Ačkoliv vlna nakupování trvanlivých potravin již trochu opadla, množství plechovek a jiných podobných potravin se ve spíži prozatím nezmenšilo. Pokud jste, stejně jako já, nakupování podcenili a stojíte před třetí plechovkou cizrny s otázkou, co nového a dobrého z toho vykouzlit, je tento článek právě pro vás. Společně se mrkneme se na několik tipů na jednoduché recepty, kterými můžete zpestřit svůj karanténní jídelníček.
Co začít cizrnou?
Cizrna je mezi lidmi často dosti podceňovaná, což je opravdu škoda. Obsahuje totiž spoustu proteinu a dají se z ní vykouzlit skutečné dobroty.
Cizrnové burgery
Já vím, já vím. Možná řeknete, že do burgeru patří pořádná porce hovězího masa. Avšak ne vždy se dá v nouzové karanténě ve vyprázdněných chladících boxech potravinových řetězců sehnat. Rostlinných burgerů jsem už pár ochutnala a většinou jde jen o to, aby se správně okořenily. A nezapomenout na okurku ;).
Nejvíce mi zatím chutnal tento čistě rostlinný burger. Tu správnou chuť mu dodává hlavně česnek, variace koření, barbecue omáčka a také karamelizovaná cibulka. Vyzkoušet však můžete i tento vegetariánský burger podle Apetitu a doplnit jej čímkoliv dle vlastních preferencí.
Cizrna na paprice
Tento recept je obměnou oblíbeného kuřete na paprice. Za mě je na tomto jídle nejlepší krémová papriková omáčka, díky které mi tam kuře skutečně nechybí.
Recept na chutnou cizrnu na paprice najdete například na stránce Apetitu.
Tip 1: Pokud máte cizrnu sušenou a ne v plechovce, doporučuji uvařit celé balení a zbytek, který nepoužijete pak zamrazit. Vyhnete se tak opakovanému máčení, vaření a případným molům.
Tip 2: Máte-li cizrnu z plechovky, můžete použít nálev aneb tzv. aquafabu například k výrobě rostlinné majonézy či čokoládové pěny. Pro více informací se můžete podívat třeba sem.
Co dům „dhál“?
Kdo by neznal čočkový dhál. Oblíbenou indickou rychlovku můžete udělat nejen z červené čočky, ale také třeba z již zmíněné cizrny. Můžete do něj přidat mrkev, brambory, batáty nebo prostě to, co uznáte za vhodné. Výborně se k němu hodí jasmínová rýže či obyčejné placky z hladké mouky.
Vyzkoušejte si sami doma uvařit dhál podle receptů od Alberta a Sama doma.
Špagety z jednoho hrnce
Tohle jídlo je úžasné v tom, že díky němu ušetříte nádobí i strávený čas v kuchyni. Prostě jen naskládáte všechny ingredience do jednoho hrnce a necháte je pár minut žít vlastním životem. Při vaření se všechny chutě a koření vsáknou do těstovin a výsledný pokrm má pak výraznější kompaktní chuť.
Jako první vám doporučím recept od Koko. Osobně takto velký hrnec jako ona nepoužívám, špagety prostě jen před vařením přepůlím.
Druhá varianta špaget z jednoho hrnce bude trochu víc omáčková od milé blogerky Marušky.
Jarní detox na šťávách
Cítíte se po zimě unavení, bez energie a chuti do života? To je možná znamení, abyste začali s jarním šťávovým detoxem. Očista ovocnými či zeleninovými šťávami je velmi příjemnou a také zdravou variantou, jak tělu dopomoci ke ztracené rovnováze. Detoxikace povzbudí metabolismus, zažívací soustavu i detoxikační orgány. Pomůže proti únavě, zlepší náladu a zvýší celkovou obranyschopnost, která je v tomto období důležitá.
Zde naleznete tipy na třídenní či na sedmidenní detoxikační kůru.
Autor: Barbora Černošková
Zjistěte s námi jak po zimě posílit imunitní systém a jak si zdravými potravinami a doplňky stravy napomoci k fyzické i psychické pohodě.
Foto: apetitonline.cz, photopin.com