Co by to bylo za svátky bez tradičních pochoutek? K Velikonocům neodmyslitelně patří několik dobrot, na které jsme si pro vás připravili recepty. Klasický mazanec vylepšíme tvarohem, velikonočního beránka uděláme jednoduše podle hrnkového receptu a na závěr vám představíme tradiční regionální recept na šoldru, která je typická pro slezskou velikonoční kuchyni. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, tak hurá do kuchyně s našimi velikonočními tipy.
TVAROHOVÝ MAZANEC BEZ KYNUTÍ
Mazanec je odvozen od slova pomazání. Hospodyně pekly mazanec na Bílou sobotu, aby jej mohly vzít s sebou v neděli do kostela, kde jej posvětil kněz (tedy dal mu svaté pomazání). Nejstarší recepty této tradiční pochoutky pocházejí již z 16. století. Dříve se dělávaly sladké kynuté bochánky, které oslavovaly bohyni jara. Později po přijetí křesťanství tento zvyk přetrval a bochánky sypané mandlemi rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem. Taktéž se zachoval zvyk udělat před pečením do mazance kříž symbolizující, že jde o Boží dar. Naříznutí má ale i praktický důvod, jelikož by vám díky němu neměl mazanec prasknout.
Ingredience na těsto:
140 g másla
120 g cukru krystal
1 vejce
250 g polotučného tvarohu v alobale (jedna kostka)
500 g hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra + šťáva z jednoho citronu
2 lžíce rumu
rozinky namočené v rumu (množství dle chuti)
Ingredience na potření:
1 vejce
1 hrst mandlových lupínků
Postup:
Máslo vyšleháme s cukrem krystal a vanilkovým cukrem, přidáme vejce, tvaroh, kůru a šťávu z citronu. Dále dodáme dvě lžíce rumu, zpracujeme mouku s kypřicím práškem a solí. Nakonec přimícháme rozinky, těsto nesmí lepit. Na plech vytvarujeme mazanec, potřeme ho vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 170 °C po dobu 50 minut.
VELIKONOČNÍ HRNKOVÝ BERÁNEK
Stejně jako mazanec se i beránek na Boží hod světí v kostele. Posvěceným pokrmům se totiž přisuzovala ochranná, léčivá a plodivá síla. Právě beránek, který se obětoval za spásu světa, je jeden z nejstarších a nejčastějších symbolů Ježíše Krista. V židovském náboženství beránek představuje Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé pojídají na Velikonoce beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta.
Ingredience:
1 špetka soli
2 vejce
1 hrnek mléka
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
½ hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 špetka citronové kůry
Postup:
Nejprve vyšleháme vejce společně s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry. Dále postupně přidáváme mléko, mouku s práškem do pečiva a troškou soli, až skončíme olejem. Směs vylijeme do předem vymazané a vysypané formy beránka a pečeme při 200 °C po dobu 50 minut.
VELIKONOČNÍ ŠOLDRA
Pokud jste ještě o šoldře nikdy neslyšeli, jedná se o chlebový pokrm plněný uzeným masem a klobáskami. Šoldra je typická pro slezský region, kde ji lidé připravuji během Velikonoc. Můžete se s ní setkat pod různými jmény, jako je například plecovník, pecynek nebo muřin.
Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
2 kostky droždí
lžička soli
5 dkg cukru
1,5 dcl oleje
½ l vývaru (z uzeného masa bez tuku)
1 kostka 100% tuku Lukana
kabanos
zapékací klobása
uzené maso
Postup:
Den před pečením si uvaříme uzené maso, polévku necháme zchladit a sebereme z ní tuk. Droždí necháme vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vlijeme do mouky, přidáme sůl, olej a těsto necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na dvě půlky a každou rozválíme. Na každou půlku nastrouháme ½ Lukany, těsto přeložíme a znovu válíme. Vyválenou půlku těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryjeme uzeným masem, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryjeme druhou půlkou rozváleného těsta. Necháme je ještě chvíli kynout a nakonec potřeme vajíčkem. Nakonec dáme péct v pekáči na 200 °C a těsto hlídáme.
Těsto se může dělat i v domácí pekárně, ale v tom případě se musí snížit množství droždí.
Autor: Šárka Mazurková
S Velikonocemi se kromě pečení dobrot pojí i spoustu jiných tradic, mezi které určitě nepatří pouze všem známé pondělní koledování. Seznámit se s nimi můžete v našem loňském článku, který pro vás sepsala naše redaktorka Tereza.
Zdroj: e-region.cz , kojetinskamouka.cz,
Foto: Šárka Mazurková, Andrea Janíčková, toprecepty.cz, imnam.cz