O všem možným s foodblogerkou Kačí alias My Cooking Diary

„Nejsem šéfkuchař ani kuchař, nejsem odborník, nejsem spisovatel a nejsem ani fotograf. Přesto tohle všechno dělám, protože mě to neskutečně baví a spojuje všechny moje zájmy v jeden,“ tak přesně takhle se na svém úspěšném blogu popisuje Kačí, známá pod názvem My Cooking Diary. Velmi oblíbená a sympatická foodblogerka, která právě vydala svoji první kuchařku a nedávno vyhrála anketu Czech Blog Awards. Kačí na jedné ze svých mnoha zastávek po republice v rámci tour s její nově vydanou kuchařkou, navštívila i Olomouc. Na olomouckou autogramiádu dorazilo několik stovek jejich fanoušků, mezi nimi i část našeho Dobrého týmu, a tak jsme jí položili pár otázek.

  • Máš vystudovaný obor velmi podobný žurnalistice, přesněji obor sociální média. Tušila jsi během studií, že by ses mohla živit psaním blogu?

Ne, to vůbec. Já jsem dlouhou dobu ani nevěděla, co to blogy jsou. Samozřejmě jsem nějaké četla, ale opravdu jsem se na to moc nezaměřovala. Ani ten můj blog vlastně původně nevzniknul jako blog, ale jako facebooková stránka. K blogování mě přivedla moje kamarádka Nikča (Shopaholic Nicol), která bloguje taky. Já jsem se o jídlo, jejich fotky, a tak dále zajímala daleko dřív, akorát jsem hledala tu nejlepší formu, do které bych to mohla dát, a tu mi ukázala právě Nikča. Blog jsem si založila v posledním ročníku na vysoké škole, tedy před třemi a půl lety.

Kačí s přítelem Adamem
  • Letos jsi obhájila titul v čím dál populárnější anketě Czech Blog Awards, konkrétně v kategorii FOOD. Čekala jsi, že své prvenství obhájíš?

Ono to zní vždycky hrozně blbě, když člověk řekne „Ne, nečekala jsem to,“. Člověk nějakým způsobem ví, že je silný na sociálních sítích, že ho například sleduje víc lidí než ty ostatní blogery. Ale myslím si, že už se i několikrát v minulosti stalo, že ti lidi, co mají nejvíc fanoušků a odběratelů na sociálních sítích, nemusí nakonec vyhrávat ceny. Já jsem se upřímně bála neúspěchu, protože v poslední době jsem nebyla na sociálních sítích a na blogu, kvůli vydání kuchařky, tak aktivní. A přiznám se, že jsem si říkala, že lidi dají možná přednost těm, kteří svoje recepty vydávali častěji. Zase na druhou stranu si myslím, že jsem dala možnost mým sledujícím nahlédnout do zákulisí toho, jak u mě probíhají i jiný věci. Hodně jsme cestovali, měli jsme svatbu, a myslím si, že lidi začal bavit i takový lifestyle. Upřímně, kvůli tour s kuchařkou jsem neměla ani moc čas sdílet hlasování a podle mě to je dost i o tom. Ale samozřejmě jsem ráda, že mi lidi poslali hlasy i přesto, že jsem to nesdílela dvacetkrát denně a toho si vážím asi ze všeho nejvíc. Ovšem obhajovat tady ty věci je strašně náročný, hlavně psychicky, protože nátlak okolí je obrovský. Všichni kolem mě mi často říkali „Nojo, to máš jasný, jdeš si pro to najisto,“ a to hlavně rodina a kamarádi, což bylo fakt těžký poslouchat.

Úspěch mě fakt těší, ale úplně v pohodě bych zvládla, kdybych byla druhá nebo třetí. Myslím si, že kdyby to najednou nepřišlo, tak by mě to mnohem víc mrzelo kvůli svému okolí než kvůli mně samotné. Člověk to chce víc vyhrát pro ostatní než sám pro sebe.

  • Myslíš si, že anketa Czech Blog Awards má velký potenciál do budoucna?

