Někdy v životě člověka nastane chvíle, kdy nemá čas na nic, natož se pořádně najíst. Nebo třeba přijde z práce či školy unavený a hladový, a tak nemá chuť na dlouhé stání u sporáku. Byly doby, kdy jsem takové chvíle řešila houskou a nějakou sladkou tyčinkou, jen abych rychle doplnila energii a zaplácla žaludek. Co si ale budeme nalhávat, není to zrovna ten nejlepší způsob. Čím tedy hlad efektivně zahnat?
1. Toasty
Začnu trochu tradičně a méně zdravě, toasty zná asi každý. Ne každý ale překročí onu hranici „dám tam šunku, sýr a bude“. Navíc téhle kombinace už jsme mnohdy přejedení. Já osobně maso nejím, takže volím variantu s uzeným tofu a hořčicí. Toasty lze ale vytunit různými ingrediencemi, ať už třeba právě tofu, hořčicí či kečupem, dále i různou zeleninou, mrkví, ředkvičkou a také kořením. Dobré jsou nejen bylinky, ale i různá koření na gril či směsi, které tradičnímu šunko-sýrovému základu dají nový rozměr.
Pokud někam spěcháte a potřebujete jídlo jen popadnout, zároveň ale chcete něco alespoň trochu teplého do žaludku, toasty můžou skvěle posloužit. Jejich příprava zabere asi 5-10 minut a můžete si je zabalit i s sebou (pokud mají vydržet trochu teplé, doporučuji balit do alobalu) a na rozdíl od polévek a omáček vám určitě nevytečou do batohu.
2. Hummus s mrkví – vhodné na cesty
Pro neznalce, hummus není to, čím hnojíte zahrádku, ale pasta/pomazánka z cizrny. Neděste se ale předem. Je to kořeněné jídlo z východu, ve kterém je kromě cizrny sezamová tahini pasta, česnek, citron, římský kmín, petrželka a určitě stojí za ochutnání. Pokud nepatříte – jako já – mezi hummusexuály a nepřipravujete si ho doma (dá se udělat s bazalkou, sušenými rajčaty, nebo třeba i řepou), seženete ho dnes snad ve všech řetězcích jako je Penny, Lidl, Albert a také ve zdravých výživách. Tuhle pomazánku si samozřejmě můžete namazat na chleba, domácí je pak výborná s pitou a zeleninovou oblohou. Pokud jste ale někde na cestách a nemáte s sebou nůž, můžete jej jednoduše nabírat přímo z vaničky například mrkví či řapíkatým celerem, nebo ostatně i natrhanými kousky chleba či housky. Záleží na tom, jak moc zdravou svačinku chcete.
3. Mana
A tím nemyslím tu božskou, i když vzhledem k obsahu všech látek důležitých pro člověka by se za ni možná dala pokládat. Mana je prášek, který jednoduše rozmícháte s vodou a vypijete, chutná sladce, někdo by možná řekl jako těsto na palačinky. Při pěti dávkách získáte denní příjem všech potřebných živin, i když já osobně mám jídlo příliš ráda na to, abych pila jen manu. Ale nebudu vám lhát, už několikrát mi zachránila život. Jedna porce vás vyjde na 36 kč, což je dle mého názoru na vyvážené jídlo slušná cena. Více informací se dozvíte zde, určitě se podívejte i v případě, že jste k podobným novotám třeba skeptičtí. Já byla ze začátku taky a teď mám několik balíčků do zásoby a opravdu se mi vyplatily.
4. Polévky
Tahle varianta je samozřejmě pro případ, když se chcete rychle najíst doma a dát si něco teplého. Výživnou polévku uděláte opravdu rychle, stačí prostě naházet do hrnce to, co máte zrovna po ruce. Já měla vždycky za to, že je to tak trochu „opruz“, ale zjistila jsem, že dobrá a sytá polévka není žádná věda. Stačí mít doma nějakou zeleninu a luštěniny a dát to všechno spolu vařit. Zelenina se celkem rychle postará o „vývarovou“ část ( můžete dát i mraženou- není to sice nutričně top, ale opět to urychlí proces vaření) a luštěniny vás zasytí.
5. Vařte dopředu a využívejte potenciál mrazáku
Často vídám, že lidé mají tendenci vařit méně a všechno hned dojídat. To mnohdy znamená jíst dva nebo tři dny po sobě to samé, ne proto, že byste třeba ten čas neměli, ale proto, že se to prostě musí dojíst. Pokud víte, že máte dneska čas, ale další týden bude časově náročný, je výhodné uvařit více jídel a prostě je zamrazit a poté střídavě vyndávat. Ideálně ve větším množství a naporcovat je. Existují speciální sáčky na mrazení, krabičky, ale často vám dobrou službu prokáže i obyčejný igelitový sáček (například od pečiva – čímž ho recyklujete).
Kromě hotových jídel můžete mrazit téměř cokoliv. Ovoce, zeleninu, bylinky i pečivo (o mrazení ovoce a zeleniny vyšla i kniha Mrazíme ovoce a zeleninu od Evy Paulovičové). Takže pokud máte něčeho nadbytek a nestíháte to dojíst, je fajn to zmrazit. Díky tomu nebudete muset zkažené jídlo vyhazovat a ušetříte si ho na později. Výhodné je uvařit si do mrazáku i hodně luštěnin. Je to levnější a zdravější než luštěniny v plechovce, bohužel proces máčení a vaření je poněkud zdlouhavý, tudíž je výhodné uvařit je rovnou ve velkém.
Na závěr poslední krátký tip: Pokud jste měli den pod psa, říká se: pivo je tekutý chleba. 🙂 Přejeme příjemné vaření-nevaření a nenechte se sežrat prací!
Autor: Barbora Černošková