Vídeňská kavárenská kultura očima mladé cestovatelky. Jaké podniky byste neměli minout?

Vídeň není jen městem historie a památek, ale také místem, kde se každá část dne dá strávit s dokonalým šálkem nebo sklenkou v ruce. Tentokrát vás vezmu na cestu hlavním městem Rakouska od rána až do večera – představím vám kavárnu s lahodným brunchem, útulný podnik ideální pro odpolední zastávku s matchou a večerní bar, kde se espresso martini promění v nezapomenutelný zážitek. Jaká místa tedy potřebujete navštívit?

Cestování je moje vášeň, miluji objevovat nová místa, nasávat atmosféru měst a poznávat jejich tajná zákoutí. Ze všeho nejvíc mě ale baví hledat podniky s duší – kavárny, bistra nebo bary, kde se skvělé jídlo a pití potkává s jedinečnou atmosférou. Tentokrát jsem se vydala do Vídně a objevila tři přesně taková místa. A protože si tyhle poklady nechci nechávat jen pro sebe, ráda vám je představím. Věřím, že si je zamilujete stejně jako já.

Nejdůležitější jídlo dne

Snídaně je základem dne, a pokud je navíc pozdní a v krásném prostředí, má potenciál nastavit tu správnou náladu. Naší první zastávkou ve Vídni byl podnik jménem Propeller, trendy kavárna v industriálním stylu si svou pověst rozhodně zaslouží. Ačkoli na svých stránkách uvádějí, že vítají hosty bez rezervace, doporučuji si ji raději předem udělat. Vyhnete se tak zdlouhavému čekání, které jsme my absolvovaly. Ušetříte tím takových patnáct minut a zároveň získáte jistotu, že si vyberete perfektní místo – třeba to s výhledem u okna.

Propeller je známý především svými snídaněmi, a ty rozhodně stojí za to. Nabídka je pestrá: od klasických vajec Benedikt přes ikonický avokádový toast až po sladké lívance s čerstvým sezonním ovocem. My jsme zvolily právě kombinaci těchto dvou – avokádový toast se slaninou a nadýchané lívance. A tady přichází jedna velká výhoda, pokud máte po svém boku někoho, kdo se rád dělí o jídlo: mohly jsme si vychutnat to nejlepší z obojího. Ingredience byly čerstvé, kvalitní a perfektně připravené. Každý detail na talíři dával smysl – nejen chuťově, ale i vizuálně. Plating byl tak precizní, že chvíli trvalo, než jsme si dovolily první sousto.

Snídaně by ale nebyla kompletní bez dobré kávy. V Propelleru si cappuccino s ovesným mlékem objednáte téměř naslepo, protože jde o pokrokovou kavárnu, a tak tuto volbu bere jako standard. A rozhodně nezklamali. Káva měla příjemné zemitější a oříškové podtóny, které se skvěle doplňovaly s jemnou nasládlostí ovesného mléka. Výsledkem bylo vyvážené, hřejivé cappuccino, takže jsme jím perfektně zakončily náš první vídeňský brunch.

Matcha o paté

Na odpolední zastávku jsme zamířily do podniku The Chow, který nás okamžitě okouzlil svým moderním designem ve chvíli, kdy nám vyskočil jako jedno z doporučení na sociálních sítích. The Chow je pet-friendly, takže tu uvidíte i spokojené majitele s jejich roztomilými čtyřnohými parťáky, což je určitě bonus.

Hlavním důvodem naší návštěvy byla jejich borůvková matcha, a ta nezklamala ani naše očekávání, ani chuťové buňky. Nápoj byl dokonale jemný a příjemně vyvážený, což svědčí o tom, že si obsluha na přípravě dává skutečně záležet. Matcha byla servírovaná s precizností a pečlivostí, jenž ocení nejen milovníci tohoto ikonického zeleného čaje, ale i lidé hledající nový zážitek.

Kromě nápojů jsme nemohly přehlédnout jejich nabídku pečiva. Zajímavostí byly New York rolls – kruhové pečivo z vrstveného croissantového těsta a uvnitř plněné lahodnými krémy. Jejich vzhled byl tak lákavý, že bylo těžké odolat. Ať už si tu dáte něco k pití, nebo ochutnáte z jejich pečiva, The Chow je podnik propojující moderní kavárenský styl s profesionálním přístupem. 

Skrytý poklad

Večer jsme zakončily úplnou náhodou v podniku, který se stal nezapomenutelným vrcholem naší vídeňské cesty. Při procházce bočními uličkami centra nás přitáhla tlumená světla a melodie jazzu linoucí se z First American Bar Vienna. Už po vstupu nás pohltila jeho energická atmosféra dokonale kombinující eleganci s živostí. Bar působil jako místo, kde se mísí historie s moderním koktejlovým uměním, a my měly okamžitě pocit, že jsme objevily skrytý klenot.

Nápojový lístek nabízel širokou škálu koktejlů, ale nakonec jsme si obě objednaly espresso martini, a to – jak jsme se shodly – vlastně pořád spadá do kategorie kávy, i když s pořádnou dávkou večerní elegance. Barmani nám drinky připravovali přímo před očima, byli mistři svého řemesla. Sledovat je při práci byl zážitek sám o sobě – jejich preciznost a zápal pro každý detail byly obdivuhodné. A výsledek? Espresso martini předčilo všechna naše očekávání. Bylo jemné, perfektně vyvážené, s nádherně krémovou pěnou a intenzivní kávovou chutí. Bez přehánění – nejlepší, jaké jsem kdy měla.

Celková atmosféra baru spolu s úžasnou a komunikativní obsluhou dělaly z této zastávky něco opravdu výjimečného. Jazz v pozadí, dokonalé drinky a pocit, že se nám podařilo zakončit den na tom pravém místě, vytvořily nezapomenutelný zážitek. First American Bar Vienna je přesně ten podnik, kde se spontánní zastávky mění v kouzelné chvíle, které stojí za to vychutnat naplno.

Autor: Jasmína Tarabíková


Vídeň je krásné město, které určitě stojí za to navštívit. Kromě kaváren vám tak můžeme nabídnout i tipy i na další zajímavá místa této metropole.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Foto: Jasmína Tarabíková, thechowcoffee (Instagram), pixabay.com

Příspěvek vytvořen 1

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy