Kdo by nemiloval vůni čerstvě upečeného pečiva? Stojíme-li v pekárně před volbou, zda si vybrat chleba pár hodin starý, či právě vytažený z trouby, málokdo zvolí první variantu. Bohužel, ne všechno pečivo se vždy vyprodá a velké množství se často vyhodí, Proti takovému plýtvání se rozhodl bojovat islandský pekař Helgi Eiríksson.
Díky iniciativě tohoto pekaře vznikla v islandském městě Stykkishólmur samoobslužná pekárna, kterou tamní obyvatelé přetvořili ze staré telefonní budky. Po zavírací době obchodů zabalí Helgi Eiríksson a jeho tým zbylé chleby, koblihy, skořicové buchty či croissanty a odnesou vše do budky. Zákazníci tak mohou přijít v době, kdy už není jinde nic k dostání a koupit si pečivo ať už pomocí platební karty či za hotové.
Dle Helgiho slov se mu jeho válka proti plýtvání potravinami daří vyhrávat, pečivo je vždy ráno rozebrané a není třeba cokoliv vyhazovat. Za zmínku stojí také férovost zákazníků, kteří za pečivo vždy řádně zaplatí.
Dalším zajímavým konceptem, který bojuje proti plýtvání potravinami, je tzv. Zbytkoláda, o které jsme psali v jednom z našich starších článků. Jedná se v podstatě o využití zbylého nepěkného ovoce a zeleniny na zavařování, o což se stará pražská potravinová banka společně s Tescem. Několik stovek kilogramů potravin tak dostane druhou šanci udělat někomu radost.
Jaký je váš názor na vyhazování starého pečiva? Znáte nějaké obchody, které se také snaží předejít plýtvání? Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku.
Autor: Barbora Černošková
Proti plýtvání se rozhodl bojovat i jeden berlínský řetězec supermarketů. Ten prodává zboží a potraviny, které jsou pro ostatní obchody nevzhledné, či mají nějakou jinou vadu. Celý článek najdete zde.
Zdroj: wave.rozhlas.cz
Foto: icelandreview.com