Když si vzpomenu na první Blogerku roku, kde jsem ještě nebyla sama za sebe, ale byla jsem jen Nikčin doprovod, tak tam to bylo v malém kongresovém sálu, kde bylo jen pár židlí, plátno, projektor, předalo se tam pár cen, dali jsme si víno a šli jsme. Letošní ročník se konal v Hiltonu, kde byla obří projekce, skoro jak na Slavíkovi, neskutečně moc lidí, vysílalo se to živě na Óčku. Takže jo, každý rok se to posouvá, každý rok je to někde dál, ale na druhou stranu mi přijde, že to blogery posouvá do rolí takových celebrit a v tom se já úplně dobře necítím. Je hezký, že nás sleduje víc lidí a čím dál víc lidí nás začíná brát vážně, ale na druhou stranu to s sebou nese tíhu toho, že to z nás dělá něco, co nejsme.

  • Napadlo tě, že bys sama změnila formát a začala své recepty například natáčet?
Ne, natáčení v plánu fakt nemám. Pro mě je nejvíc psaný formát a například Instastories, který mě hrozně baví, protože vím, že to nemusím nijak stříhat. Blog a recepty, ty chci mít na fotce a hezky popsat, aby to bylo pěkný. Co se týče videa, upřednostňuju Instastories, protože tam je to takový přirozenější, než když si člověk vezme kameru a musí ji různě nastavit. Ale zase na druhou stranu, videa s připravováním jídel mají v poslední době velký úspěch, takže kdybych se hecla a začala točit, tak mě to třeba bavit začne. Ještě nedávno jsem si říkala, že nikdy nevydám knížku, tak když teď říkám, že nikdy nebudu točit videa, tak třeba je za dva roky točit začnu. Já fakt nevím, kam tohle všechno může dospět.
Nová a podepsaná kuchařka už patří i naší šéfredaktorce
  • Jak prozatím hodnotíš svoji listopadovou celorepublikovou tour spojenou s vydáním vlastní kuchařky?
No, jako masakr. Já nevím, jak to jinak popsat. Můj původní nápad byl, že nejdřív udělám tour a teprve potom dám kuchařku do prodeje. Mysleli jsme si, že to bude takový komorní, hezký, přijde pár lidí, pokecáme, udělám například hodinovou besedu, a to v reálu vůbec není možný. Tohle jsem pochopila hned při mojí první zastávce v Praze ve Vnitrobloku. Takže na začátku jen pět minut mého povídání a pak začínám hned podepisovat, aby se to všechno vůbec stihlo. Původně jsem autogramiády chtěla organizovat v menších kavárnách, ale nakonec jsem zjistila, že je potřeba rezervovat daleko větší prostory, s čímž se pojí i větší náklady.
Každopádně je to super, já si určitě nestěžuju, je to skvělý, ale kvůli tomu všemu se cítím mnohem víc zavázaná vůči těm lidem, protože když člověk vidí naživo kolik jich je, poslouchá je, a tak člověk najednou cítí daleko větší zodpovědnost za to, co dává na sociální sítě, protože ono to opravdu ovlivňuje a inspiruje spoustu lidí.
  • Máš teď stanovený nějaký další velký cíl ve své kariéře?

Ne, určitě ne. Já mám teď za cíl odletět na dovolenou, a to myslím opravdu vážně. Uplynulý rok byl v mnoha ohledech hrozně náročný. Všechny akce, svatba, knížka, spousta lidí, nadcházející Vánoce, s tím spojený cukroví. Takže chceme po Vánocích s Adamem alespoň na měsíc odletět někam pryč. Potřebuju si vyčistit hlavu, a doufám, že tam načerpám energii a třeba mě tam napadne co dál. Musím se přiznat, že mi chybí klasické blogování. Chci se vrátit k úplně základním věcem, takže vymyslet recept, nafotit ho a dát ho na svůj blog a taky chci dopsat deníky, to je můj cíl a velký vroubek zároveň.

Za celý tým DobrýchZpráv moc děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů do dalších let!

 Autor: Anna Skopalová

Příspěvek vytvořen 860

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy