Iniciativa ČESKO, NADECHNI SE pomáhá lidem s dýchacími problémy po onemocnění covidem

Mnoho lidí se po prodělání onemocnění covid-19 potýká se zdravotními problémy, přičemž nejčastější jsou ty dýchací. Pro všechny, kterých se to týká, vznikla webová stránka ceskonadechnise.cz pomáhající lidem obtíže zmírnit a dostat se zpět do normálního života. Díky praktické příručce, názorným videím a dalším radám se tak pacient může věnovat zdravotním cvičením i doma.

Mezi nejčastější projevy postcovidového syndromu patří častý kašel, bolesti hlavy a zad, pocit námahy i při mírné fyzické zátěži nebo nemožnost plně se nadechnout. Iniciativa představuje příběhy pěti lidí, kteří byli zvyklí i na větší fyzickou zátěž a nyní se potýkají s těmito příznaky. „Můj návrat do sportovního života nebyl úplně podle představ, měla jsem problémy s nádechem a doteď pociťuji propad kondice,“ říká Kristýna Cikhartová, která ve volném čase trénuje jógu.

Martin Hanuliak po onemocnění covidem taktéž pociťuje zhoršení fyzičky. „Nebyl jsem schopný vyjít do druhého patra, aniž bych se nemusel zastavit,“ popisuje. Svůj zdravotní stav se snaží zlepšit neustálým chozením nebo cvičením pilates či jógy.

I podle iniciativy ČESKO, NADECHNI SE je důležité zvyšovat tělesnou zátěž postupně. Odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého vyvinuli příručku, která se i tomuto bodu věnuje. Tabulka v příručce přehledně popisuje pravidelnost pohybové aktivity po vyléčení podle toho, jak těžký průběh nemoci pacient měl. Například bezpříznakový pacient může začít s pohybovou aktivitou týden po ukončení izolace, naopak hospitalizovaný pacient má i s nízkou aktivitou začít až po konzultaci s lékařemm jenž zhodnotí jeho plicní funkci. Příručka také ukazuje provedení konkrétních cviků, které mají pacientům pomoci s nápravou dechového i pohybového aparátu.

Kondici a imunitu můžeme zlepšit díky „Pěti S“

Tato dechová terapie navazuje na projekt Fakultní nemocnice Olomouc Pět S, jenž má sloužit prevenci různých onemocnění. Mezi Pět S patří stres, strava, spánek, sport a stop kouření. Při dodržování jednoduchých pravidel týkajících se těchto bodů totiž můžeme zlepšit svou imunitu i náladu. Důležité je relaxovat, věnovat čas sobě, nezatěžovat se negativními vlivy, konzumovat dostatek vitaminů, kvalitně spát a odložit cigarety.

Pokud by někomu nestačila příručka a textové vysvětlení, web nabízí také praktická krátká videa s vysvětlením některých dýchacích cviků. Pacient je zvládne i doma bez pomoci odborníků, důležité je však provádět je podle návodu a případně je konzultovat s praktickým lékařem. Ten by také měl při nelepšení zdravotního stavu provést další vyšetření či doporučit následný postup.

Člověk se zdravotními potížemi by si měl najít nenáročnou pohybovou aktivitu, například chůzi, plavání, tanec či pilates. Její intenzitu a délku je pak důležité zvyšovat postupně v závislosti na tělesném pocitu ze zvládání aktivity. „Naše iniciativa ČESKO, NADECHNI SE si klade za cíl poskytnout kvalitní informace lidem, kteří po prodělaném onemocnění mají stále zdravotní problémy a nevědí, jak a s kým je řešit,“ uvádí na webových stránkách iniciativy Daniel Mališ, garant projektu.

Kromě návodů a rad, jak zvládnout dlouhodobější následky covidu, nabízí web také kontakty na odborná centra, kam se pacienti mohou obrátit po konzultaci s praktickým lékařem. Některé následky je pak možné řešit i kombinovaně pomocí přístrojů, které urychlí léčbu nebo pomohou od bolesti. Mezi ně patří například výkonový laser nebo pulsní magnet, jenž působí protizánětlivě.

Autor: Tereza Vaňková


Nejen ti, kteří prodělali onemocnění covid-19, potřebují pomoc odborníkům. Celosvětová pandemie zanechala následky i na lidské psychice. Najít správného psychologa pomáhá projekt K psychologovi.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás podpořit? Zavítejte na náš Patreon! Prostřednictvím drobné částky nás můžete měsíčně i jednorázově podpořit a pomoci nám dále se rozvíjet.


Foto: ČESKO, NADECHNI SE

Příspěvek vytvořen 53

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy