Wimbledonské talíře pro české tenistky. Turnaj ovládla Vondroušová, překvapení přinesla Strýcová

Wimbledon je nejstarším ze čtyř grandslamů sezóny, tím pádem se jedná i o nejprestižnější turnaj „velké čtyřky“. V letošním roce čeští reprezentanti dosáhli výsledků, na něž se bude vzpomínat ještě hodně dlouho. Největším úspěchem se stalo vítězství Markéty Vondroušové, další česká tenistka pro změnu triumfovala ve čtyhře. Pozadu nezůstaly ani mladé naděje, jež se v juniorských kategoriích rovněž postaraly o skvělé skóre.

Česká republika patří mezi tenisové velmoci, a proto na velkých turnajích bývá počet našich reprezentantů vysoký a ani letošní Wimbledon nebyl výjimkou. Hlavní fáze turnaje se zúčastnili tři muži a jedenáct žen. Ve čtyřhře se objevilo šest českých tenistek. V juniorské soutěži reprezentovali čtyři junioři a šest juniorek. V juniorských čtyřhrách poté Českou republiku reprezentovali dva junioři a šest juniorek.

V juniorských singlech se nejvíce vedlo sedmnáctileté Nikole Bartůňkové, podařilo se ji probojovat až do finálového utkání. Během dlouhé cesty navíc ztratila pouze jediný set. Nejtěžší zápas ji čekal v semifinále, v něm se postavila proti nasazené jedničce, ta v této sezóně vyhrála už dva grandslamy. Mohla se tak stát první českou tenistkou, která od roku 2010 vyhrála titul. Ve finále ji nicméně zastavila Američanka Clervie Ngounoueová, když využila slabšího servisu české hráčky. Druhé místo je však stále velkým úspěchem.

Ještě větší triumf zaznamenaly juniorské deblistky, když Alena Kovačková a Laura Samsonová ovládly ve Wimbledonu čtyřhru. Obě reprezentantky spolu hrály již na předchozím grandslamu v Paříži, kde se dostaly „jen“ do čtvrtfinále. V Anglii se jim turnaj povedl mnohem lépe. V celé soutěži ztratily pouze jediný set, ve finále si poradily proti anglickým soupeřkám ve dvou setech a získaly pro Českou republiku první titul od triumfu v roce 2013, kdy zvítězily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Pozadu jsme nezůstali ani ve čtyřhře juniorů, chlapeckou dvojici tvořili Jakub Filip s Italem Gabrielem Vulpittou. Dvojice mladíků nepatřila mezi favority, i přesto ale postoupila až do finále, které ve dvou setech ovládla. Cesta to však byla dlouhá a složitá, Čech s Italem museli hned dvakrát bojovat o postup až v supertiebreaku.

Filip se poprvé objevil ve čtyřhře na Australian Open, tehdy však skončil už v prvním kole. V Anglii se mu ale turnaj povedl mnohem lépe, a tak navázal na čtyři roky starý titul, o ten se postarali Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka. Jednalo se navíc o jediný úspěch v mužské kategorii. „Znamená to pro mě hodně, ještě jsem to nezpracoval. Je to největší grandslam ze všech,“ komentoval radostně Filip, který se nyní posunul na 51. místo v juniorském žebříčku.

„Zakončení ve velkém stylu“, tak by se dala nazvat cesta Barbory Strýcové, jelikož se letos zúčastnila Wimbledonu ve své kariéře naposled. Česká hráčka tvořila dvojici s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej. Jejich cesta byla úspěšná a skončila až po samotném finále, kde česko-tchajwanská dvojice oslavila již druhý wimbledonský titul. „Já si momentálně nemůžu přát lepší konec. Zažívám emoční bombu. Chci poděkovat Sie Šu-wej za velkou podporu, ty dva týdny jsem si neskutečně užila. Wimbledon je můj nejmilovanější turnaj,“ okomentovala svoje poslední vítězství Strýcová.

Při předávání trofeje zažila aplaus, při němž stál každý, kdo se finále účastnil. Strýcová se do turnaje vrátila po dvou letech, a i když už titul vyhrála, ten druhý je pro ni větší: „Za tímhle titulem je velký příběh, který obnáší, že jsem porodila miminko, mého milovaného syna.“ Strýcová však nekončí definitivně. Chce se představit ještě v Praze a svoji kariéru poté zakončit na US Open.

O ten největší úspěch se postarala Markéta Vondroušová, která ovládla ženský Wimbledon. Senzaci v jejím podání však čekal jen málokdo, dokonce sama tenistka o sobě prozradila, že na vítězství neměla ani pomyšlení. Hráčka ze Sokolova nemá totiž travnatý povrch zrovna v lásce.

To, co však Vondroušová na Wimbledonu předváděla, bylo neskutečné. Její herní styl platil na všechny soupeřky a vůbec to nevypadalo, že se jedná o hráčku až ze čtvrté desítky. Jakmile se ale její chytrost a pestrost spojila se snahou nevypustit jediný míček, vzniklo něco, na co nedokázaly reagovat ani ty nejsilnější hráčky. V samotném finále porazila nasazenou šestku Uns Džábirovou z Tuniska ve dvou setech. „Vůbec nevím, co se to právě děje. Je to neuvěřitelné,“ radovala se Vondroušová po finálovém utkání. „Minulý rok jsem touto dobou léčila zranění a letos stojím tady. Tenis je opravdu bláznivý,“ dodala.

V hledišti fandili tenistce další vítězky Martina Navrátilová a Billie Jean Kingová nebo český vítěz Jan Kodeš. Samotnou trofej předávala Vondroušové Catherine, princezna z Walesu. Díky unikátnímu vítězství se Vondroušová posunula na 10. místo v žebříčku a s sebou si z Anglie odvezla odměnu v hodnotě 65 milionů korun. Aby toho nebylo málo, jedná se zároveň o historický úspěch, jelikož Vondroušová byla první nenasazenou hráčkou, která londýnský turnaj ovládla. Česká republika má tak další vítězku od roku 2014, tehdy se z vítězství mohla těšit Petra Kvitová.

Wimbledon 2023 byl v podání českých tenistů a tenistek velice úspěšný. Česká republika potvrdila svoji pozici tenisové velmoci, a to jak v nynějším, tak v budoucím světovém tenise. Tenisoví fanoušci se dále mohou těšit na US Open, který začíná 28. srpna.

Autor: Adam Kučatý


Česti tenisté letos podali opravdu skvělé výkony. Před námi jsou však další turnaje, kde se utkají také některé z mladých sportovních nadějí, o kterých jsme psali zde.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroj: isport.blesk.cz, livesport.cz, tbtennis.cz, idnes.cz, denik.cz, sport.cz

Foto: sportstiger.com, livesport.cz, sport.cz, fitp.it, insidethegames.biz, pbs.org

Příspěvek vytvořen 30

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy