Korejský deníček – Večerky a kavárny na každém rohu, a jídlo, které je víc než jen jídlo

먹었어요? [pap mogossojo?] – v překladu „Už jsi jedl?“ je v Koreji běžná otázka, která ale znamená něco jako naše „Jak se máš?“. I to ukazuje, jak moc je jídlo součástí korejské kultury. Jak probíhá objednávání v restauracích a proč jsou večerky často lepší než fastfood? Druhý díl cestovatelského deníčku vás zavede mezi regály nonstop obchodů, do kaváren i na tradiční firemní večeři, která vás možná překvapí.

Večerky, kde koupíte úplně všechno

Korea je země, která žije 24/7, a nejlépe to poznáte na večerkách. Najdete je tu doslova na každém rohu. Nejznámější jsou 7-Eleven, CU nebo GS25. Prodávají úplně všechno a to od nápojů a sladkostí přes instantní nudle až po základní potřeby.

Co je zajímavé, ve večerkách si můžete jídlo rovnou připravit a sníst. Korejci to berou jako rychlou a levnou variantu oběda nebo večeře. Instantní nudle tu ale nejsou jen „zalité vodou“ jako u nás. Běžně si k nim přidají párek, vajíčko, sýr nebo zeleninu – a z rychlovky je rázem plnohodnotné jídlo. Já sama do večerek chodím moc ráda. Jsou levné, otevřené nonstop a vyřeší všechno – od kávy a snídaně až po dobíjení karty na dopravu. Dokonce jsem objevila i samoobslužný obchod se zmrzlinou, kde si vše naskenujete a zaplatíte sami. Připadala jsem si jako bych dělala něco nelegálního, ale v Koreji je to běžné. A protože se tu nekrade, tyto obchody fungují bez problémů.

Jídlo jako společenská událost

Korejci milují jídlo.  A je to vidět na každém kroku, protože restaurace jsou tu doslova jedna vedle druhé. Když jsem jela do Daegu za mou korejskou kamarádkou, první zastávkou byla restaurace s dakgalbi (kuře s rýžovými koláčky, zeleninou a sýrem). Sotva jsme dojedly, už se mě ptala, jestli půjdeme na bingsu (dezert z ledového mléka s ovocem a sirupem.) Naštěstí ale chápala, že já nedokážu jíst jídlo za jídlem a tak až po menší procházce jsme šli na tento dezert. Než jsme ho stihly dojít už vymýšlela, kam půjdeme na večeři. Zkrátka taková typická korejská vlastnost. Zatímco u nás po obědě následuje spíš káva, v Koreji se jde často z jídla na jídlo. V jejich kultuře je dobré a vydatné jídlo velmi důležité a to i přes to, že tu panují přísné ideály krásy.

S jídlem souvisí i firemní večírky, tzv. 회식 (hwešik). Pokud šéf řekne, že se jde na večeři, prostě jdete. A to i kdyby byl den sebevíc náročný. Večeře končí až s odchodem vašeho nadřízeného, ale často se pokračuje do karaoke baru (norebang), kde se dál zpívá a pije. A protože účet platí firma, berou to zaměstnanci i jako výhodu, kdy se pořádně se najíte zadarmo. Není výjimkou, že po takové firemní večeři potkáte na zastávce zaměstnance v obleku, který usnul po cestě domů. Spát opilý na veřejnosti nikoho nepřekvapuje, lidé jen projdou kolem a všímají si svého.

Objednávání v restauracích zvládne každý

Objednávání v Koreji je překvapivě jednoduché. V mnoha podnicích najdete kiosky – vyberete si jídlo, zaplatíte a čekáte na vyvolání čísla nebo až vás přivolá vibrující „puk“. V jiných restauracích leží na stole papírové menu, do kterého zakroužkujete, co chcete a obsluha si od vás následně papír vezme na základně něhož dostanete objednávku. Buď to za vámi přijde obsluha sama nebo si můžete zavolat, že jste připraveni objednat si. A někde objednáváte přímo u obsluhy, stejně jako u nás.

Pokud neumíte korejsky, vystačíte si s minimem frází, nebo dokonce „rukama-nohama“. Zajímavé je ale i přivolávání obsluhy – buď stisknete tlačítko na stole, nebo prostě zavoláte 저기요 [čogijó]. U nás by to působilo neslušně, tady je to úplně normální.

Velkým plusem je voda a přílohy zdarma. V restauracích vždy dostanete hrnky na vodu a buďto máte na stole džbán nebo je někde automat na vodu. Normální je také, že máte neomezené množství kimchi a dalších příloh . Buď si je nabíráte sami v samoobslužném koutku, nebo vám je obsluha na základě prosby doplní.

Kávová velmoc

Vedle jídla milují Korejci i kávu. Kavárny jsou na každém rohu, jejich interiéry jsou promyšlené, fotogenické a plné dezertů. Dorty vypadají nádherně, i když chuť někdy za vizuálem trochu pokulhává. Ale například kávových variací je tu nespočet. Od klasiky až po trendy nápoje. Častý zvyk je koupit si instantní kávu v sáčku, přidat kelímek ledu z večerky a vytvořit si vlastní „ledové latté“. Hodně populární je přidat si do kávy banánové mléko, které je populární samo osobě. Tuto kombinaci jsem ochutnala a musím říct, že je to povedený trend.

Co mě ale nejvíc překvapilo, je obliba ledových nápojů. I když venku prší a je chladno, většina lidí drží v ruce kelímek s ledovým americem, kterému zkráceně říkají „AA“ (Ice Americano). V létě je tu opravdu horko, tudíž je pochopitelné, že ledové pití je jasná volba. Korejci ale takto ledové nápoje pijí po celý rok a  to platí i v zimě.

A co si o Koreji řekneme příště? Podíváme se na to, jak funguje silniční infrastruktura, jak se Korejci chovají na přechodech a kam jsem se za tři týdny po Koreji podívala.

 

 

 

 

 

Autorka: Kateřina Halenková
Editorka: Soňa Lichtenbergová


Jaké to je, ocitnout se poprvé v Jižní Koreji? Naše redaktorka Káťa v prvním dílu svého Korejského deníčku sdílí nejen bezprostřední dojmy po příletu, ale i zkušenosti s tamní veřejnou dopravou. Ta ji hned od začátku překvapila svou dostupností i přesností. 


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Foto: archiv Kateřiny Halenkové

Příspěvek vytvořen 15

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy