Valentýnské recepty, které zahřejí u srdce

Chladné  únorové dny s sebou přináší každoročně i jeden krásný zvyk – připomenutí, že kolem sebe máme blízké, na kterých nám doopravdy záleží. Není podstatné, zda jsme zamilovaní, nebo ne, dát si něco dobrého na svátek svatého Valentýna by měl každý z nás. A proto se s vámi dnes podělíme o pět hříšně dobrých sladkých i slaných receptů, které si zaručeně oblíbíte nejenom vy, ale i vaši nejbližší.

SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST

Tartalenky pocházejí z Francie, svou dokonalou chutí ale dobyly celý svět. Můžete si je vychutnat v mnoha variantách, naše valentýnské tartalenky jsou kombinací citronového těsta a dokonalé malinové chuti.

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky,
  • 40 g mandlové mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 120 g másla,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • citronová kůra.

Malinová náplň:

  • 200 g mražených malin,
  • 3 lžíce malinového džemu,
  • 1 lžíce škrobu,
  • 100 ml vody.

Jako první začneme s přípravou těsta. Do misky dáme všechny sypké ingredience a přidáme na malé kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí robota spojíme, směs by měla mít strukturu drobenky. Poté přidáme vajíčko. Ve chvíli, kdy se ingredience propojí, přendáme těsto na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujeme znovu do hladké a celistvé hmoty. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

Mezitím si připravíme malinovou náplň. Zmražené maliny zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ve skleničce si rozmícháme lžíci škrobu s trochou vody, vznikne nám bílá tekutina, kterou přilijeme k malinám. Na mírném plameni za stálého míchání necháme směs zhoustnout a stáhneme z plotýnky. Přidáme malinový džem, vše pořádně promícháme a počkáme, až náplň vystydne.

Troubu si předehřejeme na 18O stupňů a dříve, než začneme plnit formičky, si z části těsta připravíme malá srdíčka na ozdobu. Předem vymazané a vysypané formičky na tartalenky plníme vychladlým těstem. Na těsto lžící navršíme ovocnou směs a ozdobíme srdíčkem. Pokud je ovocná směs lehce tekutá, nic se neděje, přebytečná voda se odpaří v troubě a po dopečení ztuhne.

Pečeme přibližně 15 minut a poté necháme ve formičce vystydnout. Vychladlé tartalenky opatrně přendáme na talíř a můžeme začít ochutnávat.

TIP: Do ovocné směsi můžete přidat také kapku rumu či malinového likéru, tartalenkám to dodá velice zajímavou chuť.

SUŠENKY RED VELVET

V českém jazyce znamená red velvet červený samet a věřte, že to není náhoda. Tyto sušenky jsou vážně sametové a doslova se rozplývají na jazyku. Červená je barva lásky, kdy jindy je tedy vyzkoušet než právě v den zamilovaných. Tímto neobvyklým dárkem zaručeně zabodujete.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky,
  • 20 g holandského kakaa,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 60 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1 lžíce mléka,
  • 100g třtinového cukru,
  • 100 g bílého cukru krupice,
  • špetka soli,
  • červené barvivo,
  • cukr moučka na obalení.

V prvním kroku prosejeme mouku, ke které přidáme zbylé sypké ingredience – kakao, jedlou sodu a sůl. Dále rozpustíme máslo, přidáme oba cukry a opatrně mícháme, dokud se cukry úplně rozpustí. Za občasného míchání necháme směs zchladnout na pokojovou teplotu, poté přidáme vajíčka, mléko a potravinářské barvivo.

Opatrně spojíme obě části dohromady a pořádně zamícháme. Nebojte se, pokud směs bude tekutá. Těsto si musí odpočinout v lednici, kde ztuhne do požadované konzistence. V lednici ho necháme odpočinout minimálně hodinu, nic se nestane, pokud tam zůstane i přes noc.

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Do mísy si připravíme moučkový cukr ve kterém budeme sušenky obalovat.

Z vychladlého těsta pomocí lžíce tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku, ty pořádně obalíme v cukru, měly by být cele bíle. Klademe na plech s pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháváme větší rozestupy, v troubě  se trochu roztečou.

Pečeme přibližně 12–15 minut a necháme vychladnout. Teplé sušenky se mohou zdát nedopečené, to je ale správně, finální pevnou konzistenci budou mít až po zchladnutí. Pokud je nesníme hned po vychladnutí, uložíme je do vzduchotěsné krabičky, aby nám sušenky neokoraly a byly i další dny výborné stejně jako čerstvě po vytažení z trouby.

HŘÍŠNĚ SKVĚLÝ FONDANT

Dočkali jsme se, konečně přichází čas na čokoládu. Toto není ovšem jen tak nějaký čokoládový dortík, opravdu Vás svou chutí přenese do nebe. Abyste měli ten správný požitek, musíte ho ochutnat těsně po dopečení, kdy je dortík ještě vlahý. Křupavá krusta a tekutá čokoláda uvnitř? Tomu se opravdu nedá odolat.

Ingredience:

  • 50 g čokolády (75 %),
  • 55 g másla,
  • 1 vejce,
  • 30 g třtinového cukru,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • máslo na vymazání,
  • kakao na vysypání,
  • 2 mističky na fondant.

Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a jako první si vymažeme máslem a vysypeme kakaem formičky na fondanty. Nejlepší jsou keramické, které se používají například na Crème brûlée. 

Za občasného míchání necháme ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem. Vejce s cukrem utřeme do hladké světlé pěny, ke které opatrné přidáme čokoládovou směs. Na závěr přisypeme mouku a můžeme plnit formičky. Těsto je určené na dvě porce, množství se dá samozřejmě upravit dle vašich potřeb.

V předehřáté troubě pečeme přibližně 7–8 minut. Opatrně vyndáme, necháme opravdu pouze minutku odstát a můžeme servírovat.

TIP: Už tak skvělý dezert můžete vylepšit o kopeček vanilkové zmrzliny či porci šlehačky. Tato kombinace je opravdu zaručená

MINI HAMBURGERY

Hamburgery jsou pokrm, který zná asi každý z nás. Ale co třeba taková mini verze? Je to něco nového, ale zároveň osvědčená klasika, která neomrzí. Zde se fantazii meze nekladou. Hamburgery můžeme připravovat v nekonečné řadě variací.  Já jsem pro dnešní recept zvolila vegetariánský z fazolí a můžu potvrdit, že to určitě nebyl krok vedle.

Ingredience:

Bulky:

  • 250 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 80 ml oleje,
  • 120 ml mléka,
  • 1 lžička cukru,
  • ½ kostičky čerstvého droždí.

Vegetariánský burger:

  • 240 g fazolí (1 plechovka),
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce ovesných vloček,
  • 1 lžíce strouhanky,
  • 1 lžíce rajčatového protlaku,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 cibule nakrájená najemno,
  • koření na mleté maso,
  • sůl,
  • pepř.

Nejdříve si připravíme domácí bulky.  Mléko lehce ohřejeme, mělo by být vlažné, pokud by bylo příliš teplé, kvásek by nevzešel. Do mléka dáme lžíci cukru a přidáme rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek necháme deset minut odpočívat.

Mezitím si ve větší míse připravíme zbylé ingredience – mouku, sůl, olej, vajíčko. Přilejeme vzešlý kvásek a těsto pečlivě zpracujeme. Pomoct si při tom můžeme robotem, zabere to přibližně deset až patnáct minut. Tento krok je opravdu velmi důležitý, pokud těsto málo zpracujeme většinou, špatně vykyne a bulky poté nebudou tak nadýchané.

Zpracované těsto lehce pomoučíme, mísu překryjeme fólií či utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout.

Poté přendáme na pracovní plochu a tvarujeme kuličky o průměru pět centimetrů. Hotové je skládáme na plech s pečícím papírem. I tyto bulky necháme ještě deset minut odpočinout, poté pomažeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat sezamovými semínky či mákem.

Plech dáme do předem rozehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 15–20 minut.

Nyní můžeme začít s přípravou samotných burgerů. Omyté fazole dáme do mixéru a lehce rozmixujeme. Nechceme dokonale hladké těsto, směs by měla připomínat texturu mletého masa. K rozmixovaným fazolím přidáme všechny zbylé ingredience, spojíme v jednotné těsto a podle potřeby dochutíme. Pokud je těsto příliš tekuté můžeme přidat více strouhanky. Začneme tvarovat placičky přibližně ve stejné velikosti jako jsou bulky.

V pánvičce rozehřejeme tuk na smažení a placičky opečeme z obou stran. Měly by mít krásnou zlatavou barvu. Poté je odložíme na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný tuk.

Nyní již můžeme burgery sestavovat. Jak jsem již zmínila, možnostem se meze nekladou. Já jsem na svůj mini hamburger použila lístky rukoly, ještě vlahé fazolové placičky, rajče, cibulku a pálivý kečup.

Své burgery můžeme obohatit například o opečenou slaninu, sýr či kyselou okurku. Věřte, že čerstvé křupavé bulky dodají hamburgerům pravý šmrnc, nyní už nebudete chtít jiné.  Tyto hamburgery předčí svou chutí vaše očekávání

JEDNOHUBKY Z PROSCIUTTA

Máte rádi sladko-slanou kombinaci? Poté je tento originální a velmi jednoduchý recept přímo pro vás. Příprava vám nezabere déle než patnáct minut a vy si pochutnáte na dokonalé kombinaci opečeného prosciutta, jemné švestky a křupavého oříšku.

Ingredience:

  •  prosciutto,
  • sušené švestky,
  • vlašské ořechy,
  • párátka.

Jak jsem již zmínila výše, příprava je opravdu velice jednoduchá. Sušené švestky naplníme vlašským oříškem, poté si vezmeme jeden plátek prosciutta, do kterého plněnou švestku zabalíme. Rolku opatrně zpevníme párátkem a na pánvi nasucho opečeme, dokud nebude prosciutto krásně křupavé. Jednohubky přendáme na talíř, a ještě teplé můžeme konzumovat

TIP: Švestky si můžete den předem naložit do oblíbeného alkoholu. Jednohubky poté mají opravdu říz!

At už si vyberete jakýkoliv recept, věříme že si doopravdy pochutnáte. Za redakci dobrých zpráv vám přeji krásný svátek svatého Valentýna.

Autor: Lucie Brožová


Další tipy na rychlé a chutné dobroty od naší redaktorky Lucie naleznete zde


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás podpořit? Zavítejte na náš Patreon! Prostřednictvím drobné částky nás můžete měsíčně i jednorázově podpořit a pomoci nám dále se rozvíjet.


Zdroje: bbcgoodfood.com, kitchenette.cz, tutti-dolci.com, kucharkaprodceru.cz

Foto: Lucie Brožová

Příspěvek vytvořen 36

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy