Během Dne lidí bez domova mizely polévky neuvěřitelnou rychlostí

Ve čtvrtek 10.10. 2024 od 11 hodin se v Olomouci na Horním náměstí konal již 10. ročník Dne lidí bez domova. Akci pořádala Charita Olomouc a spolek Dobré místo pro život. Lidé si zde mohli koupit za sto korun polévku, která jim byla nalita do keramické misky z dílny klientů sociální firmy Ergones, a tím podpořit projekt Kup si oběd.

Už při cestě na akci jsem slyšela spokojený šum davu a cinkání misek. Před radnicí na Horním náměstí byli rozmístěné lavice a stoly, kde už spokojení návštěvníci vytírali chlebem poslední zbytek polévky ze své misky. Na jedné straně stolů byly rozestavěné stánky s miskami a stravenkami na polévku. Stravenka s miskou stála sto korun. Misky na akci poskytla sociální firma Ergones, která měla na akci také samostatný stánek s dalšími jejich výrobky. Výběr misek nebyla vůbec lehká záležitost. Stála jsem tam snad deset minut a pořád se nemohla rozhodnut, protože jsem je prostě potřebovala všechny.

Když už jste byli vybaveni miskou, lžicí, chlebem a stravenkou, mohli jste si jít vybrat polévku, která se rozlévala na druhé straně stolů. Kde se nachází stanoviště s polévkami opravdu nebylo těžké najít. Stáli tam totiž hloučky lidí, kteří natěšeně svírali své mističky a čekali, až se dostanou na řadu. Mohli jste si vybrat z celkem deseti druhů polévek, které nalévali olomoucké osobnosti jako pan biskup Antonín Basler, kordista Jakub Jurka a další. Polévky na akci připravily známé olomoucké restaurace. Já jsem si dala krémovou česnečku s krutony od restaurace Pollo a byla moc vynikající.

S miskou plnou polévky jsem se vydala hledat volné místo k připraveným stolům. Místo mi u sebe udělala skupinka přátel a popřála mi dobrou chuť. Po chvíli jsme se dali do řeči a nadšeně jsme si sdělovali dojmy z akce. Dozvěděla jsem se, že na tuto akci chodí pravidelně a že se tu vždy sejdou na oběd. Zatímco jsem všichni spokojeně obědvali, poslouchala jsem moderátorku akce Martinu Qweetko Procházkovou z Rádia Haná, jak oznamuje, že došla další polévka. Dále akci doprovázel harmonikář Daniel, který se svou harmonikou procházel mezi stoly a hrál lidové písničky. Celá akce na vás přenesla chuť pomáhat a samozřejmě jíst, protože vůně polévek byla neodolatelná.

„Jsem překvapená z rychlosti, se kterou se polévky prodaly. Začali jsme těsně před jedenáctou hodinou a během chvilky už byly některé polévky vyprodané. Tahle akce je hrozně super. Je úžasné se potkávat se známými, kteří akci chválí a jsou nadšení, že něco takového v Olomouci je.“ uvedla pracovnice Charity Olomouc Beáta. Během prvních minut se totiž snědly hned dvě polévky z nabídky a toto závratné tempo si akce udržovala až do konce.

Nákupem misky s polévkou jste podpořili projekt Kup oběd, díky kterému bude chudším klientům charitních Domovů uhrazena strava během následujících měsíců. Tento rok se také na akci sbíraly balíčky mleté kávy a lžičky. Den lidí bez domova ve mně zanechal stopu. Fascinovala mě atmosféra, kterou lidé na akci vytvořili, pokora a chuť pomáhat, která byla všudypřítomná.

Autor: Karolína Škodová


Způsobů, jak pomáhat skrz jídlo, může být více. Důkazem je organizace Zachraň jídlo, která spojuje jídelny za účelem darovat zbylé jídlo na charitu.


Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.


Zdroje: olomouc.charita.cz

Foto: Karolína Škodová

Příspěvek vytvořen 7

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy