Posledním receptem, o který se s vámi podělím, nebude nic tradičního českého, protože si společně upečeme Mince Pies. Zatímco první dva recepty mám od své maminky, tento recept jsem si vypůjčila na stránkách BBC.
Jedná se o takové malé koláčky z křehkého těsta. Plnit se dají ořechy, kandovaným ovocem a podobně. Náplň, jež je uvedena v receptu na tomto blogu, je z mé fantazie. S tímto druhem cukroví se setkáme především ve Spojeném království.
Mince Pies
Suroviny na náplň:
-
2 malé mističky vyloupaných vlašských ořechů
-
pytlík hrozinek
-
půl sáčku sušených proslazených brusinek
-
balíček sušených datlí
-
2 panáky rumu
-
2 panáky griotky
-
asi 2-3 bílky
Suroviny na těsto:
-
375 g hladké mouky
-
260 g povoleného másla
-
125 g cukru krystal
-
1 větší vejce
-
navíc jedno vejce na potření
Náplň připravíme tak, že všechny oříšky a sušené ovoce nasekáme (ideální je v kuchyňském robotu opravu najemno). Smícháme s tekutými přísadami a tím je náplň hotová. Jen musíme dávat pozor, aby nebyla příliš řídká a držela „v celku“.
Dále prosátou mouku s cukrem a vejcem zpracujeme v míse na hladké těsto, které pak přichystáme do formiček na košíčky, naplníme předpřipravenou směsí a přikryjeme ještě kouskem těsta vykrojeným do jakéhokoliv vánočního tvaru, nebo jen tak.
Nezoufejte, pokud doma nemáte formičky na košíčky. Mince Pies se dají dělat i ve formě na muffiny, nebo si formičky můžete snadno vyrobit z alobalu. Fantazii se meze nekladou.
Před vložením do trouby ještě košíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C dozlatova a po upečení a částečném vychladnutí můžeme posypat cukrem.
Pokud jste dočetli až sem, ráda bych vám srdečně poděkovala a doufám, že pro vás články s recepty bude alespoň trošku přínosný a třeba vám trošku usnadní vánoční přípravy. 🙂 Mějte se moc krásně a předem vám přeji pohodové svátky.
Autorka článku: Simona Blažková
Další recepty autorky najdete zde.