Dobrý recept: Cheesecake na tři způsoby

Dobrý Zprávy

Léto se u nás nese v duchu dobroty zvané cheesecake. A aby to k té naší odpolední kávě nebylo pořád na jedno brdo, střídám při přípravě různé varianty. Pečené i nepečené. Ráda bych se s vámi proto podělila o tři zamilované verze této sladké pochoutky.

První z nich je BORŮVKOVÝ PEČENÝ CHEESECAKE. Ten dělám zásadně z českých borůvek, nejlépe vlastnoručně nasbíraných. Mně osobně přijdou chutnější než ty veliké kanadské. Dělám ho z pečeného korpusu, se kterým se poměrně dobře pracuje. Krém se též musí zapéct, jelikož obsahuje syrová vejce a pudinkový prášek. Teď si povíme, jak si tenhle cheesecake, který je snem každého milovníka borůvek, připravit.

Na těsto budeme potřebovat:

– 100 g hladké mouky

– dvě lžíce cukru krupice

– půl sáčku prášku do pečiva

– 60 g másla

– jedno vejce

Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a v míse mezitím smícháme prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme máslo, rukou zpracujeme na hmotu podobnou drobence, přidáme žloutek a opět pořádně propracujeme. Pokud se hmota stále drolí, přidáme dle potřeby ještě bílek. Hladké těsto můžeme buď vyválet a vložit do formy, nebo rovnou „hroudu“ vložit do formy a „namačkat“ až ke krajům. Není potřeba těsto do těchto krajů zvedat a tvořit okrajek. Stačí, když budeme mít vystláno dno. Takto předpřipravený korpus dáme zapéct do trouby asi na 15 minut a mezitím si připravíme náplň.

Na náplň potřebujeme:

– dvě kostky polotučného měkkého tvarohu (vaničkový je příliš řídký)

– 250 g mascarpone

– dvě velká vejce

– balíček vanilkového pudinku

– 130 g cukru krupice

– balíček vanilkového cukru

– 200–250 g čerstvých/mražených borůvek

V míse rozšleháme tvarohy s mascarpone. Přidáme cukr, vanilkový cukr a zamícháme. Na závěr po jednom přidáme vejce a zapracujeme dohromady. Korpus vyndáme z trouby, směs na něj rovnou rozprostřeme a navrch zasypeme borůvkami. Poté dáme ještě zapéct – zprvu na 15 až 20 minut na 180 °C, poté dopékáme na 150°C. Koláč necháme pořádně vychladit a můžeme podávat.

Druhou naší oblíbenou verzí je KOKOSOVÝ CHEESECAKE S LESNÍM OVOCEM. Kokosový krém navrch dělám o něco sladší, aby dobře fungoval s ovocem a rozvarem z něj.

Na těsto budeme potřebovat:

– asi 200 g sušenek (buďto typu Zlaté Club nebo BeBe Rodinné jemné)

– máslo na spojení (množství se odvíjí od typu sušenek)

Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem, aby vzniklo kompaktní těsto. To pak namačkáme do dortové formy na dno, můžeme udělat i lehký okraj. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C.

Na náplň si připravíme:

– dva polotučné tvarohy (kostka, nikoliv vanička)

– jedno balení mascarpone

– dvě vejce

– cukr dle chuti

– vanilkové aroma

– strouhaný kokos (od oka)

– citronová kůra

Poté, co dáme na dort krém, stáhneme troubu na 150 °C a dopékáme. Při podávání se tento cheesecake doplní rozvarem z lesního ovoce, jímž ho můžeme i nazdobit. Ten připravíme tak, že si na mírném ohni povaříme maliny a ostružiny v trošce vody, aby změkly. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr propasírujeme přes sítko.

Posledním druhem tohoto lahodného dortu, který je více pro milovníky opravdu sladkých dezertů, je kompletně NEPEČENÝ KARAMELOVÝ CHEESECAKE.

Na těsto budeme potřebovat:

– 200 gramů sušenek (já dala 100 g BeBe a 100 g Lotusek)

– rozpuštěné máslo na spojení

Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem, aby vzniklo kompaktní těsto. To pak namačkáme do dortové formy na dno. Tentokráte nepečeme a rovnou si umícháme náplň.

Na náplň si připravíme:

– dva tvarohy (opět kostku)

– jedno balení mascarpone

– karamelové Salko

– vanilkové aroma

– želatina na nepečené dorty

Suroviny společně rozmixujeme a v závěru řádně vmícháme želatinovou směs (návod najdete na sáčku). Takto připravený krém rozprostřeme na korpus a posypeme rozdrcenými sušenkami Lotus. Podávat můžeme ještě například s nakrájeným banánem a bílým jogurtem.

A věřte mi, není nic lepšího, než si za příjemného letního dne sednout do okna nebo na zahradu s šálkem kávy a kouskem téhle bašty na talíři. Tak sladké léto!

Autorkou textu i fotografií je Simona Koubová.
https://blognejenojidle.wixsite.com/domu