Šampionát F1 je opět tady. Dokáže někdo ze stáje Ferrari překonat Verstappena?

Další šampionát formule 1 se blíží zběsilým tempem, sezónu odstartuje již tradičně úvodní podnik v blízkovýchodním Bahrajnu. Letos čeká diváky rekordních dvacet čtyři velkých cen. Kromě toho rozhodně nebude nouze o významné přestupy. Fanoušci nepřijdou ani o možnost podporovat českého závodníka, v soutěži F2 se totiž objeví Roman Staněk.

Pět startovních světel poprvé zhasne již tuto sobotu 2. března v 16:00 středoevropského času. Ano, čtete správně, první závod bude opravdu v sobotu, a to spolu s Velkou cenou Saúdské Arábie. Důvodem pro tuto změnu je zejména tolerování ramadánu, který má svůj počátek 11. března. Kvůli této tradici se musel druhý zmíněný závod odsunout již na první víkendový den. A aby měli jednotlivé týmy dostatek času na přesun, rozhodli se organizátoři  zároveň posunout o den  také začátek mistroství světa.

Fenomén Verstappen

Hlavní favoritem jak pro VC Bahrajnu, tak i pro zbytek celé sezóny je jednoznačně nizozemec Max Verstappen. Jeho výkony v předchozím ročníku nedokázal téměř nikdo překonat, a tak snad ani nikoho nepřekvapí, že dominance tohoto trojnásobného mistra světa překonala nejeden rekord. Za zmínku stojí zejména největší počet vítězství během jednoho roku, na první místo se dostal rovnou devatenáctkrát, a to ani nepočítáme první místa ze sobotních „sprintů“. Spolu s tímto dosaženým milníkem je úzce spojen i historicky největší počet odjetých kol, během kterých byl nizozemec ve vedení.

Návrat červené na výsluní?

První představu o aktuální formě jednotlivých týmů fanouškům nabídlo předsezonní testování. Díky němu lze říci, že by nám letošní sezóna mohla nabídnout výrazně těsnější souboje v čele startovního pole. Jednoznačně nejlepší tempo nasadili během tří testovacích dnů jezdci stáje z italského Maranella – nejrychlejším kolem vyšvihnul Ferrari na první příčku Španěl Carlos Sainz, pozadu ale nezůstal ani jeho týmový kolega Charles Leclerc, jenž opanoval poslední testovací den. Náročné je naopak odhadnout třeba výkony britského týmu Aston Martin, dvojnásobný šampión Fernando Alonso, reprezentující právě tuto britskou stáj, totiž mlžil nejen svými výkony, ale také svými odpověďmi v jednotlivých rozhovorech.

Odchod stříbrné legendy

Tím, kdo si naopak nepolepšil pravděpodobně vůbec, jsou stříbrné šípy. Jejich zašlá sláva je ta tam, a i kvůli tomu přišel Mercedes o svoji největší jezdeckou legendu. Lewis Hamilton rozvířil přestupové vody ještě před samým začátkem sezóny, Britovo oznámení, že příští sezónu bude reprezentovat červené barvy italského Ferrari, by se dalo označit za „formulový šok desetiletí“. A dost pravděpodobně se nejedná o jediný přesup, bez smlouvy je pro příští sezónu momentálně na startovním poli rovnou dvanáct sportovců. Lze tak očekávat, že se sestavy pro rok 2025 pořádně promíchají.

Hvězda Netflixu se loučí

Během letní přestávky nebyl klid ani ve sférách šéfů jednotlivých týmů. Se světem královny motorsportu se rozloučil po sedmi letech nyní již bývalý lídr stáje Hass Guenther Steiner. Velká celebrita seriálu F1: Touha po vítězství byla odvolána zejména kvůli nepřesvědčujícím výsledkům týmu během několika předchozích sezón. Jeho post následně obsadil Japonec Ajao Komatsu, bývalý šéf vývojového oddělení stáje.

Česká budoucnost v královně motorsportu?

Jestliže nemáte žádného oblíbeného zahraničního jezdce nebo nefandíte konkrétnímu týmu, nemusíte zoufat, v nižší třídě lze totiž nalézt i reprezentanta České republiky. V kategorii Formule 2 bude totiž jezdit již ve své druhé sezóně Roman Staněk. I přes finanční problémy z konce minulé sezóny nakonec přece jen podepsal smlouvu se stejným zaměstnavatelem, týmem Trident. Součástí rodiny tohoto italského týmu se stal rodák z Valašska již před třemi lety, kdy hájil barvy stáje v šampionátu Formule 3. Na úspěchy ze sezóny 2022 sice zatím nedokázal navázat, nové sponzorství se skupinou CSG a získané zkušenosti z minulého ročníku však jeho šance pro vyšvihnutí celkovým pořadím nahoru určitě navyšují.

Změny ve vysílání

Změny ve formuli 1 se dotýkají každého českého diváka, od nastávající sezóny se totiž všechny přenosy ze světa královny motorsportu přesouvají na kanály Nova Sport 5 a 6. Fanoušci komentáře Števa Eiseleho a Josefa Krále ale nemusí zoufat, slavná komentátorská dvojce se přesunula na Novu společně přenosy. Vysílání zmíněných kanálů zatím přislíbila O2 TV, Skylink a operátor Telly, na slovenské půdě pak platforma Voyo. Pro opravdové fajnšmekry je pak dostupná specializovaná F1 TV, ta nabízí rovnou dva různé komentáře, spolu s možností přepnutí na kameru vozu vašeho oblíbeného jezdce.

Autor: Patrik Hlaváč


Další podrobnosti k blížícímu se ročníku F1 naleznete ve článku věnovaném změnám ve vzhledu formulí. Přečíst si můžete také recenzi na film o proslulém Michaelu Schumacherovi.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Foto: @F1 (X)

Foto: f1.com, fiaformula2.com, twitter.com/F1

Příspěvek vytvořen 13

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy