Sedm let papeže Františka. Člověka, který jde změnám naproti

Je březnový večer krátce po sedmé hodině a z komína nad Sixtinskou kaplí stoupá hustý bílý dým. Tento symbol značí jediné – konkláve právě zvolilo nového papeže. Stoupající dým vzbuzuje i celou řadu otázek v hlavách lidí po celém světě, vyvolává napětí a očekávání velkého překvapení. Habemus papam – máme papeže, zní věta předřečníka. Kdo bude mužem, který již za malou chvíli promluví k zaplněnému Svatopetrskému náměstí? Na balkon baziliky svatého Petra právě vstupuje usměvavý Argentinec…

13.3. 2013 – na toto neobvyklé datum zvolilo konkláve kardinálů do čela církve Jorge Maria Bergogolia, který se v mnohé svou neobvyklostí podobá datu svého zvolení. Tento Jihoameričan je po dlouhé době prvním neevropským papežem. Ten poslední, který nepocházel ze starého kontinentu, byl zvolen v osmém století v roce 731. Jsou tu ale i další prvenství, která možná překvapí. Současný Svatý otec je například prvním jezuitou v čele církve.

První věc, kterou současný papež překvapil ihned po svém zvolení, byla volba jména. Žádný z minulých 255 papežů se dosud nejmenoval František. Bezprostředně po jeho zvolení mu jeho přítel kardinál Claudio Hummes řekl: „Nezapomeň na chudé!“ Proto se rozhodl přijmout jméno po svatém Františkovi z Assisi, který se rozhodl vzdát bohatství a sloužit chudým.

Upřednostnění chudoby před luxusem vyjádřil papež i jinak. Jako vůbec první z papežů nesídlí v papežské rezidenci v bazilice svatého Petra, místo toho bydlí v Domě svaté Marty, kde, jak sám říká, vede normální život.

V naší době se zdá, že zisk a ztráty jsou považovány za důležitější než život a smrt, a že čistý firemní zisk má přednost před nekonečnou hodnotou člověka,“ – papež František

Překvapivá byla i jeho první cesta mimo Řím. František zamířil na ostrov Lampedusa ve Středozemním moři, aby zde navštívil migranty, kteří tu čekají na přijetí některou z evropských zemí. Zdůraznil, že by se na běžence mělo nahlížet především jako na lidské bytosti, které trpí a jsou opomíjeny. Právě malý ostrov poblíž Sicílie je dočasným cílem desetitisíců migrantů, kteří se odtud snaží dostat do některé z evropských zemí. „Nespravedlnost je nutí vydávat se přes pouště a přes moře, která se stávají jejich hřbitovem.

Nespravedlnost je nutí podstupovat různé formy zneužívání, zotročování a mučení v nelidských detenčních táborech. Nespravedlnost je vyhání z míst, kde by mohli mít naději na důstojný život, ale místo toho narážejí na zdi lhostejnosti,“ vyjádřil se v prosinci k problému migrace papež.

Výrazný a charismatický František si za necelý rok svého působení stihl získat nejen věřící. Což byl jeden z hlavních důvodů, proč se stal osobností roku časopisu Time. Podle slavného deníku je prý osobou, která je připravena měnit místo, kde se změna počítá na staletí.

Papež ekolog 

Současnému Svatému otci také velmi leží na srdci ochrana klimatu, kterou často otvírá i ve svých projevech ke státníkům. O tomto tématu pojednává i jeho encyklika Laudato si’, tedy kniha psaná papežem a jeho spolupracovníky, ve které vyzývá k odpovědnosti každého člověka. „Musíme jednat s rozhodností, abychom skoncovali s emisemi skleníkových plynů nejpozději do poloviny století a učinili ještě více,“ řekl mimo jiné na jedné z konferencí František, který přírodu označil za páté evangelium. V této otázce se setkal i se známou aktivistkou Gretou Thunbergovou. „Bůh ti žehnej. Jen pokračuj v díle. Jen do toho, jen dál,“ podpořil papež mladou Švédku.

Papež František a Greta Thunberg

@franciscus

Papež František je známý také svou vstřícností k moderním technologiím. Internet označil za dar od Boha a jeho prostřednictvím se snaží hojně promlouvat k věřícím. Od svého zvolení používá Twitter, na který přispívá denně pod jménem @Pontifex, a poslední čtyři roky je aktivní i na Instagramu, kde si získal ohromnou popularitu. Do dne po založení účtu ho začali sledovat desítky tisíc lidí, postupně se číslo vyšplhalo na současných šest a půl milionu sledujících. Jeho účet přitahuje i v tom, že ho prý spravuje sám František. Pozoruhodné je, že ke stejnému kroku motivoval i svého dosud žijícího předchůdce papeže Benedikta XVI., který si instagramový účet zřídil čtyři měsíce po něm, tedy ve svých 89 letech.

Svatý otec také často mluví o zapojování žen do chodu církve. Nezůstává ale jen u slov. V roce 2016 jmenoval historičku Barbaru Jattaovou do funkce řiditelky vatikánských muzeí, která patří k nejnavštěvovanějším uměleckým komplexům na světě. O tři roky později získala brazilská novinářka Cristiane Murrayová post zástupkyně ředitele vatikánské tiskové kanceláře. Od letošního ledna pracuje italská právnička Francesca Di Giovanniová jako zástupkyně vatikánského „ministra zahraničí“, přesněji úřadu pro vztahy Vatikánu s ostatními státy. Tyto tři jmenované se staly vůbec prvními ženami v takto vysokých funkcích městského státu.

„Byť jen kapka soucitu změní svět v méně chladný, více spravedlivý.“ – papež František  

Papež František je celých sedm let hlasem chudých a přehlížených po celém světě. Na svou narozeninovou oslavu například pozval bezdomovce a o Vánocích i Velikonocích chodí navštěvovat vězně. Stejně jako jeho předchůdce usiluje též o dialog mezi náboženstvími i s ateisty. Nadšení a sílu ze služby neztrácí ani ve svých 83 letech. O svém dalším vedení církve mluví s pokorou. „Snažím se přemýšlet nad svými hříchy a chybami, aby mi to nestouplo do hlavy. Vím totiž, že to nepotrvá dlouho. Dva nebo tři roky a pak půjdu do domu Páně.“

Autor: Lukáš Kuřík

Zdroj: ČT 24, iRozhlas.cz, Církev.cz

Foto: Reuters, AP

Příspěvek vytvořen 56

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy