Zapomeňte na chvíli na českou obdobu langoše se sýrem a kečupem. V centru Budapešti čeká ten nejlepší langoš v maďarské verzi, tedy v té úplně nejstarší. Je ho libo s kuřecím masem nebo zeleninou? Nebo raději vyzkoušíte ten s houbami? Předsudky stranou, lepší sousto maďarské národní kuchyně už neochutnáte.
S cestováním přes znovu otevřené evropské hranice se v posledních měsících roztrhl pytel. Na řadu tak přichází i rafinovanější zážitky například v podobě gastro cestování. Pokud chcete během svých cest zkusit něco nového a zpestřit si tak dovolenou, která už začíná trochu zavánět rutinou, vydejte se objevovat tradiční evropskou kuchyni, nové chutě a neobvyklé podniky. Do maďarské Budapešti se navíc většina Čechů dostane pohodlně vlakem nebo autobusem už za pár hodin.
Populární podnik Retró Lángos se nachází v centru Budapešti mezi nepřehlédnutelnou bazilikou svatého Štěpána a vlakovým nádražím Nyugati. Za hezkého počasí sedí většina hostů venku u plastového nábytku, pod velkými červenými slunečníky. Místo má tak spíše atmosféru uvolněného rychlého občerstvení. I objednat si musíte jít sami k pultu, ale obří přeplněné langoše už na vaše stoly dorazí samy.
Jediným pokrmem kromě palačinek a hranolků, které si v Retró Lángos objednáte, jsou opravdu pouze langoše, přesto vás asi překvapí velký výběr. Jen málokdo si tu objedná po prvním otevření podnikového menu. Najdete tu samozřejmě tradiční maďarský langoš se zakysanou smetanou a sýrem, ale vyplatí se být trochu kreativnější a obohatit si svůj langoš třeba o cibuli, olivy, houby i kozí sýr. Poměrně velký výběr je tu i pro masožravce díky různým kombinacím šunky, kuřecího a vepřového masa či klobásy.
Ačkoliv jsem vyzkoušela hned několik druhů místního langoše a nadchly mě všechny, doporučila bych tzatziki chicken. Langoš s kuřecím masem a omáčkou tzatziki, jejíž hlavní přísadou jsou okurky a smetana, zní ze všeho snad nejzvláštněji, přesto je pro mě ten nejlepší. K němu si pak objednejte některou z domácích limonád, které jsou typické pro každý gastro podnik v Maďarsku a obsahují kupu ovoce.
Maďarská kuchyně patří mezi ty nejvyhledávanější v Evropě, a tak není divu, že si od ní kuchyně v Česku tolik vypůjčila. Pokud chcete během gastro cestování ochutnat něco nového, ale bojíte se velkých experimentů, je pro vás Maďarsko to pravé ořechové. A nenápadný Retró Lángos je tím prvním místem, které zkrátka musíte vyzkoušet.
Autor: Tereza Stará
Jedná se o druhý článek z Gastrozpráv, pokud vám ten první unikl, můžete si ho přečíst ZDE.
Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.