Čeští paralympionici zazářili v Paříži. Vybojovali bronz, stříbro i zlato

Letos v létě byla pro sportovní fanoušky bezesporu nejdůležitější letní olympiáda, která pořádala už svůj 33. ročník. Po LOH se v Paříži se sportem ale ještě zdaleka neskončilo. Na programu totiž byly v uplynulých dvou týdnech v pořadí již sedmnácté hry paralympijské. Na těch si Češi nevedli vůbec zle a v tomto článku si představíme naše medailisty, jejich cestu k cenným kovům, a porovnáme letošní úspěchy s minulými ročníky. Bilance českých cenných kovů se tak zastavila na číslovce osm. Konkrétně máme třikrát bronz, čtyřikrát stříbro a nejcennější kov jednou.

S těmito úspěchy se česká paralympijská výprava umístila v tabulce národů na úctyhodném 53. místě. S ohledem k minulým ročníkům, které se odehrávaly v Tokiu a Riu, je tato bilance téměř totožná. V roce 2020 byla naše výprava totiž na 44. místě a čtyři roky před tím jsme skončili na 51. místě. Je ale nutné poznamenat, že se pořadí národů určuje primárně podle počtu zlatých úspěchů a taky stříbro a bronz určují až pořadí národů se stejným počtem medailí zlatých.

Česká výprava čítala 32 sportovců a všem samozřejmě patří velké ocenění, obdiv a dík za to, jak reprezentují náš národ. Nejlépe se ale umístily následující osobnosti, na které se spolu s jejich úspěchy nyní zaměříme.

Tereza Brandtlová (38): Lukostřelba jednotlivců, 3. místo

Lukostřelkyně Tereza Brandtlová je už 20 let upoutána na invalidní vozík. To ji ovšem nestálo v cestě za kariérou lukostřelkyně. Na Paralympijském turnaji se ukázala už před čtyřmi lety, tehdy ale o cenné kovy nebojovala a skončila devátá. V Paříži to ale byla jiná pohádka a v boji o třetí místo porazila Korejku Kim Ok Geum se skóre 127 ku 122 bodů. 

Arnošt Petráček (33): Plavání 50 m znak, 3. místo

Plavec Petráček nebyl na paralympiádě žádným nováčkem. V Riu v roce 2016 vybojoval zlatou, v roce 2020 v Tokiu stříbrnou a teď doplnil dvojici kovů o bronzovou medaili. Bez pomoci rukou nebo nohou opět udivil svět a potvrdil svou formu, když ve finále uplaval úsek za čas 43 minut 96 sekund. Na pódiu mu dělali společnost druhý Mexičan Angel Camacho a vítězný Roman Zhdanov (reprezentující NPA: neutrální paralympijské sportovce) s časem 42 minut 30 sekund.  

Šárka Musilová (33): Lukostřelba jednotlivců, 2. místo / Lukostřelba smíšených dvojic, 2. místo 

Další člence úspěšného lukostřeleckého týmu Šárce Musilové se podařilo probojovat až do finále ženské lukostřelby i lukostřelby dvojic. V ženském finále se utkala s Číňankou Chen Minyi, které nakonec podlehla poměrem 136 ku 129 bodů. Ze stříbra se poté radovala ještě jednou ve spolupráci s velkým jménem české „paralukostřelby“.

David Drahonínský (42): Lukostřelba smíšených dvojic, 2. místo

Úspěšnou českou lukostřeleckou výpravu doplnil svou zkušeností i David Drahonínský, který si za svou olympijskou kariéru posbíral už šest medailí, mezi nimi dokonce i dvě zlata z Pekingu a Tokia. Ve finále smíšených dvojic se společně se Šárkou Musilovou postavili silné čínské výpravě ve složení Zhang Tianxin a Chen Minyi, která se utkala i s Musilovou v jejich čistě ženském finálovém souboji. V tomto případě to dopadlo po napínavém souboji velmi těsně se skóre 143:147 v prospěch Číny.

Jiří Suchánek (42): Stolní tenis – dvouhra mužů, 2. místo

V minulosti již dvakrát bronzový stolní tenista Jiří Suchánek si letos oproti minulým ročníkům polepšil a dostal se až do finále, kde na něj čekal polský reprezentant Rafaɬ Czuper. Téměř 25 let od autonehody, která mu přisoudila život na vozíčku ukázal všem, že ani to člověka nemusí zastavit od finále na nejlepší úrovni. Bohužel pro Čechy ho Polák porazil 3:1 na sety a Suchánek tedy domů vezl stříbro.

David Kratochvíl (16): Plavání 400 m volný způsob, 1. místo / 100 m znak, 2. místo / 200 m polohový závod, 3. místo

„Borec na konec“. Neuvěřitelný příběh letošní paralympiády napsal šestnáctiletý plavec David, který kromě svého neustálého úsměvu okouzlil svět svými výkony, když se mu podařilo v době necelého roku a půl získat titul mistra Evropy, mistra světa a nyní získal tři nejcennější kovy na paralympiádě. I přes svou kompletní slepotu se mu podařilo vybojovat bronz na 200 metrů, stříbro na 100 metrů znakem a zlato za 400 metrů volným způsobem. O tomhle zázraku ještě určitě někde někdy (třeba zase za čtyři roky v Los Angeles) uslyšíme.

Autor: Lukáš Jakubíček


Handicapovaní sportovci dokážou veliké věci a zaslouží si obrovský obdiv. Příkladem je Markéta Pechová, žena, které se i přes amputaci dolní končetiny podařilo přeplavat La Manche.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroj: paralympic.cz, paralympicscz (Instagram)

Foto: paralympic.cz, dave_bombex_kratochvil (Instagram)

Příspěvek vytvořen 12

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy