Aktuální situace ve světě, která se točí převážně okolo pandemie, pro nikoho z nás jistě není příjemná. Jako posel Dobrých Zpráv se ptám, zda se dá na koronaviru najít i něco pozitivního, či je možné dívat se na situaci s nadhledem. Všichni se o určitý nadhled pokoušíme, avšak někteří šikovní a kreativní lidé berou téma pandemie dokonce jako inspiraci.
Na chvíli zapomenout na problémy s touto nemocí spojené můžete při návštěvě pražské cukrárny Černá Madona. Místní nadaná cukrářka totiž přišla s jedinečným zákuskem s názvem Covidník.
Cukrárna a kavárna Černá Madona sídlí na Starém Městě uprostřed Prahy v prvorepublikovém domě U Černé Matky Boží, který v roce 1912 navrhl architekt Josef Gočár v kubistickém stylu. Uvnitř této úchvatné stavby naleznete například edukativní prostory a výtvarné dílny, stálou expozici s názvem Český kubismus a již zmíněnou kavárnu. Tento dům i prostor kavárny dýchají na zákazníky nezaměnitelnou atmosférou první republiky. Ostré tvary a vzory malované na stropech, osmiúhelníkové stoly, lustry skládané z trojúhelníků a hranaté hrnečky, to vše ztělesňuje známý a neotřelý kubismus.
Provozovatelé cukrárny Černá Madona přišli s nápadem, jak lidem během vleklé karantény zpříjemnit a osladit den. Cukrářka Olga Budnik tedy navrhla zákusek, který hned na první pohled připomíná známý ostnatý virus, jenž vídáme na internetu a v novinách. Tento dezert má rozměry o něco menšího tenisového míčku a uvnitř se nachází skutečně sladké potěšení. Malinové jádro pokrývá vrstva malinového pyré a pistáciového krému. Vše je zabaleno do čokoládové krusty, která je poprášena sprejem z kakaového másla. Bodliny, které na zákusku a viru vizuálně dominují, jsou vytvořeny z bílé čokolády a sušených malin. Po vzniku této nápadité sladkosti se o ní strhla velká lavina zájmu, kavárna tak přilákala zákazníky i v podnikatelsky těžké době a obrázek malinového viru koloval také všude po sociálních sítích, kde měl podobně velký úspěch. Články o tomto neotřelém zákusku vyšly například v amerických, britských či tureckých médiích. Autorka dezertu také prozradila budoucí plán, kterým je jedlá a sladká vakcína. Její náplň má být převážně limetková s trochou přidaného alkoholu.
Autor: Magdaléna Kramperová
Pokud je vám téma sladkého blízké, přečtěte si také o Tiché cukrárně, která se svými výrobky rozhodla zpříjemnit období pandemie pracovníkům z první linie.
Zdroj: magazin.aktualne.cz
Foto: cernamadona.com