Novou viceprezidentkou Interpolu se stane poprvé v historii Češka

Viceprezidentkou Interpolu pro Evropu se na příští tři roky stane plukovnice Šárka Havránková z Policejního prezidia ČR. Hlasovalo pro ni 135 států ze 141 přihlášených. Interpol o tom informoval na svém Twitteru. 

„Pro českou policii je to obrovská pocta a důkaz toho, že práce našich policistů má odezvu na mezinárodní scéně. Je to historický okamžik a čest pro celou Českou republiku,“ napsal na svůj twitterový profil policejní prezident Jan Švejdar.

Havránková je od roku 2016 členkou Evropského výboru Interpolu a momentálně také vede odbor mezinárodní policejní spolupráce. Švejdar uvedl, že ve své stávající funkci v ČR zůstane a dále bude vykonávat své povinnosti v rámci Policejního prezidia.

Do nové funkce byla Havránková zvolena v rámci 88. valného shromáždění Interpolu konaném v chilském Santiagu. Policistka nahradí Rusa Alexandra Prokopčuka, který se minulý rok neúspěšně ucházel o pozici prezidenta Interpolu. Tím se nakonec stal Jihokorejec Kim Čong-jang.

Interpol je největší policejní organizací na světě. Jako mezinárodní mezivládní organizace zabezpečuje spolupráci v policejní oblasti mezi smluvními státy. Vznikl ve Vídni před 95 lety za účelem výměny informací o mezinárodně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických akcích ve členských zemích. Česká republika se stala členem v září roku 1993. Hlavní sídlo organizace se nachází ve francouzském Lyonu.

Autor: Petra Sasínová

Zdroj: ČTK

Foto: Twitter Jana Švejdara

Příspěvek vytvořen 12

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy