulých. Zároveň můžeme nahlédnout na fotografie a původní dokumentaci lihovaru z předchozího režimu.

A bez většího otálení se jde do majestátního sklepa, který tu zbyl po pivovaru a nyní jsou v něm uskladněny sudy plné ginů, whisky a jiných alkoholových pochutin. Za každým sudem ve zdejším sklepě stojí hodně práce, ale i tak se prý občas stane, že některý začne upouštět tekutiny, které obsahuje. Proto nám je jen tak pro jistotu pana lihovarníka řečeno, abychom na sudy neklepali. Soudky jsou různě zbarvené podle obsahu a pobudou si ve sklepě tak dlouho, jak si to alkohol v nich uskladněný vyžaduje.

Touto dobou ze mě už alkohol z uvítacího panáčku vyprchává a po všech těch řečech o lihu se mi začínají sbíhat sliny na degustaci, která je naštěstí pro mě jako další program na řadě. Usedáme do stejné místnosti jako na začátku exkurze akorát se změnou, že je na stole navíc chleba se škvarkovkou. Dále je mi donesena brandovaná degustační sklenice, do které mi je jako první sladový destilát. Ten si v obchodě normálně nekoupíte, jelikož jde o ještě nehotovou whisky, která se ale už dá pít. Je to ale spíše pastva pro nos, než pro chuťové pohárky. A tak to podle expertů má i správně být. 

První pořádné pití je nenakouřená whisky Lafayette, která je lihovarníkem označena jako whisky pro začátečníky. Další 63 procentní whisky stejné značky je dle mého ale o poznání lepší. Sotva stihnu vymýt sklenici vodou, už je mi nalévaná whisky značky King Burley, která je nakouřená. No a nutno říci, že vůně není tak příjemná jako v předchozím případě, ale tu nakouřenost lze nosem zavnímat. A na závěr degustace se dostáváme k ginům, které jsou na etiketách lahví označeny zvířaty. Konkrétně jsme začali Medvědem, který je základním ginem značky TŌSH Distillery. Ten má trochu nakyslý závan a chuťově byl díky své citrusovosti velice příjemný. Skoro by ho byla škoda míchat s tonikem. Specialita mezi giny je ale zajíc, což je gin švestkový. Ten je oproti medvědovi obecně méně výrazný a po všem tom vysokoprocentním alkoholu je spíše příjemným pohlazením. Dále je ve zvířecí nabídce ginů ještě srna a myš, které jsem ale pro dobro svých jater raději vynechal.

Přiznávám – nejsem žádným expertem. Ale i právě proto oceňuji, že jsem si díky vstřícnému přístupu lihovaru prohlídku i degustaci náramně užil. Jsem zároveň přesvědčen, že ani opravdový znalec by vám nedokázal v rámci krátkého článku předat to, co jsem v Těšeticích zažil já. Proto vám jen můžu doporučit si zajet na výlet a vyzkoušet krásy tohoto lihovaru vlastními smysly. TŌSH Na zdraví!

Autor: Lukáš Jakubíček


Redaktorovi Lukášovi nabídli chleba se škvarkovkou, možná byste i vy něco zakousli? Pak se na chvíli přeneste na slavnosti vína na Slovácko! Vezmeme vás tam v reportáži redaktora Patrika. Pokud vás spíš zajímají kávové speciality, zjistěte, kam na dobrou kávu v Olomouci.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Foto: Ema Materankov


Foto: toshnazdravi.cz

Příspěvek vytvořen 11

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy