Více než jedna miliarda tun jídla se za jeden rok vyhodí po celém světě ještě dříve, než se někomu objeví na talíři. Proti tomu se rozhodli bojovat dva brněnští nadšenci – Jakub Henni a Michaela Gregorová. Vymysleli projekt, díky kterému mohou restaurace nabízet jídlo ještě před vyhozením za nižší cenu. Zákazníci tak uleví své peněžence a zároveň podpoří lepší nakládání s potravinami.
Nesnězeno funguje velmi jednoduše. Podniky přidávají nabídku neprodaných jídel za sníženou cenu na facebookovou stránku projektu. Případní zájemci příspěvek okomentují, následně zaplatí a vyzvednou přímo v podniku. To vše funguje zatím jenom v Brně, ale zakladatelé jednají i s dalšími podniky v celé České republice.
Do projektu je nyní zapojeno více než třicet brněnských podniků, mezi nimiž je například Bistro Bastardo či Sklizeno. S dalšími 57 místy i mimo Brno je navázána spolupráce. Jde o místa jako Olomouc, Hradec Králové či Liberec. Kromě restaurací a kaváren se postupně chtějí přidat i hotely.
„Pokud se domluvíme s podnikem na spolupráci, napíšeme na Facebook příspěvek o novém partnerství. Každému provozovateli pak dáme přístupové údaje na naši stránku a ti poté sami nabízejí jídlo, které jim zůstává,“ vysvětluje spoluzakladatelka Michaela Gregorová pro magazín Aktuálně.cz.
Nabídka jídel, která si můžete za sníženou cenu koupit, je opravdu rozmanitá. Zákazníci si mají možnost pochutnat na různých zákuscích, sendvičích, ale i celých teplých jídlech. To vše za zlomek původní ceny. Nouze není ani o vegetariánské či veganské varianty.
Během následujících týdnů by měla být navíc spuštěna aplikace, která provoz Nesnězena vylepší a zjednoduší. „Lidé si pomocí zobrazení na mapě najdou okolní podniky nabízející jídlo k záchraně. Poté přijdou do restaurace s potvrzením v mobilu a odnesou si svoji porci jídla,“ dodává spoluzakladatelka.
Autor: Petra Sasínová
V dnešní době je plýtvání jídlem velkým společenským tématem, a proto se o něj často zajímáme i my. Naposledy to bylo například v příspěvku o Zbytkoládě.
Foto: Nesnězeno