Před 60 lety navštívila vesmír první žena. Za její cestou se skrývají slzy, dřina a pot

Valentina Těreškovová, svěřenkyně sovětského kosmického programu,  svým letem dokázala celému světu, že kosmonautika není pouze záležitost mužů. Přestože přípravy i samotný let pro ni byly velice náročné a několikrát si během nich sáhla na dno svých sil, za svou cestu sklidila po celém světě velkou úctu a obdiv. Její jedinečný výkon inspiroval mnoho mladých žen, kterým ukázal, že každý sen se může stát skutečným.

Její původ nenasvědčoval tomu, že se stane první ženou ve vesmíru. Narodila se do rodiny traktoristy a švadleny, ale paradoxně právě dělnický původ byl klíčový pro následný kariérní úspěch. Začínala v továrně na výrobu pneumatik. Již jako mladá vstoupila do komunistické strany a ve své politické kariéře byla velmi úspěšná. Neméně důležité bylo také to, že byla součástí parašutistického týmu.

A když v roce 1962 vedení strany hledalo tu správnou adeptku pro první let do vesmíru, Valentina byla ukázkovou kandidátkou. Překonala více než šest stovek dalších adeptek a dostala se mezi pětici nejlepších. Od té chvíle začal tvrdý výcvik.  Šílené lety v MiG-15, desetidenní izolace v protihlukové buňce nebo vystavování 70stupňovému horku. To všechno zvládla – a zvládla to na výbornou. O tom, kdo nakonec do vesmíru poletí, rozhodl již zmíněný původ uchazeček. Ten ideální měla právě Těreškovová.

16. června 1963 nastal den D. Raketa Vostok 6 odstartovala s Těreškovovou na palubě přibližně třicet minut po poledni. První problémy ovšem nastaly ještě dříve, než se kosmonautka dostala na oběžnou dráhu. Po celou dobu letu se potýká s ohromnými psychickými problémy a projevují se také fyzické obtíže. V kosmu dokonce několikrát zkolabuje. I přes veškeré obtíže se nakonec bezpečně vrátí zpět na Zemi. Těreškovová strávila mimo naši planetu přesně 70 hodin a 50 minut. Hned po návratu se z ní stala celebrita, a to hlavně ve státech východního bloku.

První kosmonautka se posléze stala aktivní političkou a zastávala hned několik významných funkcí. V současnosti je poslankyní Státní dumy, kde působí ve straně Vladimíra Putina Jednotné Rusko. Letos v březnu oslavila 86. narozeniny, i přes svůj vysoký věk ale zůstává aktivní veřejnou činitelkou a nadále komentuje světovou situaci.

Další žena se do vesmíru podívala teprve o osmnáct let později, a byla jí Světlana Savická, která rovněž reprezentovala Sovětský svaz. Od prvního letu navštívilo vesmír už více než sedmdesát žen, naposledy to byla letos v květnu zástupkyně Saudské Arábie Rayyanah Barnawi. Česká republika na svou první astronautku stále čeká.

Autor: Lucie Brožová


Na prvního mužského kosmonauta už naštěstí čekat nemusíme. Připomeňte si nedávné výročí vesmírného letu Vladimíra Remka v našem článku.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroje: cnn.iprima.cz, mek.kosmo.cz, plus.rozhlas.cz
Foto: Profimedia, reflex.cz

Příspěvek vytvořen 36

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy