Chemické přípravky ve Španělsku zemědělci nahrazují hmyzem

Tereza Hrubá

Před více než deseti lety se španělský farmář Antonio Zamora rozhodl skoncovat s insekticidy a nahradit je hmyzem, který aniž by jakkoliv poškodil úrodu, bojuje proti škůdcům, kteří na zelenině parazitují.

„Pracují pro mě ve dne v noci“, říká s úsměvem Zamora. Ve svém skleníku na jihu Španělska zaměstnává oku neviditelné „pracovníky“. Jedná se o mikroskopický hmyz, který se stará o to, aby zeleninu nenapadli parazité a zároveň tak zastávají chemické přípravky, díky čemuž je celý proces o mnoho ekologičtější.

Pod zářící mozaikou bílých plastových střech skleníků viditelných z vesmíru v provincii Almería rostou po celý rok rajčata, okurky, cukety, papriky a lilky, které zásobují evropské supermarkety. V roce 2018 se z této provincie vyvezlo 2,5 tun zeleniny.

Stejně jako Zamora, tak i většina pěstitelů ve Španělsku od roku 2007 postupně nahrazuje chemické přípravky touto „biokontrolou“ a jejich spotřeba se tak snížila o 40 procent. Používá ji již přes 60 procent pěstitelů rajčat a okurek a 25 procent pěstitelů lilků. Tato čísla dělají ze Španělska zemi s největším využitím biologické kontroly na světě. Encarnacion Samblas z organizace Ekologové v akci hodnotí tuto změnu velmi pozitivně. „V hodně případech jsou tyto změny velmi drastické a nefunkční vzhledem ke globálním výpočtům, tady však proběhlo vše velmi přirozeně.“

V návaznosti na tento trend v Andalusii vznikají „továrny“ produkující miliardy hmyzích pomocníků. V hermeticky uzavřených sálech, kde se kontroluje teplota, se chovají roztoči, kteří kromě Španělska pomáhají také zemědělcům v Portugalsku či v Maroku.

Foto: swissinfo.ch, CGTN