Vánoce na Veselém Kopci – akce, která se už tradičně koná ve skanzenu poblíž Hlinska a pravidelně se jí účastní mnoho návštěvníků. Program letos začal v sobotu 30. listopadu a v neděli 8. prosince ho zakončil Adventní jarmark, který nabídl ukázku vánočního pečiva, ozdob či zvyků spojených s vánočními svátky. Ve vánočně vyzdobených roubenkách se tak návštěvníci přenesli zpět do minulosti a připomněli si, jak vypadaly oslavy Štědrého večera v období 19. a 20. století.
Pouštění lodiček, krájení jablka nebo lití olova. Tyto vánoční tradice jsou dodnes velmi známé, ale už málokdo věří, že jim dokáží předpovědět budoucnost, jako tomu bylo dřív. Mezi další zvyky vánočních svátků patří i zdobení vánočního stromečku. Co by to bylo za Vánoce bez pořádného stromku? Poprvé se však začal objevovat až v 2. polovině 19. století. Zajímavostí je, že statkáři naschvál vybírali takové stromky, které byly křivé a na první pohled ne moc pěkné. Činili tak z prostého důvodu, nechtěli zbytečně kácet stromy a ničit tím les. Co se týče štědrovečerní večeře, tak ta byla oproti dnešnímu standardu velmi jednoduchá a skromná. Tenkrát bychom na vánoční tabuli nenašli žádné maso, většinou si lidé vystačili pouze s pokrmy z mouky a s ovocem.
Atmosféru tehdejšího štědrovečerního večera mohli návštěvníci jarmarku načerpat především z interiérů vyzdobených roubenek. Program však nebyl omezen pouze na ukázku života našich předků v období Vánoc. Jarmarku se zúčastnili i vybraní řemeslníci z celé České republiky. Návštěvníci je mohli podpořit nákupem jejich výrobků a třeba tak obdarovat své nejbližší originálním dárkem. V areálu skanzenu byly rozmístěny také stánky s nádherně zdobenou keramikou, vánočními ozdobami, ošatkami, pletenými i dřevěnými výrobky. Nechyběly ani stánky s jídlem a punčem na zahřátí. Jarmark završila ukázka přípravy nadýchaných koláčů, povidlových buchet a nechybělo ani tradiční zdobení perníčků.
Autor: Kateřina Pirožková
Připomněla vám fotoreportáž kouzlo zimního období? Přečtěte si náš článek o zimních rekordech
Máte rádi naše dobrý zprávy a chtěli byste nás nějak podpořit? Prostřednictvím drobného příspěvku na náš transparentní účet můžete jednorázově či pravidelně pomoci Dobrým Zprávám se i nadále rozvíjet.
Foto: Kateřina Pirožková