Předvánoční speciál: Vánočka

Další vánoční dobrota, kterou si můžete připravit podle mého receptu, je tradiční vánočka. Pokud nestíhám dělat dostatek cukroví, které bych mohla rozvézt po návštěvách, přivezu každému alespoň po vlastní vánočce.

Tradiční vánočka
Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky

  • 200-250 g cukru krupice

  • sůl

  • 4 žloutky

  • 200 g másla/Hery

  • 0,5 l mléka

  • 60 g droždí

  • vanilka/ vanilkový cukr/vanilkové aroma

  • rum dle chuti

  • hrozinky, citronová kůra z jednoho citronu pro vůni, nasekané vlašské ořechy

  • mandle na posypání

  • 1 vejce na potření

Do velké mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem i vanilkou a v hrnku si připravíme kvásek (zahřejeme část mléka, do něhož přidáme lžíci cukru, špetku soli a v závěru nadrolíme droždí), který necháme chvilku v teple vzejít. Kvásek přilijeme k mouce, přidáme zbytek teplého mléka, žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou citronovou kůru ořechy a hrozinky.
Těsto necháme poprášené moukou a přikryté čistou utěrkou kynout v teple. Moje mamka jakékoliv kynuté těsto nechávala vždy buď za kamny, nebo v peřinách. A světe div se, opravdu to funguje. Když nám těsto poprvé nakyne, ještě ho jednou prohněteme a necháme dokynout (někdo je zvyklý těsto propracovávat průběžně, já mu nechávám prostor pro kynutí).
Autorka článku: Simona Blažková
Další recepty autorky najdete zde.
Příspěvek vytvořen 665

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy