Je to více než pět let, co Razan Alsous uprchla s rodinou ze Sýrie. V současné době jí je 33 let a má tři děti. Nový domov po udělení azylu našla ve Velké Británii, konkrétně v Halifaxu. Když jednou hledala v lednici supermarketu svůj oblíbený sýr halloumi, nemohla jej najít. Sýr byl pro ni v Damašku základní pochutinou. Tehdy, v ten moment, ji napadlo, že by ho místo zklamání mohla začít sama vyrábět. Nakoupila použité nádobí, recept stáhla z internetu a pustila se do práce. „Když se lidé dozvěděli, že pocházím odjinud a zakládám firmu, podporovali mě víc a víc,“ vzpomíná Razan Alsous.
Její sýr měl nečekaný úspěch. Za pár let se jí podařilo expandovat, v současné době sbírá jednu cenu za druhou. „Ukázala nám, že můžete začít s ničím a udělat z toho něco obrovského,“ říká jedna z jejích zaměstnankyň Helen Bradley. V loňském roce se Razan dočkala velké pocty, když její rozšířenou výrobu otevírala sama princezna Anne.
Razan Alsous opustila svoji rodnou Sýrii spolu s manželem a třemi dětmi v roce 2012. Při explozi v Damašku přišli o rodinný podnik a zůstali tak bez možnosti obživy. „V Sýrii jsme o hodně přišli, takže nebyl čas sedět a plakat nad minulostí. Jakmile jsem dostala azyl, musela jsem začít něco dělat,“ říká energická žena. Po svém příchodu do Velké Británie v lednici supermarketu hledala sýr halloumi, který je základem syrské kuchyně. Do té doby se jí dařilo sehnat importovaný sýr z Kypru, tentokrát však neuspěla. Proto se odhodlala k nezvyklému kroku, rozhodla se sýr vyrábět sama. „Tehdy mi to docvaklo. Jsme v Yorkshiru, kde je k dispozici skvělé mléko, proč teda nezačnu halloumi vyrábět tady?“
Razan tedy založila společnost Yorkshire Dama Cheese. Ona sama jako farmaceutička sýr nikdy nevyráběla. Našla si recept na internetu a nakoupila pro začátek základní vybavení z druhé ruky. Poté si pronajala obchůdek v Halifaxu, ve kterém začala sýr sama vyrábět. Jak v současné době sama uvádí, velkou motivací a pomocí jí byla podpora místních. „Když se lidé dozvěděli, že pocházím odjinud a zakládám firmu, podporovali mě víc a víc,“ popisuje Razan. „Byli rádi, že přicházím s něčím novým a jiným,“ upřesňuje. Postupem času jsem se dokázala vypracovat na zavedenou firmu, produkující pět druhů halloumi, který je ve Velké Británii znám pod názvem „steaky cheese“. Koncem roku 2016 se z něj stala zavedená značka, která je distribuovaná po celém Yorkshiru a později i v dalších státech.
https://www.youtube.com/watch?v=8gZ_a81mr7c
V současné době zaměstnává Razan Alsous sedm lidí, mezi kterými jsou jak uprchlíci, tak Britové. „Přišla s novým sýrem, ukázala nám, že můžeme začít s ničím a udělat z toho něco velkého. Je pro nás všechny velkou inspirací,“ říká Helen Bradley, která ve společnosti pracuje.
Slavnostního otevření společnosti se účastnila sama dcera královny Alžběty, princezna Anne. „Bylo to moc hezký pocit, získat uznání za tvrdou práci, kterou jsem do toho dala,“ říká Razan. Dosud její sýr získal 17 potravinových cen a dvakrát v řadě byl vyhlášen nejlepším yorkshirským sýrem. Razanin sýr se stal populárním v ostatních státech Spojeného království a je v plánu také export do zahraničí.
Autor: Anna Skopalová