Předvánoční speciál: Perníčky

Vánoce se kvapem blíží, a tak jsme si pro vás připravili třídílný seriál s tradičními recepty. Každý týden se můžete těšit na jeden a společně s námi se vrhnout na pečení.

Je začátek prosince a některé druhy cukroví potřebují více času na uležení. I z tohoto důvodu prvním receptem, který vám představím, budou perníčky, u nichž nemusíte čekat měsíc na to, že si při zakousnutí do něj neulomíte kus zubu. Tyhle budou měkké už za 3 dny.

Perníčky
Suroviny
  • 400 g hladké mouky

  • 2 vejce

  • 140 g moučkového cukru

  • 100 g tuku (máslo/Hera)

  • 2 lžíce tekutého medu

  • lžička sody

  • 2 lžičky perníkového koření (odhadem)

  • kakao na obarvení (není nutností, pokud máte raději světlé perníčky)

V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, sodou a perníkovým kořením (případně kakaem, s ním jsou perníčky tmavší a lépe na nich vynikne zdobení). Přidáme vejce, tuk a med a zpracujeme tužší těsto. To necháme minimálně půl hodiny odležet v chladničce.
Poté vyválíme placku a vykrajujeme jednotlivé perníčky. Pečeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, hlavně ale s ohledem na zkušenosti s vlastní troubu. Perníčky by měly lehce naběhnout. Pozor! Pokud je v nich přidané kakao, mívají tendenci se trošku připalovat na spodní straně. Proto je musíme bedlivým okem hlídat. Po vyndání z trouby a následném zchladnutí je zdobíme cukrovou polevou (bílek, šťáva z citronu a moučkový cukr). Do zdobení můžeme klidně zapojit děti, nebo partnery. 🙂
Tyto perníčky jsou vděčné v tom, že na odležení jim stačí v dobrém prostředí 2-3 dny. Určitě je rozdíl, budete-li je nechávat odležet v přetopeném paneláku, kde bývá hodně suchý vzduch, nebo ve staré kamenné chalupě, kde jsou jedlé hned druhý den. 🙂
Autorka článku: Simona Blažková
Další recepty autorky najdete zde.
Příspěvek vytvořen 665

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy