Koronavirus je neochromil, umělci se přesouvají na internet

Zažíváme zcela mimořádnou situaci, dnes již tolikrát skloňovaný virus nám všem naboural každodenní život. Umělci, galeristé, cirkusoví artisté, divadelní soubory i festivaloví pořadatelé – těm všem byl najednou odříznut jejich příjem. I přes pro mnohé kritickou situaci však tito lidé nacházejí způsoby, jak se nevzdat v situaci, kdy se můžeme spolehnout jedině na solidaritu.

Jeden svět bude již brzy online.

Online přenosy

Shluklí v bezpečí svých domovů nemusíte o všechnu kulturu přijít. Mnozí pořadatelé se rozhodli využít širokých možností internetu a dopřát lidem rozptýlení během těchto vypjatých dní.

Festival dokumentárního filmu Jeden svět, jehož mediálním partnerem jsou letos i Dobrý Zprávy, odložil datum svého konání na neurčito. Přesto ve spolupráci s online kinem DAFilms.cz uvede z původních téměř dvě stě projekcí vybraný soubor filmů, které budete moci zhlédnout online za 59 Kč, nebo si je stáhnout za 99 Kč. Většina filmů bude dostupná s českými nebo anglickými titulky na adrese DAFilms.cz. Seznam uvedených filmů najdete ZDE.

V Praze nepřijdou zájemci o přednášky ani talkshow Centra architektury a městského plánování CAMP, vysílány budou ZDE. Pražský DOX vás provede z pohodlí domova vybranými výstavami na svém YouTube kanálu. Online se přesouvá i část nabitého programu Paralelní Polis, koncert Prago Union zhlédnete na facebookovém profilu organizace, ale i další umělce nebo přednášky v rámci kulturního cyklu Corona Nights. Finančním příspěvkem můžete této nezávislé organizaci pomoci ZDE.

Pavel Šporcl s rodinou

Některá divadla nahradila publikum jedním netypickým divákem, a to videokamerou. Například zábavnou show Tři Tygři nahrálo Divadlo Mír v Ostravě na YouTube. Pražské divadlo Vosto5 představí v pátek 20. března živě vysílanou verzi Společenstva vlastníků. Soubor Cirk La Putyka, pro které prodej vstupného představuje téměř veškerý příjem, také vysílá představení živě na Facebooku a obrací se na veřejnost se sbírkou. Do fondu na Darujeme.cz jim lidé za jediný den poslali přes 500 000 Kč.

Galavečer z obýváku

Už jste si koupili večerní šaty nebo nový oblek na koncert a teď na něj nemůžete jít? Ale můžete! Připravte se na něj tak, jako byste šli do divadla nebo operního sálu a pusťte si ho na televizi nebo počítači. Kupte si láhev vína a se svým milým nebo rodinou si nenechte ten zážitek vzít.

Z řad klasických hudebníků digitální alternativu zvolil houslový virtuóz Pavel Šporcl. Ze svého obýváku v živém vystoupení dopřál posluchačům malou ukázku a ti mohou příští vystoupení 18. března za symbolickou částku 150 Kč zhlédnout na následující adrese. V živém vystoupení na Facebooku vyzval diváky, aby mu posílali své fotky.

„Je mi líto, že své posluchače nemohu vidět. A protože já beru tyto koncerty velmi vážně a rozhodně je nehraju v teplákách, chtěl jsem je trochu inspirovat k tomu, aby se na náš společný večer připravili, oblékli do slavnostního, dali si sklenku dobrého vína a užili si koncertní atmosféru. Byť přes video a z mého obýváku. Už po včerejším koncertu jsem obdržel velký počet fotografií, mnoho maminek s dětmi i další diváky v různých situacích. A i když zatím nebyli v koncertním oblečení, bylo to velmi dojemné. Ty nejlepší fotografie vyberu a výhercům daruji zadarmo kód na další koncert,“ uvedl Šporcl pro náš web.

Zážitek si můžete poté zopakovat 19. března, Moravská filharmonie Olomouc odvysílá vystoupení orchestru pod taktovkou Jakuba Kleckera na YouTube, poslechnout si budete moci Beethovena čí Wagenseila.

První vlaštovka kapely Kryštof na Facebooku

Koncerty na Facebooku

Od dlouhé chvíle vám odlehčí svou kytarou a nadsázkou Pokáč, jeho hodinový koncert je ke zhlédnutí na Facebooku. Na této síti dopřávají radost svým fanouškům i další zpěváci, živě tam přenáší kapela Kryštof, zpěvačka Ewa Farna nebo skupina Mirai.

Lucie Bílá k záznamu svého vystoupení z Otvovic, dostupném na YouTube, na sociálních sítích emotivně vzkázala svým fanouškům: „Moji milovaní, ještě teď jsem plná dojmů ze včerejšího večera… Neviděla jsem vás, ale měla jsem pocit, že každého držím pevně za ruku… Jsem teď vaše víc než kdy jindy… Moje práce není o krásných šatech, kytkách a potlesku, je o touze dělat vám radost, rozesmát, pobavit, odvést vaši pozornost od starostí.“

Solidární jsou i ostatní

Kulturní pořadatelé, ale i mnozí jiní k situaci přistupují ohleduplně. Média, jako například magazín Reportér, nabízí jako alternativu trávení volného času měsíční přístup k časopisu za cenu 1 Kč. Další placená média, jako Deník N nebo zahraniční The New York Times, nabízí obsah o koronaviru zcela zdarma.

Česká televize spouští speciální vzdělávací programy pro děti odvolané ze škol, jako například UčíTelka na ČT2 nebo Škola doma na ČT1. Podporu žákům odkázaných na samostudium přineslo i Nakladatelství Fraus, které nabízí všechny elektronické učebnice pro základní a střední školy zdarma.

Zkrátit si čas zdravým způsobem nabízí i Rekola, díky příspěvkům firem Rohlík.cz a Josef Průša se do 27. března projedete zcela zdarma.

Autor: Lea Schellongová

Foto: Facebook Kryštof, Facebook Pavel Šporcl, Facebook Jeden svět, pixabay.com

Příspěvek vytvořen 665

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek
Dobrý Zprávy