Dobrý tipy na snídaně

Určitě jste už někdy slyšeli, že snídaně je základ dne. Tohle tvrzení není daleko od pravdy, protože snídaně je prvním jídlem, které tělu po nočním odpočinku dopřejeme. Mělo by nás tedy nastartovat do nového dne a dodat nám potřebnou energii. Přinášíme vám několik tipů na sladké i slané snídaně, které obsahují spoustu vitamínů a zpříjemní vám vstup do nového dne.

Snídaňová sklenice s ovocem a oříšky

Rychlosnídaně pro uspěchané 

Pokud ráno nemáte čas a nestíháte se v klidu a pohodě nasnídat doma s kávičkou, nevadí. Snídaňové sklenice lze připravit den dopředu a stačí je nechat přes noc v lednici. Já dám vždy na dno sklenice přibližně dvě lžíce ovesných vloček a zaliji je mlékem. Vločky mléko za pár hodin nasají a jsou pak hezky měkké a vláčné. Dále už do skleničky naskládám, co mám doma po ruceovoce, oříšky, kokos, trochu medu, nebo marmelády a třeba kousky čokolády. Vločky s mlékem můžete nahradit müsli s jogurtem, nebo třeba tvarohem. Fantazii se meze nekladou. A nejen že tím ráno získáte více času, zároveň se jedná o ekologický způsob snídání, protože nepotřebujete jednorázové obaly, sklenici opět umyjete a použijete znovu. 

Dalším tipem pro uspěchaná rána jsou smoothie. Je to velmi jednoduché a příprava zabere pár minut. Rozmixujete ovoce s trochou vody či mléka a běžíte do práce. Sice vás to nezasytí tolik jako pořádné plnohodnotné jídlo, ale dodá vám to vitamíny a potřebnou energii. Kombinace jsou zde opět neomezené, lze použít banány s jahodami a mlékem, kiwi s lesním ovocem nebo třeba banán se špenátem a trochou bílého jogurtu. Přidat můžete také chia semínka, arašídové máslo či hrstku oříšků. 

Míchaná vejce a avokádové tousty

Avokádový chléb s kousky zeleniny

Máte-li ráno čas si se snídaní trochu „vyhrát“, doporučuji míchaná vajíčka nebo avokádové tousty. Do míchaných vajíček vždy přidám trochu jarní cibulky na ochucení a kousky nakrájené šunky. Zkusit můžete i vaječnou omeletu, nebo vejce uvařit natvrdo a s celozrnným pečivem a nakrájenou zeleninou máte na stole výbornou a zdravou snídani.

Mým oblíbencem k „vaječině“ jsou avokádové tousty nebo chlebíky. Avokádo, stejně jako třeba oříšky, má v sobě zdravé tuky, které tělu prospívají a napomáhají k získávání energie a zpracování vitamínů. Avokádo rozmačkám, nebo nakrájím na plátky a poskládám na krajíc chleba, občas na rozmačkané avokádo přidám i nakrájené rajče či ředkvičky. 

 Ovesná kaše tisíckrát jinak 

Ovesná kaše s čokoládou a malinami

Sladká snídaně, která vás opravdu zasytí a můžete si ji připravit hned na několik způsobů, to je ovesná kaše. Já kaši dělám tak, že si rozehřeji trochu mléka v hrnci, přisypu přibližně 50 gramů ovesných vloček, přidám trochu skořice, osladím medem a povařím do zhoustnutí. Konzistenci lze doladit přilitím mléka, nebo naopak přisypáním vloček podle potřeby. Při vaření můžete do kaše přidat trochu kakaa pro chuť. Na kaši si potom naskládám ovoce, oříšky, čokoládu, kokos nebo arašídové máslo. Zde se opět řídím podle toho, co doma zrovna mám nebo na co mám právě chuť, tyto sladké misky lze snídat opravdu na spoustu způsobů a je jenom na vás, jak si tuto snídani připravíte.

V obchodech jsou k sehnání několik variant instantních kaší, ať už ovesných, rýžových nebo třeba jáhlových. Jen si dejte pozor na jejich složení, v instantních kaších je často velká spousta zbytečných cukrů, a tak je lepší uvařit si kaši poctivě doma. 

A malý tip pro mlsouny – pokud máte přes den často chuť na sladké, snídejte nasladko a přidejte si do kaše nebo skleničky kousky hořké čokolády. A jestli jste opravdu velcí mlsouni, dejte si dílek vysokoprocentní čokolády i po obědě. 

Autor: Karolína Krhutová


Nakoupili jste si domů spoustu zásob a nevíte, jak je spotřebovat? Několik tipů na vaření v karanténě si můžete přečíst v našem nedávném článku.


Foto: Karolína Krhutová

Příspěvek vytvořen 665

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy