Hmyzí zmrzlina: pochoutka budoucnosti?

Gourmet Grubb – to je název nové start-upové firmy, která přišla na trh s revolučním nápadem. Mladí lidé z Jihoafrické republiky dali hlavy dohromady a vznikl nový typ zmrzliny, jejíž hlavní složkou je hmyzí mléko. Po důkladném studiu zakladatelka firmy Leah Bessa zjistila, že hmyzí mléko má nespočet benefitů oproti klasickému mléku. A tak to všechno začalo. 

Firmu založila Leah Bessa, která pochází z Jihoafrické republiky. Vystudovala a následně získala titul v oblasti potravinářství. Už při studiích se zajímala o využití hmyzu v potravě jako alternativního zdroje bílkovin. Experimentovala tak dlouho, až objevila EntoMilk neboli hmyzí mléko.

Hmyzí mléko se získává z velkého množství larev brouka Hermetia Illucens, u nás známého jako moucha bráněnka. Všechny larvy se rozdrtí. A hmyzí mléko je na světě!

Aby Leah mohla začít se zmrzlinou obchodovat, potřebovala tým, který by jí pomohl. Prvním kolegou se stal Jean Louwrens, absolvent studia logistiky a dodavatelství. Druhým pak Llewelyn de Beer zajištující konstrukci a koordinaci značky, tedy reklamu.

Otázka zní – proč obyčejné mléko vlastně nahradit tím hmyzím? Je to prosté. Podle studií má vyšší obsah bílkovin a je tedy lepší než maso, obsahuje zdravé tuky a minerály jako železo, zinek a vápník. Bonusem pro všechny dietáře je i to, že se v něm nevyskytuje žádný cukr. Avšak zmrzlina by nějak taky měla chutnat, v Gourmet Grubb ji tedy doslazují přírodně pouze medem. Radost jistě udělá i všem alergikům, protože je bez obsahu lepku a laktózy a může si ji dopřát úplně každý.

EntoMilk je zdravá, udržitelná alternativa, a navíc je mnohem šetrnější k využívání vody a energie než kterékoliv jiné mléko nebo rostlinné alternativy mlék. Hmyz se množí velmi rychle, potřebuje málo vody a má prakticky nulové emise. Podle Leah by se tak mohl stát hmyz v budoucnosti součástí naší stravy.

Zmrzlina je k dostání zatím pouze v Kapském městě. Balení 250 mililitrů se prodává za 60 jihoafrických randů (ZAR), což je necelých 100 korun, a 500 mililitrů za 100 ZAR, tedy necelých 150 korun. K dostání jsou příchuti čokoládová, s vánočním kořením a arašídovým máslem.

Autor: Markéta Štefková

Foto: gourmetgrubb.com, crushmag-online.com, busytape.com

Příspěvek vytvořen 830

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy